Atsikratykime rūpesčių balasto!

Ar man pavyks padaryti tą darbą? Ar per stora? Ar jis dar myli mane? Mes esame linkę apsunkinti save kankinančiomis, dažnai nereikalingomis abejonėmis. Kaip jų atsikratyti?

Reikėtų įprasti reguliariai išsivalyti ne tik rūbų spintą, virtuvės spinteles, rašomąjį stalą bei visą butą, bet ir savo galvą. Mat joje kaip sename rūsyje kaupiasi visoks nereikalingas psichinis šlamštas.

Kas yra rūpesčiai?

Rūpesčiai – tai mintys ar vaizdinių grandinės, susijusios su neigiamomis emocijomis ir baimėmis. Taigi, rūpesčiai yra „tik“ fantazijos, nurodančios mums galinus ateities pavojus ir visada prasidedantys nuo baikštaus klausimo „Kas bus, jeigu…“ Šios įsivaizduojamos baimės sukelia realias kūno reakcijas: raumenys susitraukia, širdies ritmas ir kvėpavimas padažnėja, medžiagų apykaitos procesai pakinta. Dėl to gali atsirasti koncentracijos, mitybos ir miego sutrikimų, prasidėti galvos ar skrandžio skausmai. Mūsų smegenys nesugeba atskirti, ar mes iš tikrųjų atsidūrėme pavojaus situacijoje, ar tik piešiame mintyse katastrofos scenarijų.

Aš rūpesčiai turi prasmę?

Dažniausiai jie neturi jokios prasmės. Mokslininkai nustatė, kad 40 procentų mūsų rūpesčių sukasi apie dalykus, kurie niekada neįvyksta., 30 % susiję su praeitimi, kurios jau nebepakeisi. 12 % sudaro nereikalingi būgštavimai dėl sveikatos, 10 % – dėl nereikšmingų smulkmenų ir 4 % – dėl dalykų, kurių apskritai negalima pakeisti. Lieka tik 4 % prasmingų svarstymų, nes jie susiję su aplinkybėmis, kurias galima paveikti. Visi kiti tik „ryja“ mūsų energiją.

Atsikratykime sielos balasto!

Tik patys galime nuspręsti, kokių nereikalingų šiukšlių prisikaupę mūsų psichikos kampeliuose ir kertelėse. Kaip ir kiekvienoje spintoje ar kiekviename rūsyje čia galima rasti senų, nebetinkamų vilkėti drabužių ar nenaudingų daiktų. Pavyzdžiui:

· Rūpestis dėl figūros Graužatis dėl per riebaus ar per lieso kūno (ypač būdinga moterims) dar niekam neatnešė laimės. Mat džiaugsmas ir pasitenkinimas gyvenimu nepriklauso nuo to, ar jūsų kūno proporcijos atitinka grožio standartus. Apsidairykite aplinkui ir nesunkiai tuo įsitikinsite. Kol svoris nekenkia sveikatai, jums tinkamiausia figūra bus ta, su kuria gerai jaučiatės.

· Rūpestis, ar pavyks kažką padaryti

Klausinėjimas savęs „Ar man pavyks tai padaryti?“ nieko neduoda. Išmeskite tokį rūpestį į šiukšlių kibirą. Verčiau paklauskite savęs: „Kaip galėčiau tai padaryti?“ ir ieškokite konstruktyvaus sprendimo. Nesibaiminkite nesėkmių. Prisiminkite, kad visi garsūs žmonės yra jų patyrę.

· Rūpestis, ar užteks pinigų

Rūpesčiai dėl pinigų visada nemalonūs. Tačiau pirmiausia reikia pažvelgti atidžiau, ar konkretus rūpestis tikrai susijęs su pinigais. Jei nėra pinigų gyvybiniams poreikiams patenkinti (maistui, drabužiams ir stogui virš galvos), tuomet šie rūpesčiai realūs. Tokiu atveju žmogui reikia ieškoti išeities, pagalbos ar paramos. Jei pagrindiniai gyvybiniai poreikiai patenkinti, tuomet rūpesčius dėl pinigų galima trumpai nusakyti klausimu: „Ar užteks man pinigų dalykams, kurie nėra gyvybiškai svarbūs ir be kurių galima išgyventi?“

· Rūpestis, ar partneris dar tebemyli

Išmeskite tokius svarstymus iš galvos tol, kol gyvenate kartu su partneriu. Jei tokias abejones nuolat nešiositės širdyje ir sieloje, į jūsų santykius įsiskverbs neigiamos emocijos, nes tikra meilė visada remiasi į pasitikėjimą.