Kastravimas/Sterilizavimas triušiukams

Kastravimas/Sterilizavimas

* acidofilinas – bakterijos, naudingos žarnyno veiklai. * Narkozė bei pati operacija gali neatitikti atliekamoms Lietuvoje.

Kam reikalingas kastravimas/sterilizavimas?

– Kastruoti gyvūnai yra sveikesni ir atitinkamai ilgiau gyvena, nei nekastruoti. Sterilizuotai patelei tikimybė susirgti lytinių organų vėžių sumažėja iki minimumo. Kastruotas patinas yra ramesnis, jam nekyla noro peštis su kitais gyvūnais (katėmis, šunimis, triušiais).

– Kastruoti patinai – geri draugai. Jie tampa daug ramesni, mylimi savo šeimininkų, nes nebeturi lytinio potraukio. Tuo labiau, išoperuoti triušiai yra mažiau linkę “kasti” kilimus, graužti tapetus ar baldus. Taip pat gyvūnas nerodo agresijos (kandimai, urzgimas, bėgiojimas ratais aplink kojas).

– Teigiami elgesio pasikeitimai. Nekastruoti patinai žymi teritoriją šlapimu.

– Kastruoti/sterilizuoti triušiai nesiveis ir tokiu būdu nevystys populiacijos problemos. Kasmet Amerikos prieglaudose nužudoma 15000 šunų, kačių ir triušių. Tuo labiau išmesti laukuose, miškuose triušiai turi patys save aprūpint maistu. Deja, naminiai triušiai tuo negali pasirūpinti (ypač žiemą) ir tampa lengva plėšrūnų auka. Dažnai jie miršta po transporto ratais. Triušių gyvenimas zooparduotuvėse ne ką lengvesnis, nes ten juos parduoda bet kam, kas turi pinigų, o pardavėjui visai nesvarbu į kokius namus pateks gyvūnas. Dauguma iš tų triušių gali būti maistu gyvatėms ar žaisliuku mažam vaikui.

– Kastruoti gyvūnai gali lengviau susidraugauti. Triušiai – daug bendraujantys gyvūnai ir puikiai gyvena kompanijoje. Bet jei triušis nekastruotas/nesterilizuotas, tai vargu, ar galės gyventi su patele ar patinu dėl lytinio potraukio arba agresijos.

– Kastravimas/sterilizavimas yra saugi procedūra su sąlyga, jog operuoja kvalifikuotas veterinaras. Pagal House Rabbit Society statistiką, iš 1000 kastruotų/sterilizuotų triušių mažiau nei 1% mirė dėl nepatvarumo anestezijai. Geras veterinaras gali išoperuoti praktiškai be rizikos.

Ar pavojingos triušiui chirurginės operacijos?

Chirurginės operacijos kelia triušiui tokį pat pavojų, kaip ir bet kokiam kitam gyvūnui. Deja, daugelis mūsų veterinarų nėra susipažinę su saugios operacijos technika. Todėl jokių būdų neleiskite gydytojui, kuris nėra turėjęs pakankamai praktikos su triušiais, operuoti jūsų gyvūno. Jei izofluraną naudos kaip anestetiką, o taip pat operacijos eiga ir po operacinis periodas bus teisingi, kastravimas/sterilizavimas triušiui bus toks pat saugus procesas, kaip ir bet kokiam kitam gyvūnui.

Kokiame amžiuje galima kastruoti/sterilizuoti triušį?

Lytiškai subrendusią patelę jau galima sterilizuoti. Dažniausiai tai 4 mėnesių triušis. Tačiau veterinarai pataria palaukti iki 6 mėnesių, nes jauni gyvūnai sunkiau perneša operacijas.

Patinus galima kastruoti nuo 3-3,5 mėnesio, tačiau patartina palaukti bent iki 5 mėnesių.

Kokiame amžiuje jau negalima kastruoti/sterilizuoti?

Šiuo klausimu yra daug skirtingų nuomonių. Tačiau visi sutinka, kad operacijos ir anestezijos po 6 metų yra pavojingos gyvūnui.

Triušiui labai naudinga praeiti pilną medicininę apžiūrą (o taip pat ir pilna kraujo), kai jam sukanka 2 metai. Tai gali kainuoti daug brangiau nei operacija, tačiau svarbu sužinoti, ar yra priežasčių, kad kastravimas/sterilizavimas yra rizikinga procedūra. Tai ypač svarbu, jei kaip anestetikas bus naudojamas ne izofluranas.

Kokius klausimus man reikėtų užduoti veterinarijos klinikoje?

– Kiek triušininkų per metus atvyksta į jūsų kliniką?

– Kiek kastravimo/sterilizavimo operacijų šis veterinaras atliko per pastaruosius metus?

– Koks procentas, jog operacija pavyks? (90% – tai labai mažas skaičius tokiam operacijos tipui).

– Jei kastravimas/sterilizavimas pasibaigė mirtimi, tai kokia buvo tuo priežastis?

– Ar pašalina ir kiaušides, ir gimdą? (turėtų pašalinti abu šiuos organus).

– Veterinaras daro “atvirą” ar “uždarą” kastravimo operaciją? (“uždara” yra saugesnė).

– Ar veterinaras reikalauja nemaitint gyvūną iki operacijos? (Geriau to nedaryti. Triušis negali išvemti, todėl operacijos metu dėl to rūpesčių nekils. Be to, negalima, kad triušio skrandis būtų tuščias.).

– Nebijokite klausti! Leiskite suprasti veterinarui, jog jūsų triušio sveikata jums labai rūpi.

Priešoperacinis ir pooperacinis periodai.

Kelias dienas iki operacijos, profilaktiškai duokite savo triušiui acidofilino tam, kad įsitikintumėte, jog virškinimo sistema nėra sutrikus. Jokiu būdu nekeiskite jo raciono ! Po operacijos taip pat duokite acidofilino kol apetitas nesinormalizuos. Kiekvieną dieną tikrinkite išoperuotą vietą. Jei atsiras infekcijos požymių, nedelsiant kreipkitės į veterinarą. Laikykite išsterilizuotą patelę atokiau nuo patinų (nesvarbu, ar jie yra kastruoti ar ne). Po operacijos pasirūpinkite, kad triušis būtų ramioje, tylioje aplinkoje. Neleiskite jam per daug bėgioti, bet ir neribokite jo laisvės.

Lietuvoje veterinarai kastruodami/sterilizuodami naudoja aukštos kokybės siūlus, kurie po 4-7 dienų ištirpsta, todėl siūlų nuėmimas yra nereikalingas.