Laikas keisti darbą

Iš pirmo žvilgsnio klausimas, kada geriausia keisti darbą, gali pasirodyti keistas. Jeigu jau pasitaikė darbas, apie kurį ilgai svajojote ir kuris, be to, gerai apmokamas, ar verta galvoti? Reikia griebti jį visomis keturiomis, kol kažkas iš po nosies nenudžiovė tokios nuostabios darbo vietos.

Darbdavių nuomonė

Jeigu klausimą “Kada…” pateiktume darbdaviui, jis, ko gero, nustebtų. Jam dėl tokių dalykų galvos neskauda. Jis paprasčiausiai žino, kad jam reikia darbuotojo. Ir būtent dabar, o dar geriau, jeigu jis būtų pasirodęs… vakar. Taigi, truputėlį pagalvojęs, darbdavys vis dėlto suformuluos savo pageidavimus.

Štai ką išgirsime pirmiausia: “Norėtųsi, kad nauji darbuotojai blaiviai įvertintų savo jėgas”. Ir iš tiesų darbdavys gali suabejoti, kai sakote, jog esate pasiryžusi pradėti kad ir rytoj, nors dar nežinote savo pareigų ir kokių įgūdžių jums prireiks naujame darbe.

O štai į antrąjį pageidavimą reikėtų įsiklausyti dar dėmesingiau: “Jeigu darbuotojas dar vakar buvo vienoje vietoje, o šiandien išeina į naują, tai būtinai atsilieps jo darbo kokybei”. Žinoma, tai ne visuomet priklauso nuo pretendento, bet vis dėlto pabandyti pasinaudoti šia rekomendacija verta. Be to, personalo, kadrų tarny bos specialistai ir psichologai su šia nuomone sutinka.

Specialistų nuomonė

Remiantis psichologų ir vadovų žodžiais, senų darbo santykių, principų, jeigu norite – “klodų”, susiklosčiusių ankstesniame darbe, svoris gali ženkliai apsunkinti darbuotojo įsiliejimą į naują kolektyvą, kuriame keliami kitokie, neįprasti reikalavimai. Todėl reikia pasiilsėti nuo ankstesnio darbo ir tuo pačiu morališkai pasiruošti naujam. Pageidautina, kad tai užtruktų nors vieną – dvi savaites.

Nuo vilko ant meškos

Žinoma, įsidarbinant “šiltoje” darbo vietoje, kai viskas daroma paskubomis, apie atostogas nesikalbama. Bet jeigu darbo vietą keičiate planuotai, iš anksto, apie tai tikrai galima pasikalbėti. Labai dažnai pasinaudojama paplitusiu “atleidimo po atostogų” metodu, kai paskutines formaliai darbo dienas senoje darbovietėje darbuotojas praleidžia atostogose (jos gali trukti ir ne visą priklausantį laikotarpį). Arba jam būna laisvadieniai, jeigu konkrečioje įmonėje egzistuoja tokia sistema.

Psichologų ir specialistų požiūriu, yra dar vienas pliusas keičiant darbą “laisvu” periodu. Vasarą, kai didžioji žmonių dalis pasiima jiems priklausančias atostogas, bet kokios įmonės vadybininkai susiduria su problema: darbo daug, o žmonių mažai. Susiklosčius tokiai padėčiai, atėjęs į naują vietą, darbuotojas susiduria su tokia situacija, kai visas nedidelis kolektyvas siekia vieno tikslo (pardavimų skaičius, naujo projekto įgyvendinimas ir t.t.). Ir tai, psichologų nuomone, yra gerai.

Tokiose aplinkybėse nebelieka laiko intrigoms ir rietynėms. Skuba suartins jus su nauju kolektyvu, o likusiems darbuotojams, kurie grįš po atostogų, nieko kito nebeliks, kaip tik sutikti su dauguma.

Gyvenimo smulkmenos

Žinoma, neįmanoma viską numatyti, todėl naujame darbe gali iškilti šiokių tokių problemų. Jų gali atsirasti visada ir visur, pačiu netikėčiausiu momentu. Todėl reikia maksimaliai susikaupti. Psichologai sugalvojo kelias gudrybes, kurios padės jums mobilizuoti savo jėgas.

1. Į naują darbą išeikite “pirmadienį, pirmą mėnesio dieną”. Žinoma, tai alegorija. Kalbant rimtai, jeigu išėjimas į naują darbą sutaps su kokia nors jums svarbia data arba kalendorine riba, jums bus lengviau susikaupti. Pavyzdžiui: pirmoji naujų metų diena, rugsėjo pirmoji (vaikai – į mokyklą, o jūs – į darbą), galų gale jūsų gimimo diena, vestuvių metinės arba tiesiog kovo (balandžio, gegužės, birželio…) pirmoji.

2. Keisti darbą (ir apskritai kardinaliai keisti savo gyvenimą) geriausia tuo metu arba metų periodu, kai jūs jaučiate didžiausią emocinį komfortą. Beje, ne visiems toks “lengvas” periodas yra pavasaris. Daugeliui tai sunkus organizmo persitvarkymo metas, kai galima pramiegoti ne tik darbą, bet ir visą gyvenimą.

3. O štai jums dar viena “gudrybė”: jeigu jūs esate pelėda, nereikėtų priimti darbo, kuris prasideda 9val ryto, pasiūlymo. Saugokite save ir neprievartaukite savo organizmo.

Na ir pabaigai…

Likę psichologų ir kadrų specialistų pageidavimai yra “buitiniai” – maksimaliai nusiraminti ir maksimaliai pasiruošti.

Pasistenkite išspręsti visas namų problemas, kad pirmosiomis dienomis nereikėtų atsitraukti nuo darbo. Jeigu tokios galimybės neturite, atidėkite savo rūpesčius vėlesniam laikui, o šiuo metu susikoncentruokite tik į darbą.

Iš esmės tai ir viskas. Kažin, ar iš šio straipsnio sužinojote ką nors naujo, bet mes pasistengėme kuo aiškiau ir trumpiau išdėstyti specialistų patarimus, kad dar sykį atkreiptume jūsų dėmesį. Nors svarbiausia, žinoma, – susirasti darbą. Mėgstamą ir gerai apmokamą. Linkime sėkmės!