Optimizmo paslaptys

Gyvename žemėje tik vieną kartą, todėl neturime teisės kiekvieną rytą nesidžiaugti gyvenimu. Juk mes patys esame atsakingi už savo emocinę būseną ir turime išmokti į aplinką reaguoti taip, kad išoriniai faktoriai mums neatimtų gyvenimo džiaugsmo. Jeigu jūs pesimistas, tai jums sunkiau kiekvieną dieną pradėti pakilios nuotaikos ir ryžtingai įgyvendinti savo tikslus. Be to, gyvenimas daugiau šansų suteikia optimistams – tokią išvadą skelbia mokslininkai, o psichologai priduria, kad pesimizmo, kaip ir bet kokio ydingo įpročio, galima atsisakyti. Taigi, kur slypi optimizmo paslaptys:

Kaip galima labiau sutrumpinkite kalbas apie savo problemas

Kartais daugelį problemų mes susikuriame apie jas kalbėdami. Kol mes nepradedame kalbėti, tol problema sąmonėje tarsi neužima labai reikšmingos vietos. Visiškai natūralu, kad kiekvieną dieną mes susiduriame su daugybe problemų, todėl, jeigu jūs turite įprotį problemomis dalintis su kitais, tai save galite paversti tiesiog bejėgiu. Atminkite vieną svarbiausių dalykų, kad apie problemas geriausia nekalbėti, bet kuo greičiau jas spręsti. Ir jeigu problema jau išspręsta apie ją geriausia nepasakoti, kad vėl nesužadintumėte savyje neigiamų emocijų. Tai, kas jus sunervino ryte, geriausia to nepasakoti vakare, nes jūs esate pavargę, o emocijos gali dar labiau sustiprėti. Tai gali iššaukti ir nervingą klausytojo reakciją.

Patartina daugiau bendrauti su optimistais, nes jų gyvybingumas užkrečiamas. Tiesiog iš optimistų išsirinkite pavyzdį ir stebėkite, kaip jis įveikia problemas. Tai gali būti jums labai gera pamoka.

Slėpkite nesėkmes

Neverta kalbėti apie savo smulkius rūpesčius, jeigu apskritai jums sekasi gerai. Visada jums bus lengviau, jeigu kiti apie jus galvos kaip apie laimės kūdikį, todėl nepaisant nesėkmių jūs tokiu ir visada jausitės. Taip jūs įgaunate ir daugiau pasitikėjimo savimi, kurį padidina kitų nuomonė apie jus. Atminkite tai, kad nesėkmė apie kurią niekam nepasakojate pasimiršta daug greičiau. Jūs išmokstate patys susidoroti su savo jausmais ir pajusti savo stiprybę. Tiesiog stenkitės nebūti „nevykėliu“ kitų akyse. Nemalonumus įvertinkite kaip iššūkį ir pažvelkite į nesėkmę kaip į vertingą patirtį, padėsiančią išvengti klaidingų žingsnių ateityje.

Dažniau galvokite apie savo laimėjimus

Jeigu nesėkmes rekomenduojama kuo greičiau pamiršti, tai apie laimėjimus galite galvoti kuo dažniau. Nebūkite per daug kuklūs ir neslėpkite savo pasisekimo nuo aplinkinių, nes slėpdami sėkmę nuo kitų jūs tuo pačiu ją slepiate ir nuo savęs. Jūsų sąmonė turi išmokti koncentruotis į teigiamus dalykus. Jeigu jūs nepatenkintas, kad gyvenate vieno kambario bute, o ne nuosavam name, tai pagalvokite apie tuos, kurie neišgali sau nusipirkti buto. Arba, jeigu nuolat skundžiatės keliais papildomais kilogramais, pagalvokite, kiek yra žmonių, kurie serga rimtomis ligomis ir kt.

Nelyginkite savęs su tais, kuriems geriau sekasi

Jeigu nuolat lyginate save su tais, kuriems sekasi geriau, tai jūs tikrai neišvengsite nusiskundimo gyvenimu. Bet ar jūs pagalvojate apie tai, kad tiems „geriau gyvenantiems“ galbūt kyla problemos šeimoje, arba didesnę karjerą pasiekusieji praranda dalį savo sveikatos? Tiesiog pabandykite į tuos žmones pažvelgti kritiškiau. Dažniausiai skundimasis yra susijęs su pavydu, kuris tik išsiurbia iš jūsų energiją.

Mylėkite save

Pamilti save daugeliui nėra paprasta, tačiau labai svarbu, nes nemylėdami savęs niekaip nesugebėsime pasijusti iš tiesų laimingais. Atminkite tai, kad niekas jūsų neįvertins, jeigu jūs patys neįvertinsite savęs, nes tik jūs geriausiai žinote, kiek pastangų įdėjote atlikdami tam tikrą darbą.

Optimistams lengviau kopti karjeros laipteliais, nes jie emociškai tam nusiteikę ir ne taip skausmingai išgyvena nesėkmes. Tokie žmonės yra patrauklūs kitiems, todėl jie turi daugybę draugų ir pažįstamų, pasiryžusių paremti ir pagelbėti sunkią akimirką. Taigi mokykimės optimizmo paslapčių.