Pramoginiai šokiai

Manoma, jog išanalizavus žmogaus šokį galima patekti į jo sielą. Praktiškai į kiekvieną judesį galite įdėti savo jausmus, kuriuos jaučiate: pagarbą, susižavėjimą, nepasitenkinimą, kančią, švelnumą ar meilę. Pramoginiai šokiai – tai puikus būdas įdomiai praleisti laiką ir atrasti savyje kažką naujo. Pradėti šokti pramoginius šokius gali bet kurio amžiaus žmonės, nes fizinis krūvis nėra toks didelis kaip sporte arba balete.

Kuo naudingi šokiai

Be pasimėgavimo pačiu šokiu jūs gaunate galimybę naudingai praleisti laiką. Proginiai šokiai naudingi fiziniam vystymuisi, šokant pagerėja kvėpavimo ir širdies – kraujagyslių sistemos darbas. Šokiai gali ne tik sustiprinti jūsų sveikatą, bet ir kardinaliai pakeisti išvaizdą (žinoma, tik į geresnę pusę). Žmones, kurie yra profesionalūs šokėjai arba tik mėgėjai, iš karto galima pažinti. Nesvarbu, tai būtų moteris ar vyras, žmogaus eisena lengva ir grakšti, nors jis ir vilkėtų žieminius rūbus. Šokėjas lyg plaukia pažeme aukštai iškėlęs galvą, ištiesęs pečius. Kitaip ir negali būti: juk šokant valsą, tango arba fokstrotą poros judesiai turi būti darnūs. O jeigu jūs susikūprinsite, pakelsite pečius, šokti bus nepatogu ir galų gale jūs vienas kitam pradėsite mindžioti ant kojų. Todėl, norite to ar nenorite, šokant susiformuos taisyklinga laikysena. Šiandien vis populiaresni ir populiaresni tampa Lotynų Amerikos šokiai. Jie pakeri savo ugningumu ir judesių grakštumu. Tačiau jų visų pagrindas – klubų judesiai (ir gana energingi). Tai puikiausia priemonė norint suformuoti grakščią taliją ir gražią klubų liniją.

Be to, šokiai padeda susidoroti su kai kuriais kompleksais. Kuo ilgiau tobulinate šokio meną, tuo grakštesni ir laisvesni tampa jūsų judesiai. Ir jūs įgyjate vis didesnę ir didesnę saviraiškos galimybę.

Ir tikriausiai pats svarbiausias momentas – proginiai šokiai gerina nuotaiką, jūs pasikraunate pozityvios energijos. Juk tuomet, kai jums pavyksta koks nors sudėtingas, bet labai gražus judesys, jūs džiaugiatės sėkme ir patiriate teigiamas emocijas.

Šokti vienam ar poroje?

Pradžioje jūs turite apsispręsti, kas jums labiau patinka: šokti be partnerio ar vis dėlto poroje.

Jeigu jūs esate savarankiška ir nenorite, kad jums vadovautų, ką ir kaip šokti (o tai neišvengiama, nes porą visuomet veda partneris), rinkitės individualius šokius, pavyzdžiui, ispanišką flamenko arba arabišką pilvo šokį.

O jeigu jūsų negąsdina priklausomybė šokant, drąsiai eikite į pramoginių šokių mokyklą. Juk tik ten jūs galėsite susipažinti su romantišku valsu, įsisavinti ekspresyvųjį tango, išmokti dinamišką džaivą.

Užsiėmimai pramoginių šokių mokykloje

Jeigu jūs nusprendėte mokytis pramoginių šokių, derėtų pradėti nuo pradžiamokslio, tai yra nuo pagrindinių laisvo judėjimo pagal muziką principų. To jus tikrai išmokins bet kurioje šokių mokykloje.

Pagal tai, kaip jūs šokate, judesiai sudėtingėja, fizinis krūvis didėja. Pirmajame mokymosi etape dėstytojai kreipia dėmesį į tai, kad kiekvienas atskiras judesys būtų atliktas teisingai. Bet kuo ilgiau jūs mokotės, tuo daugiau akcentuojama šokio kompozicija (iš pradžių visiškai paprasta, o paskui vis sudėtingesnė ir gražesnė).

Viskas, ko reikalaujama iš jūsų per užsiėmimus, – tai dėmesingai klausyti dėstytojo ir stengtis kiek įmanoma tiksliau pakartoti ir prisiminti jo rodomus šokio judesius.

Klasikinėse pramoginių šokių mokyklose pagal nusistovėjusias tradicijas pradedantieji paprastai mokosi numatytą šokių rinkinį – aštuonis pagrindinius Europos ir Lotynų Amerikos pramoginius šokius: lėtą valsą, tango, Vienos valsą, greitą fokstrotą (europietiška programa) ir sambą, ča ča ča, rumbą, džaivą (Lotynų Amerikos programa). Sekančiame etape prie aštuonių pagrindinių šokių pridedami dar du: lėtas fokstrotas (europietiška programa) ir pasadoblis (Lotynų Amerikos programa).

Paprastai pramoginių šokių pamokos mokykloje trunka metus laiko ir jos skirstomos į ciklus arba pakopas. Bet kiekvienoje mokykloje programa šiek tiek skiriasi. Pradiniuose etapuose mokomasi pagrindinių vienų ar kitų šokių judesių ir iš jų sudaromos pačios paprasčiausios kompozicijos. Kuo aukštesnė pakopa, tuo sudėtingesnės kompozicijos siūlomos mokiniams.

Užsiėmimų metu galite susipažinti ne tik su pagrindiniais šokiais, bet ir su tokiais šiuolaikiniais, populiariais šokiais kaip salsa ir merengė. O kai kuriose mokyklose jus pamokys ir hiphopo, ir rytietiško pilvo šokio.

Paprastai šokių mokyklose būna 1 – 2 užsiėmimai per savaitę ir užsiėmimas trunka apie 1 – 1,5 valandos. Klasikinėse pramoginių šokių mokyklose žmonių amžius ir grupės dydis neribojamas. Užsiėmimai paprastai vyksta vakare arba išeiginėmis dienomis.

Užsiėmimai paprastai sudaromi tokiu principu, kad energingus, pavyzdžiui ča ča ča arba sambos, judesius pakeistų lėti, siūbuojantys, plaukiantys valso žingsneliai. Tokiu būdu šokančiojo organizmas spėja šiek tiek pasiilsėti, o kvėpavimas ir pulsas sunormalėti.

Jeigu į užsiėmimus einate su savo antrąja puse, partnerio paieškų problema jums neiškils. Bet jeigu jūsų sutuoktinis nėra linkęs ilsėtis aktyviai, nenusiminkite – mokykloje jūs turėsite galimybę susirasti partnerį šokių pamokoms (žinoma, jeigu neprieštaraus vyras).

Ir vis dėlto partnerių dažniausiai trūksta, o partnerės šokio plonybes gludina vienos arba netgi šoka viena su kita (kažkuriai tenka atlikti partnerio partiją). Bet tame nėra nieko baisaus, nes pasitaikius progai vakarėlyje šokių žingsnelių galėsite išmokyti vyrą ar draugą.

Bet jeigu jums pasisekė ir pamokos pradžioje jus pakvietė šokti, galite būti tikra, kad iki pamokos galo turėsite partnerį: nepriimta pamokos metu keisti partnerę ir šios nerašytos taisyklės tvirtai laikomasi.

Europinės programos šokiai

Iš europinės programos šokių lėtasis valsas yra pats gražiausias ir elegantiškiausias. Be to, jo istorija pati ilgiausia. Atsiradęs dar XII – XIII amžiuje, jis visą laiką buvo papildomas skirtingų Europos tautų šokių (ir rūmų, ir liaudies) judesiais. Valsas suklestėjo XIX amžiuje, kai jis tapo vienu iš populiariausių šokių. Mūsų dienas pasiekė kelių formų valsas: beveik kiekvienoje šalyje jis keitėsi veikiant tradicijoms. Taigi atsirado Vienos, figūrinis valsas ir valsas – bostonas.

Tango – ne mažiau efektingas ir tikriausiai pats emocionaliausias iš visų europinės programos šokių. Jo ritmas yra ryškus, o žingsneliai tikslūs. Gimęs Pietų Amerikoje, šis šokis Europą pasiekė XX šimtmetyje ir buvo šiek tiek “nuglaistytas”, nes buvo laikomas nepadoriu. Galima pasakyti, kad tango iš kitų europietiškų šokių išsiskiria tuo, kad susideda ne iš plaukiančio judesio nuo kulno ant pirštų (lyg tekėjimas), o iš žingsnių visa pėda (tvirtas žingsnis). Jeigu jūs pasitikite savimi ir esate ryžtinga, šis šokis kaip tik jums.

Europinę pramoginių šokių programą užbaigia du fokstrotai – lėtas ir greitas (kvikstepas – angliškai “greiti žingsniai”). Abi šio šokio pakraipos susiformavo XX amžiuje ir tuoj pat pelnė didelį populiarumą jaunimo tarpe. Šiuolaikinis lėtas fokstrotas yra gana sudėtingas šokis, nes jį sudaro greitų ir lėtų žingsnelių, atliekamų pagal ramią muziką, virtinė. Krypties ir judesių intensyvumo keitimas reikalauja išmanymo ir puikios koordinacijos, todėl fokstrotą pradeda mokintis tik pažengusieji.

Greitą fokstrotą, atvirkščiai, mokiniai gludina nuo pačių pirmųjų pamokų. Tai labai gyvas, nuotaikingas šokis su šuoliukų, pašokimų elementais. Ir jeigu pora “susišokusi”, žiūrovams susidaro įspūdis, kad jie skrenda virš parketo.

Jeigu jums nepatinka tango arba valsas, jūs galite išsirinkti tokią mokyklą, kuri specializuojasi, pavyzdžiui, tik Lotynų Amerikos šokių mokyme.

Lotynų Amerikos šokiai

Lotynų Amerikos šokiai užburia savo emocionalumu ir trykštančia energija. Greitas tempas, svaiginantys pasisukimai ir uždegančios melodijos – dėl visų šių priežasčių Lotynų Amerikos šokiai kur kas populiaresni nei valsas arba tango.

Samba – vienas iš žinomiausių Lotynų Amerikos šokių. Kilęs iš Afrikos ir atkeliavęs į Pietų Ameriką šis šokis nepaprastai išpopuliarėjo Brazilijoje, kur visuotinis susižavėjimas juo peraugo į karnavalą. Samba teisėtai vadinama labiausiai uždegančiu Lotynų Amerikos šokiu. Jo pagrindas – spyruokliuojantis žingsnis su klubų pasukimu. Žiūrėdama į šokėjus iš šono, jūs negalėsite nusėdėti vietoje ir pati pradėsite šokti.

Dar vienas ne mažiau ritmiškas šokis , ča ča ča, gimė sujungus kelių šokių judesius (daugiausiai mambos ir rumbos). Šis šokis yra gana jaunas, nes susiformavo tik XX amžiaus viduryje. Lengva ir ritmiška ča ča ča muzika sukuria neįpareigojančią aplinką ir leidžia atsipalaiduoti, o išreikšti klubų judesiai šiam šokiui suteikia ypatingo šarmo.

Iš visų Lotynų Amerikos programos šokių, kuriems būdingas greitas tempas, išsiskiria vienas – rumba.

Neperdedant galima pasakyti, jog tai pats gražiausias šokis, persunktas jausmų ir net turintis kai kurių erotinių elementų. Nežiūrint į tai, išmokti jį šokti yra pakankamai lengva (lyginant su kitais Lotynų Amerikos šokiais). Rumba – santykinai lėtas šokis iš keleto pagrindinių nesudėtingų judesių. Bet šokti jį neutraliai, neįdedant širdies, visiškai neįmanoma. Šokdama rumbą, kiekviena pora pasakoja savo meilės istoriją.

Atsiradęs dar XIX amžiuje Amerikoje šis šokis jau tada pelnė populiarumą. Bet buvo uždraustas, nes manyta, jog jis per daug nešvankus. Šiais laikas rumba stipriai standartizuota, bet tai netrukdo jai iškovoti vis didesnį ir didesnį populiarumą tarp pramoginių šokių mėgėjų.

Ar galite save įsivaizduoti apsiausto vaidmenyje? Taip taip, nesistebėkite, būtent apsiausto. Esmė tame, kad pasadoblis – tai toreadoro šokis. Tai jo judesių koridos metu stilizacija. Skirtingai nuo likusių Lotynų Amerikos šokių, kur partneris paprastai šoka partnerei, šokant pasadoblį pagrindinis vaidmuo tenka partneriui, o partnerė atlieka tik pagalbinę funkciją.

Lotynų Amerikos programą užbaigia kibirkščiuojantis, šuoliuojantis džaivas. Šis šokis, uždegantis ne mažiau nei samba ar ča ča ča, pagal tempą ir judesius panašus į rokenrolą, į Europą atkeliavo Antrojo pasaulinio karo metu ir buvo šiek tiek supaprastintas. Po tokio eksperimento atsirado keli šokiai, kurie buvo populiarūs šokių aikštelėse XX amžiaus viduryje (tame tarpe ir populiarusis rokenrolas).

Avalynė pramoginiams šokiams

Nors pramoginiai šokiai yra malonus laiko praleidimas, bet jie reikalauja tam tikro finansinio indėlio. Net jeigu jūs tiktai lankote šokių mokyklą ir dalyvaujate šokių vakaruose, jums būtina gera, patogi avalynė, kurią avėdama galėsite šokti valandą arba pusantros ir jums nedings noras pakartoti tą patį dar kartą. Batelius proginiams šokiams galima įsigyti specializuotose parduotuvėse, kuriose prekiaujama praktiškai viskuo: nuo audinių ir skirtingų papuošimų iki pasiūtų kostiumų konkursams.

Jeigu jūs norite apsiriboti tik mokykla, jums visiškai pakaks batelių treniruotėms arba paprastų basučių su kulniuku. Tokios basutės turi būti minkštos, tvirtos ir būtinai turi turėti užkulnį: jeigu atliekant šokio judesį jūsų kulnas nusprūs nuo kulniuko, traumų neišvengsite.

Paprastai salių, kuriose vyksta pramoginių šokių konkursai (kaip ir šokių mokyklose), grindys išklotos parketu (nelakuotu). Todėl rinkdamasi avalynę šokiams atkreipkite dėmesį į batelių padą. Tai, kas tinka vaikščioti asfaltu, visiškai netinka šokti ant parketo: pirma, padas neturi būti plastmasinis – jis slys per parketą, antra, guminis padas irgi netiks – avėdama tokią avalynę negalėsite pasisukti.

Taigi kokius batelius pasirinkti? Tokiu atveju aukso viduriukas – avalynė odiniu arba zomšiniu padu: jūs nesuklupsite sukdamasi, bet ir neprarasite malonumo, kurį galite patirti šokdama.

Drabužiai šokiams

Kokių nors tikslių kriterijų, kuriais reikėtų vadovautis renkantis rūbus pramoginiams šokiams, nėra. Todėl eidama į užsiėmimus mokykloje renkitės tokius rūbus, kad būtų patogu šokti. Vis dėlto į kai kuriuos dalykus vertėtų atkreipti dėmesį.

Pirmiausia rūbai turi būti pasiūti iš natūralaus pluošto, kad jūsų kūnas kvėpuotų. Svarbu, kad šokio metu nesijaustumėte taip, lyg būtumėte įsivyniojusi į polietileninę plėvelę. Be to, rūbai turi nevaržyti judesių. Todėl savo mėgstamiausią siaurą sijoną arba džinsus teks palikti namuose. Vietoj jų apsimaukite platesnį, pageidautina, nelabai ilgą (ne žemiau kelių) sijoną.

Reikėtų pastebėti ir tai, kad šokiuose, ypač Lotynų Amerikos, didelis dėmesys skiriamas rankoms. Jeigu šokant europietiškos programos šokius partnerių rankos užima tam tikrą padėtį, tai šokant Lotynų Amerikos šokius jos kur kas laisvesnės. Todėl mokantis nereikėtų rengtis palaidinukės plačiomis rankovėmis, kurios paslepia judesius. Renkitės priglundančią palaidinukę arba marškinėlius trumpomis rankovėmis (o dar geriau be rankovių). Tokia apranga netrukdys laisvai judėti ir nepaslėps jūsų klaidų nuo patyrusios mokytojo akies.

O jeigu jums neužtenka mokyklos ir einate toliau – šokate pramoginių šokių studijoje ir ruošiatės dalyvauti mėgėjų konkursuose, – jūs turite būti pasiruošusi tam, kad jums prireiks ryškių ir pakankamai brangiai kainuojančių kostiumų. Nors galbūt malonumas, kurį patirsite konkurse, to vertas.

Praktika

Žinias, kurias gavote šokių mokykloje, galite puikiai pritaikyti praktikoje.

Kai kuriose mokyklose baigiant kiekvieną etapą organizuojami šokių vakarai, kuriuose galima pademonstruoti viską, ką pasiekėte mokydamasi. Be to, dauguma mokyklų ir studijų organizuoja ir reguliarius šokių vakarus, į kuriuos susirenka ne tik besimokantys šokių mokykloje, bet ir kiti, paprasčiausiai norintys patirti malonumą šokdami.

Beje, pastaraisiais metais atsirado daugybė klubinio tipo (dažniausiai Lotynų Amerikos) barų, kuriuose specialiai įrengiama šokių aikštelė. Joje galima pajudėti pagal populiarias Lotynų Amerikos melodijas. Tarp kitko, kai kuriuose tokio tipo klubuose yra šokių instruktorių ir kiekvienas norintis gali išmokti naujų žingsnelių.

Tikimės, kad pramoginių šokių pamokos atvers jums naujų pojūčių pasaulį ir pagražins jūsų gyvenimą, padovanos džiaugsmą, kylantį iš vidinės harmonijos.