JAV pinigų politika

TURINYS

TURINYS 2

Įvadas 3

1. Pinigų politikos tikslai 4

2. Pinigų politikos institucijos ir teisinė aplinka 6

2.1. Federalinės rezervų sistemos valdytojų taryba 6 2.2. Federalinis atvirosios rinkos komitetas ir atvirosios rinkos apskaitos sistema 7 2.3. Federalinės rezervų sistemos bankai 7 2.4. Bankai – federalinės sistemos nariai 9

3. Valiutos kurso režimas ir valiuta 10

4. JAV ekonomikos analizė 11

5. Trumpa JAV finansų sistemos analizė. 13

6. Pinigų politikos signalų transmisijos mechanizmo ypatumai 15

7. Dažniausiai naudojamos pinigų politikos priemones ir instrumentai 17

8. FRS vaidmuo, skaidrumas ir svarba 18

9. Pinigų politikos pasiekimai JAV per pastaruosius metus 21

Išvados 23

Literatūra 24

Įvadas

JAV pinigų politika įtakoja visų rūšių ekonominius ir finansinius žmoniųspendimus, pavyzdžiui, ar imti paskolą, pirkti namą arba mašiną, ar įkurtiįmonę arba plėsti verslą investuojant į naują įrangą, ar padėti santaupas įbanką, ar investuoti į obligacijas ar akcijas. Be to, kadangi JAV ekonomikayra didžiausia ir galingiausia pasaulyje, JAV monetarinė politika taip patturi reikšmingą įtaką kitoms šalims.

Pinigų politikos tikslas yra įtakoti ekonomikos vystymąsi, kuris atsispinditokiuose faktoriuose kaip infliacija, visuminis produktas, nedarbas. Pinigųpolitika veikia, įtakodama visuminę paklausą, t.y. žmonių ir firmų norąleisti pinigus prekėms ir paslaugoms. Šią politiką formuoja ir vykdo JAVcentrinis bankas, kuris įtakoja paklausą pagrinde pakeldamas arbasumažindamas trumpalaikes palūkanų normas.

Centrinis bankas yra viena iš pagrindinių šiuolaikinės ekonomikosinstitucijų. Tai vyriausybės institucija, palaikanti finansų sistemosveikimą ir kontroliuojanti pinigų pasiūlą. Tai tai pat “bankų bankas”,dirbantis su komerciniais bankais bei vertybinių popierių dileriais,palaikant savo vykdomą politiką. Centrinis Jungtinių Amerikos Valstijųbankas yra Kongreso sukurta Federalinė rezervų sistema (FRS), atsakinga užpinigų emisiją, bankininkystės reguliavimą, dolerio vertės palaikymą beipadedanti spręsti gyventojų užimtumo klausimus.

Po Antrojo pasaulinio karo JAV ir keletas kitų industrinių valstybiųnusprendė, kad vyriausybė yra atsakinga už aukštą užimtumo lygį, kovą suinfliacija ir ekonomikos augimo rėmimą. Tai buvo palyginti nauja idėja.Ankstesniais laikais vyriausybė skyrė daug mažiau dėmesio ekonomikai, o iršalies piliečiai iš vyriausybės tikėdavosi kur kas mažiau. Buvo manoma, kadekonominį stabilumą ir aukštą užimtumo lygį “automatiškai” turi užtikrintituometinės ekonomikos mechanizmas. Karti pamoka, kad sistema gali subyrėti,buvo 1930-ųjų metų Didžioji depresija. Tapo aišku, kad ekonominio stabilumoišsaugojimui reikalinga inovacinė ir protinga vyriausybės politika.

Šiame referate smulkiai nagrinėjamas JAV pinigų politikos mechanizmas:centrinio banko tikslai ir veiklos kanalai, FRS vaidmuo, vykdomų operacijųprigimtis ir įtaka šalies ekonomikai, taip pat pagrindinės JAV centriniobanko vykdomos politikos problemos, su kuriomis susiduria šio bankovadybininkai.

1. Pinigų politikos tikslai

Pinigų politikos tikslai yra išdėstyti Federalinių Rezervų Akte (Thefederal Reserve Act), 1997 m. padarius jame pataisą. Aktas tiksliaiapibrėžia, kad Valdytojų Taryba ir Federalinis atviros rinkos komitetasturi siekti: „efektyviai remti maksimalaus užimtumo, stabilių kainų irnuosaikių ilgalaikių palūkanų normų tikslus“.[1] Taigi pinigų politika turidu pagrindinius tikslus: skatinti maksimalią ilgalaikią produkciją(sustainable output) bei užimtumą ir skatinti stabilias kainas.

Ilgu laikotarpiu, prekių ir paslaugų kiekis (output), kurį pagaminaekonomika ir darbo vietų skaičius (employment), kurį ji sukuria, abupriklauso nuo kitų nei pinigų politika faktorių, tokių kaip technologija,žmonių polinkis taupyti, rizikuoti, pastangos dirbti. Tačiau, ekonomikaiaugant ir vystantis, ji pereina biznio ciklus, kuriuose gamybos apimtis iružimtumas būna žemiau arba aukščiau jų ilgalaikio lygio trajektorijos. Norspinigų politika negali paveikti visuminio produkto ir užimtumo ilguojulaikotarpiu, tačiau ji gali šiuos ekonomikos rodiklius paveikti trumpuojulaikotarpiu. Pavyzdžiui, kai paklausa sumažėja, ekonomika atsiduriarecesijoje, FRS gali laikinai stimuliuoti ekonomiką ir pastumti ją atgal įjos ilgalaikį visuminės produkcijos lygį, sumažindama palūkanų normas.Būtent todėl ekonomikos stabilizavimas, t.y. produkcijos ir užimtumoilgalaikio augimo trajektorijos išlyginimas, kai jie atsiduria viršūnėje aryra nuosmukio stadijoje, yra pagrindinis FRS, kaip ir kitų centrinių bankųtrumpalaikis tikslas.

Stabilios kainos ilgu laikotarpiu sudaro sąlygas pasiekti maksimalųilgalaikį produkcijos ir užimtumo augimą bei nuosaikias ilgalaikes palūkanųnormas. Kainų stabilumas – tai žemos infliacijos aplinka, kurioje žmonės irfirmos gali daryti finansinius sprendimus, nesijaudindami dėl galimų kainųpokyčių. Be to, tai vienintelis tikslas, kurį FRS gali pasiekti ilguojulaikotarpiu.

Tačiau trumpu laikotarpiu tarp šių tikslų gali atsirasti įtampa. Konfliktasįsivelia, kai reikia nuspręsti, kuris tikslas turi turėti pirmenybę betkuriuo laiko momentu. Pavyzdžiui, esant recesijai, FRS vykdo ekspansinępolitiką, siekdama sumažinti nedarbo nuostolius. Tačiau, jei skatinantipolitika užsitęstų per ilgai, tai iššauktų infliaciją. Taigi, FRS ypačsvarbu surasti pusiausvyrą tarp trumpalaikio stabilizavimo tikslo irilgesnio laikotarpio tikslo – išlaikyti žemą infliaciją.

JAV, kaip ir daugelyje šalių, centrinis bankas orientuotas į keturispagrindinius tikslus[2]:

1.    visiškas išteklių panaudojimas;

2.    bendrojo prekių ir paslaugų kainų lygio stabilumas;

3.    ekonomikos stabilaus augimo rėmimas;

4.    stabilus mokėjimų balansas pasaulinėse operacijose.

Veikdamas palūkanų normų ir pinigų pasiūlos augimo procesus, centrinisbankas lemia ir ekonomikos vystymąsi, siekiant šių tikslų. Tačiau, kaiprodo ekonominė patirtis, šių tikslų pasiekti vienu ir tuo pačiu metu yralabai sunku. Viena iš priežasčių yra tai, kad šie tikslai dažnai vienaskitam prieštarauja. Pavyzdžiui, siekimas užtikrinti stabilias kainas irstabilų mokėjimų su užsienio valstybėmis balansą suvaržo kreditųprieinamumą. O tai gali lėtinti investicijų procesą ir didinti nedarbą.Todėl centrinio banko užduotis yra rasti kompromisus, kad šie tikslai tarpsavęs nesikirstų. Pavyzdžiui, centrinis bankas gali siekti sumažintiinfliacijos lygį ir stiprinti dolerį tarptautinėse rinkose, betgreičiausiai bus neišvengta nedarbo didėjimo ir ekonominio augimo lėtėjimo.

Daugumos Vakarų valstybių, tarp jų ir JAV centrinio banko sistemapritaikyta veikti pačioje rinkoje. Šiuolaikiniai centriniai bankai veikiakaip balansinis velenas, skatinantis ar stabilizuojantis piniginių masiųjudėjimus ten, kur jų trūksta, ir iš ten, kur jų per daug. Jie stengiasi

užtikrinti tolygų ir tvarkingą judėjimą pinigų ir kapitalo rinkose, kadreikiamai būtų finansuoti vertingi investiciniai projektai. Tai, be to,reiškia, kad išvengiama panikos, jei staiga sumažėja kreditų teikimogalimybės ar krinta vertybinių popierių kainos. Tačiau dauguma operacijų,kurias vykdo centrinis bankas tvarkingam kapitalo judėjimui užtikrinti, yradiktuojamos pačios rinkos, o ne vyriausybės. Pavyzdžiui, kovojant suinfliacija yra keliami kreditų palūkanų normų dydžiai siekiant sumažintikreditų ėmimą ir pinigų kiekio didėjimą rinkoje, tačiau nedaroma jokiųnuolaidų jokiems klientams. Veikdamas pagal paklausą ir pasiūlą rinkojeprivatus sektorius pats sprendžia, kiek ir kas skolinasi bei investuojaesant tam tikriems palūkanų normų dydžiams.

Taigi, be įtakos kainų lygiui ir visuminės produkcijos lygiui trumpu laikotarpiu, Federaliniai Rezervai padeda užtikrinti finansinį stabilumą bei geresnį ekonomikos funkcionavimą, užkirsdami kelią finansiniams šokams ir apsaugodami nuo jų paplitimo už finansinio sektoriaus ribų.

2. Pinigų politikos institucijos ir teisinė aplinka

Šių dienų FRS organizacinė struktūra primena piramidę (žr. 1 schemą). Šiospiramidės viršūnėje yra valdytojų taryba – aukščiausioji pinigų politikosformavimo ir administracinė grupė. Piramidės viduryje yra Federaliniorezervo bankai, kurie vykdo FR politiką ir teikia paslaugas to regionobankams ir kitoms finansų institucijoms, bei Federalinis atviros rinkoskomitetas. Piramidės apačioje yra bankai, kurie yra sistemos nariai,kuriuos FRS prižiūri ir reguliuoja, taip pat bankų sistemos atvirosiosrinkos vadybininkas, kuris yra atsakingas už vertybinių popierių pirkimusir pardavimus.

[pic]

1 schema. Federalinių rezervų sistemos organizacinė struktūra[3]

2.1. Federalinės rezervų sistemos valdytojų taryba

Pagrindinis administracinis FRS vienetas yra valdytojų taryba. Tarybąsudaro 7 nariai, kuriuos skiria JAV prezidentas ir patvirtina Senatas,maksimaliam 14-os metų laikotarpiui. Vienas narys keičiasi kas dveji metai.Kai tarybos narys atsistatydina ar miršta, prezidentas į jo vietą galiskirti naują žmogų, kuris eis tas pareigas tiek, kiek buvo likę antrajam,be to, jis gali būti paskirtas ir kitai kadencijai. Tačiau nariai,ištarnavę visą kadenciją, negali būti paskirti iš naujo. Prezidentas vienąnarį skiria pirmininku ir vieną jo pavaduotoju. Abu jie šias pareigas einaketverius metus. Atrinkdamas naujus narius prezidentas turi atsižvelgti,kad jie garbingai atstovautų finansinius, industrinius, žemės ūkio irkomercinius interesus bei geografinį šalies regioną ir negali skirti nariudaugiau kaip vieną asmenį iš tos pačios Federalinio rezervo apygardos.

Valdytojų tarybos valdžia yra didelė. Taryba nustato reikalavimus bankų,FRS narių bei kitų finansų institucijų rezervams; nustato diskonto normąpaskoloms, kurios išduodamos depozitinėms institucijoms; nustato maržosreikalavimus, perkant vertybinius popierius: vadovauja vykdant atvirosiosrinkos operacijas. Be monetarinės politikos vykdymo funkcijų, valdybaprižiūri ir kontroliuoja 12-kos FRS bankų ir kitų sistemos bankų veiklą. Jitaip pat reguliuoja bankų holdingo, užsienio bankų, pradedančių dirbti JAVbei JAV bankų veiklą užsienyje.

2.2. Federalinis atvirosios rinkos komitetas ir atvirosios rinkos apskaitos sistema

Be FR tarybos, kita svarbi sistemos politikos vykdymo grupė yra Federalinisatvirosios rinkos komitetas (FOMC). Jis buvo pavadintas svarbiausiuojuJungtinių Valstijų komitetu todėl, kad jo sprendimai dėl šalies monetarinėspolitikos ir kreditų prieinamumo turi įtakos milijonams žmonių. FOMCsudaryta iš septynių FRS tarybos narių ir Rezervo bankų prezidentų. Kadapriiminėjami sprendimai dėl ateities monetarinės politikos, balsuoti galitik tarybos nariai ir penki Rezervo bankų prezidentai. Nuolatos vieną balsąturi Niujorko FRS banko prezidentas, tuo tarpu, kai kitiems vienuolikaiprezidentų rotacijos būdu tenka keturi balsai. Kiekvienas prezidentas turibalso teisę vienerius metus, pradedant kovo 1-ąja.

Pagal tradiciją FRS tarybos pirmininkas ir Niujorko FRS banko prezidentasyra FOMC pirmininkas ir vicepirmininkas. Įstatymu numatyta, kad FOMCsusitinka Vašingtone, mažiausiai keturis kartus per metus. Praktikojekomitetas renkasi mažiausiai kartą per keturias ar šešias savaites ir dardažniau, jei būtina. Be tvarkaraštyje numatytų susitikimų, kartais vykstatelefoninės “konferencijos”, ir FOMC nariai balsuoja telefonu arbatelegrama. FOMC narių susitikimai yra uždari, nes aptariama neskelbtinafinansinė informacija, be to, FRS nori išvengti klaidingos informacijospatekimo į finansų rinką. FOMC susitikimuose gali dalyvauti tiktai tarybosnariai, tarybą aptarnaujantis personalas, Rezervo bankų prezidentai ir jųpadėjėjai, Atvirosios rinkos sąskaitos (SOMA) vadybininkas ir jopavaduotojas.

Pavadinimas “Federalinis atvirosios rinkos komitetas” sako, kad jofunkcijos yra kontroliuoti Federalinio rezervo atvirosios rinkos operacijas– svarbiausią FRS politikos vykdymo priemonę. Savo susitikimuose FOMCapžvelgia esamas ekonomines bei finansines sąlygas ir visais aspektaisapsvarsto monetarinės politikos vykdymo eigą. Kai kuriuo nors klausimu yrapasiekiamas konsensusas, atitinkamos direktyvos žodžiu ir raštu yraperduodamos SOMA vadybininkui, kuris yra Niujorko FRS bankoviceprezidentas. SOMA vadybininkui pagrindinėmis sąvokomis yra pateikiamainformacija apie ateinančių savaičių atvirosios rinkos operacijas bei FOMCtikslai, liečiantys pinigų pasiūlos augimą ir palūkanų normos keitimąsi.FOMC priimti sprendimai bei SOMA vadybininko veiksmai Niujorke turi įtakosvisai FRS.

2.3. Federalinės rezervų sistemos bankai

1913 m. sukūrus FRS šalis buvo padalinta į 12 apygardų ir kiekvienoje iš jųbuvo po vieną FRS banką, kuris prižiūrėjo vietinių bankų veiklą bei teikėjiems paslaugas. Rezervo bankai buvo įkurti Atlantoje, Bostone, Čikagoje,Klyvlende, Dalase, Kanzas Sityje, Mineapolyje, Niujorke, Filadelfijoje,Ričmonde, San Franciske ir Sent Luise. (žr. pv.nr.1)

[pic]

[pic]

1 pav. Federalinių rezervų sistema.[4]

Greta šių bankų, buvo sukurti dar 24 (vėliau išsiplėtė iki 25) filialai,aptarnaujantys tam tikrus regionus kiekvienoje iš 12 apygardų. Rezervųbankų ir jų padalinių sukūrimas yra dalis pastangų, kurias deda FRS,prižiūrėti ir kontroliuoti bankininkystės sistemą, užtikrinti tolygiąmokėjimų eigą ir kontroliuoti pinigų bei kreditų augimą.

Naudodami kompiuterius ir sparčiai dirbančias rūšiavimo mašinas,regioniniai Rezervo bankai sutikrina čekius, išrašytus ir deponuotusskirtinguose miestuose. Dauguma čekių yra išgryninami ne per FRS, ir permetus jų susikaupia milijonai. FRS naudojasi elektroniniu tinklu, kuriuopervedimai daromi per kelias minutes. Dirba apie 30 FRS bankų valdomų

elektroninių kliringo namų, kurie automatiškai perveda į sąskaitas pinigus,garantinius mokėjimus ir kitus pervedimus, taip atsikratant popierių.Rezervo bankai siunčia popierinius pinigus ir monetas į bankus ir kitasdepozitines institucijas, kada yra visuomenės grynųjų pinigų poreikis, irlaiko pinigus jų saugyklose, kai poreikis sumažėja.

Rezervo bankai yra federalinės vyriausybės fiskaliniai agentai. Jie tvarkoJAV iždo einamąją sąskaitą, tvarko JAV vyriausybės vertybinius popierius,moka palūkanas už vertybinius popierius, kuriuos išleidžia iždas ar kitosfederalinės agentūros. Į Rezervo bankus taip pat įplaukia federaliniaipajamų, akcizo ir nedarbo mokesčiai, gryninami iždo čekiai. Be šiųfunkcijų, kaip jau minėta, Rezervo bankai glaudžiai prižiūri kitų savoapygardos bankų veiklą. Rezervo bankų atstovai dažnai tiria kitų savoregiono bankų ir valdymo kompanijų veiklą.

FRS bankai vaidina didelį vaidmenį vykdant šalies monetarinę ir kreditųpolitiką. Kiekvienas Rezervo bankas turi tyrimų tarnybą, kuri tiria regionoekonominę ir finansinę plėtrą ir pateikia surinktą informaciją valdytojųtarybai bei FOMC. Nors iš 12 Rezervo bankų prezidentų FOMC-e turi balsustik 5, jie visi dalyvauja komiteto susirinkimuose ir pateikia ataskaitąapie jų regiono ekonomines sąlygas ir įvykius, bei išsako savo nuomonę dėlmonetarinės politikos kurso. Dar viena tiesioginė pinigų ir kreditų augimoreguliavimo priemonė yra ta, kad Rezervo bankai administruoja vadinamuosiusdiskonto langus (trumpalaikes paskolas), teikiamus to regiono finansųinstitucijoms, taip darydami įtaką pinigų pasiūlai ir kreditų apimtims.

Kiekvienas FRS bankas yra kongreso įsteigta korporacija. Oficialiai,Rezervo banko savininkai yra tos apygardos bankai-nariai, kurie renkaRezervo banko direktorių tarybą. Faktiškai regioniniai Rezervo bankai yraartimai kontroliuojami Federalinės rezervo tarybos, kuri skiria tris išdevynių direktorių bei patvirtina kitų tarnautojų skyrimus. Jei pagalFederalinio rezervo akto pradines sąlygas rezervo Bankai patys galėjonustatyti palūkanų normas, tai dabar pakeitimai turi būti patvirtintiTaryboje Vašingtone. Regionų bankai privalo dalyvauti visose atvirosiosrinkos operacijose, kurias vykdo FRS. Pirkimais ir pardavimais daugiausiaiužsiima FOMC, tačiau Rezervo bankai turi aprūpinti atvirąją rinkąvertybiniais popieriais, reikalingais pardavimui, taip pat įnešti savo dalįį pirkimus, atliekamus FRS.

2.4. Bankai – federalinės sistemos nariai

Federalinės rezervų sistemos nariai yra nacionaliniai bankai, kurie privaloprisijungti prie sistemos, ir valstybės įsteigti bankai, kurie sutinkalaikytis FRS taisyklių. 2004 m. duomenimis JAV iš apytiksliai 7700komercinių bankų 2900 yra Federalinių Rezervų Sistemos nariai, iš kurių –2000 nacionalinių ir 900 valstybės įsteigtų bankų[5].

Bankai nariai privalo nupirkti savo apygardos Rezervo banko akcijų už 6%savo įstatinio kapitalo vertės. Tačiau sumokama tiktai pusė sumos, kitąpusę laikant paruoštą sumokėti sistemos nurodymu. Bankai nariai yraapriboti FRS taisyklių, nusakančių kapitalo struktūrą, depozitus, paskolas,holdingo kompanijų formavimą, direktorių tarybos ir tarnautojų veiklą. FRSbankus narius gali bet kada tikrinti ir egzaminuoti, tačiau dauguma bankųyra tikrinami kartą per metus. Dar daugiau, bankai nariai savo rezervusturi laikyti tam tikru FRS tarybos apibrėžtu lygiu. Bankams nariams yranumatyta privilegijų. Jie yra legalūs FRS bankų “savininkai”, kadangi jieturi šių institucijų akcijas ir gali rinkti šešis iš devynių bankodirektorių. Bankams nariams už FR banko akcijas yra mokami 6% dividendai.Bankai nariai gali skolintis iš savo apygardos Rezervo banko “diskontolango”.

Bankai nariai gali naudotis plačiai šalyje paplitusia čekių, atėjusių iškitų miestų, išgryninimo sistema. Tačiau tai nėra labai išskirtinėprivilegija, kadangi šia sistema taip pat naudojasi bankai ne Rezervonariai, susitarę su savo apygardos Rezervo banku ir sutinkantys čia laikytisavo čekių išgryninimo sąskaitą. Materialioji narystės nauda yra prestižas,kad bankas priklauso FRS. Daugelis bankininkų jaučia, kad narystė sistemojepritraukia didesnius stambaus verslo indėlius ir korespondencines sąskaitasiš mažesnių bankų, kurios kitu atveju atsidurtų kitur.

3. Valiutos kurso režimas ir valiuta

JAV yra laisvai plaukiojantis valiutos kurso režimas. JAV doleris, oficialiJungtinių Amerikos Valstijų valiuta, taipogi yra plačiai naudojamas kaiprezervinė valiuta už JAV ribų. JAV dolerių emisiją kontroliuoja FederalinėRezervų sistema. JAV dolerio kursas yra vienas iš kanalų, per kurį JAVmonetarinė politika veikia ekonomiką. 1995 metais cirkuliacijoje buvo apie$380 milijardų grynųjų JAV dolerių, o du trečdaliai šios sumos buvo už JAVribų.[6] JAV dolerį, kaip oficialią valiutą naudoja ir kai kurios kitosšalys: Ekvadoras, Palau, Rytų Timoras, Panama, Britų Mergelių salos beiMikronezija.

Po Antrojo pasaulinio karo doleris tapo svarbiausia pasaulio valiuta,perėmusi šį titulą iš britų svaro. Toks vaidmuo jai teko priėmusgarsiuosius Breton-Woods‘o sprendimus, kurie galiojo ketvirtį amžiaus – iki1971 metų, kai JAV nusprendė nebekeisti savo dolerio į auksą, kaip toreikalavo minėtieji sprendimai. Tačiau ir po Breton-Woods‘o sistemosžlugimo JAV doleris išlaikė savo, kaip pagrindinės pasaulio valiutos,vaidmenį. Ekonomiškai stipriausios pasaulio šalies valiuta ir toliau buvonaudojama kaip tarptautinių atsiskaitymų bei kreditavimo, šalių valiutiniųrezervų sudarymo, tarptautinės apskaitos bei statistikos priemonė.

Remiantis Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pateikiama statistika, 1997 m.pabaigoje 57,1 procento pasaulio oficialiųjų tarptautinių atsargų buvolaikoma JAV doleriais, dabartinės euro zonos valstybių narių nacionalinėmisvaliutomis – 19,6 procento, Japonijos jenomis – 4,9 procento. Atsiradus irįsitvirtinus eurui, padėtis laipsniškai keičiasi. Pavyzdžiui, dar prieškeletą metų pasaulio šalių valiutinių rezervų  liūto dalį – apie 80% –sudarė doleriai, o dabar ta dalis sudaro apie 65%. Tuo tarpu eurai sudarojau apie 25% šalių valiutinių rezervų. Tik po keletą procentų sudaro jenosir svarai. Taip atsitiko todėl, kad šalys įvairina, diversifikuoja savovaliutinius rezervus. Tarkim, OPEC šalys sumažino dolerinę dalį savovaliutinėse atsargose nuo 75% iki 60%. Rusija savo eurais laikomą atsargųdalį padidino iki trečdalio. Šiaurės Korėja visiškai atsisakė dolerio kaiprezervinės valiutos ir praktiškai visas savo valiutines atsargas laikoeurais. Taigi dolerio dominavimas tampa ne toks ryškus. Tiesa, ir dabardoleris yra pasaulio valiuta Nr. 1. Jis tą vaidmenį turėtų išlaikyti irartimiausioje ateityje. Tačiau specialistai vos nevieningai sutaria dėl to,

jog euro įtaka didės dolerio sąskaita. Tie patys  specialistai teigia, kadtuo atveju, jei JAV ir toliau neįves tvarkos savo viešuosiuose finansuose,jeigu ir ateityje ji toleruos didelį einamosios sąskaitos deficitą, dabarsiekiantį 6% BVP, didins šalies įsiskolinimą užsieniui, pasitikėjimasdoleriu mažės. Vis daugiau privačių ūkio subjektų bei valstybių manys, jogdolerio kursas ateityje kris ir reali doleriais laikomų finansinių atsargųdalis sumažės. Vengdami nuostolių, jie  vis labiau orientuosis į kitasvaliutas, pirmiausia – į eurą[7].

Dalis pasaulio šalių yra suinteresuotos dolerio kurso stabilumu arba bentjau laipsnišku to kurso mažėjimu. Tai ypač pasakytina apie Azijos šalis,pirmiausia – Japoniją ir Kiniją. Iki pastarojo meto šios šalys masiškaisupirkinėjo dolerius, siekdamos palaikyti paklausą jam ir kartu jodabartinį kursą. Tokia elgsena leidžia išvengti Azijos šalių valiutų kursokilimo ir atitinkamai jų tarptautinės prekybos sąlygų pablogėjimo. Be to,tai padeda išvengti staigaus jų dolerinių atsargų nuvertėjimo. Taigi galimasakyti, jog dabartinis dolerio kursas nemaža dalimi išsilaiko dėl Azijosšalių palaikomos paklausos JAV valiutai. Jei  Azijos šalys nustotųdabartiniais mastais pirkti dolerius, dolerio kursas, labai tikėtina,kristų. Tokį dolerio kurso kritimą ilgalaikėje perspektyvoje numatodaugelis ekspertų. Kai kurie iš jų prognozuoja, kad per ilgesnį laikądolerio kursas euro atžvilgiu gali kristi vos ne trečdaliu.

4. JAV ekonomikos analizė

JAV ekonomika ir pasaulio ekonomika yra labai susiję. Ekonominis Jungtiniųvalstijų vystymasis turi reikšmingos įtakos produkcijai, užimtumui irkainom už šios valstybės ribų, o vystymasis užsienyje įtakoja šaliesekonomiką. JAV ekonomikai būdingas nuolatinis augimas, žemas nedarbo lygis,nežymi infliacija, didelis prekybos deficitas ir spartus pažangiųjųtechnologijų vystymas.

JAV akcijų biržos stebimos kaip pasaulio ekonomikos rodiklis, JAV dolerisyra plačiausiai naudojama valiuta atsiskaitymams pasaulyje ir sudarodaugiau nei pusę kitų šalių oficialiųjų užsienio valiutos atsargų. Kaikurios šalys su JAV doleriu yra susiejusios savo nacionalines valiutas, arnet naudoja dolerį kaip nacionalinės valiutos pakaitalą.

Šalis turtinga mineraliniais ištekliais, čia gausios aukso, naftos,anglies, urano atsargos. JAV užima pirmaujančias pozicijas kukurūzų,kviečių, cukraus, tabako gamyboje. Pramonės įmonėse gaminami automobiliai,lėktuvai, elektronika. Didžiausia ekonomikos šaka yra paslaugos, kuriosedirba 3/4 JAV gyventojų. Didžiausias prekybos partneris – Kanada. Kitisvarbūs prekybos partneriai: Meksika, Europos Sąjunga, Azijos pramoninėsvalstybės, Japonija, Indija, Pietų Korėja. Svarbūs prekybiniai santykiai irsu Kinija. JAV yra trečia pasaulyje pagal apsilankančių turistų skaičių(41,9 mln. per metus), ją lenkia tik Prancūzija (77 mln.) ir Ispanija (51,7mln.). [8]

Pastaraisiais metais Jungtinių Amerikos Valstijų ekonomikos „nuotaika”pamažu genda, veikiama tiek išorės, tiek vidaus sąlygų. Tarp išorėsveiksnių pirmiausia paminėtinas pasaulinių naftos kainų kilimas, kurįspecialistai jau vadina „nuolatiniu šoku”, o vidaus – pernelyg laisva JAVfiskalinė politika, gilinanti makroekonomines disproporcijas.[9]Pastaraisiais metais stebimi Amerikos ekonomikos lėtėjimo tempai.Ekonominiai JAV rodikliai palaipsniui pradėjo įgauti santūrų pobūdį.[10]2004 m. JAV BVP augimas buvo gana spartus, tačiau per visus metus jisnuosekliai lėtėjo: pirmąjį ketvirtį jo augimas siekė 5 procentus, antrąjį –4,8procento, trečiąjį – 4 procentus, ketvirtąjį – 3,7 procento, o 2005 bei2006 m. prognozuojamas 3,5 realaus BVP augimas[11].

[pic]

2 pav. JAV metiniai BVP augimo tempai.[12]

Darbo rinka taip pat neduoda pagrindo perdėtam optimizmui: nors naujų darbovietų skaičius didėja, tačiau nedideliais tempais.

[pic]

3 pav. JAV darbo rinka.[13]

Tuo metu kai vidaus ekonominiai procesai kol kas nesąlygoja esminioinfliacijos augimo, ilgai trunkantis pasaulinių naftos kainų (kurios perpastaruosius 12 mėnesių padidėjo daugiau negu 80 proc.) augimas didinaekonomistų, daugelis kurių jau pradeda kalbėti apie naftos šoką, nerimą.

[pic]

4 pav. JAV metiniai infliacijos tempai.[14]

Aukštos pasaulinės naftos kainos yra objektyvi realybė, kurios neįmanomapakeisti, t. y. ją tiesiog tenka priimti. Brangi nafta tiesiogiai kenkiaJAV užsienio prekybos ir mokėjimų balansui, didindama importą, žlugdydamaperkamąją vidaus rinkos galią ir menkindama eksporto konkurencingumą. Šiųmetų vasario mėn. užsienio prekybos deficitas pasiekė rekordinį 61 mlrd.dolerių lygį. Kai kurių analitikų vertinimais, jei su nafta nesusijusiųprekių importas augs panašiais tempais kaip dabar ir vidutinė naftos kainaviršys 50 dolerių už barelį, šių metų pabaigoje metinis užsienio prekybosdeficitas sudarys apie 800 mlrd. dolerių.[15]

5. Trumpa JAV finansų sistemos analizė.

Aktyvi JAV finansų rinka yra labai svarbi Federalinių rezervų politikosįgyvendinimui. Šios rinkos sudaro erdvę, kurioje FRS gali pirkti ir paruotiiždo skolos instrumentus, .t.y vykdyti atviros rinkos operacijas, kuriosyra pagrindinis JAV pinigų politikos įrankis. Federaliniai rezervai naudojašias transakcijas, kad galėtų greitai ir dideliu mastu sureguliuoti bankųrezervus[16].

Finansų rinkos JAV susideda iš plataus skolinimosi ir skolinimo technikų irinstrumentų rinkinio, kuris palengvina investavimą, vartojimą ir taupymą.Finansinės institucijos, tarp kurių yra komerciniai bankai, investiciniaibankai, draudimo kompanijos tarpininkauja tarp besiskolinančių irskolintojų bei padeda jiems rasti palankiausius terminus ir palūkanųnormas.

Kad ekonomika augtų, finansų sistema santaupas turi pasiūlyti tiems,kuriems jų reikia investavimui. Kad pinigų ir kapitalo sistema veiktųefektyviai, visuomenė turi pasitikėti finansų institucijomis ir patikėtijoms savo santaupas. Jei finansų rinkos yra nestabilios, palūkanų normos irvertybinių popierių kainos stipriai svyruoja, o finansų institucijos dažnaibankrutuoja, visuomenės pasitikėjimas finansų sistema gali būti prarastas.Kapitalo judėjimas sumažėja, lėtindamas ekonomikos augimą ir didindamasnedarbą. Todėl centrinis bankas turi imtis ryžtingų veiksmų reguliuojantfinansų rinkų būklę ir užtikrinant stabilų pinigų judėjimą tose rinkose.Todėl svarbi FRS funkcija šiandien yra gero bankininkystės ir finansųsistemos darbo užtikrinimas. Tai pasiekiama šalies depozito įstaigoms esant“paskutinių išteklių galimybę” šaltiniu, t.y. suteikiant joms finansinępagalbą per Rezervo banko “diskonto langą”. Vadinamasis diskonto langasreiškia tam tikrą lėšų šaltinį, iš kurio gali būti imami pinigai bepavojaus, kad jie bus paimti iš kitų bankų rezervų, o tai padeda išvengti

nelikvidumo pavojaus, kurį sukelia ekonominių ir finansinių sąlygųpasikeitimai. FR taip pat tyrinėja bankus – sistemos narius, tikrina jųturto ir kapitalo kokybę ir kiekį, prižiūri, kad būtų laikomasi federaliniųir valstijos įstatymų.

FRS sukūrė visai šaliai tinkančią čekių tvarkymo sistemą. Kai depozitoįstaiga gauna čekį iš kito miesto, ji gali nukreipti jį tvarkyti tiesiaiper Federalinio rezervo bankus. Federalinio rezervo bankas kredituojasąskaitą, čekį siunčiančios įstaigos vardu, ir nukreipia jį įstaigai,kurioje jis yra pasirašytas ir turi galiausiai atsidurti. Po tam tikrolaiko čekį siunčianti depozito įstaiga gaus į savo rezervinę sąskaitąkreditą, lygų čekio sumai. Pagaliau čekis pasiekia įstaigą, kurioje jisbuvo pasirašytas ir kuriai jis yra skirtas bei išskaitomas iš josrezervinės sąskaitos. Kartais sutrikus atsiskaitymų už čekius sistemai,atsiranda taip vadinami inkasuojami čekiai. Tai atsitinka, kai depozitoįstaiga gauna FR kreditą už čekį prieš tai, nei jį gauna įstaiga, kuriaijis skirtas, ir taip laikinai praranda rezervus. Pavyzdžiui, kai vykstastreikai ar dėl blogo oro atidedami lėktuvų reisai, čekių gryninimassutrinka, ir inkasuojamų čekių kiekis didėja. Tai reiškia, kad bankaikredituojami be mokesčio, ir dažnai FRS rinkos operacijomis imasi priemoniųkompensuoti šiuos svyravimus.

Finansų rinkose 2005 metais įvyko keletas netikėtų įvykių. Pirma, nepaisantaugančio JAV einamosios sąskaitos deficito, dolerio vertė pakilo, kadangirinkos dalyviai sutelkė dėmesį į JAV palankų santykinį augimą ir palūkanųnormų atskirtį. Antra, nepaisant jau antrus metus trukusio trumpalaikiųpalūkanų normų kėlimo ir griežtėjančios FRS monetarinės politikos, pajamos(yields) iš ilgalaikių investicijų subrendusiose rinkose pagaliau nukrito.Be to, rinkos tikisi, kad obligacijų pajamingumas išliks žemas ir ateityje.(žr. Pav. Nr. 5)

[pic]

5 pav. Faktinės ir laukiamos ilgalaikės pajamos iš 10 metų iždo VVP.[17]

Tai iš dalies rodo nuosaikesnio augimo ir suvaldytos infliacijos lūkesčiusbei institucinių investuotojų pirmenybių poslinkį link fiksuotų pajamųinstrumentų. Šios aplinkybės buvo palydėtos sumažėjusio investavimo įobligacijas. Tačiau gulsčia pajamų kreivė (yield curve) paskatinofinansinių rinkų dalyvius naudoti sudėtingesnius ir rizikingesniusišvestinius investavimo instrumentus.

JAV akcijų rinka – viena iš efektyviausių pasaulyje – daug visiemsprieinamos informacijos ir prekybos mechanizmas funkcionuoja labaisklandžiai. Ji suteikia FRS informacijos apie ekonomikos vystymąsi ir yranaudinga, formuojant pinigų politiką.[18] Pavyzdžiui, stiprus pakilimasakcijų rinkoje padidins namų ūkių turto vertę ir dėl to išaugs vartojimas.Jei ekonomika jau pilnai išnaudojo savo pajėgumus, tai gali iššauktiinfliaciją. Atsižvelgdama į tai, FRS modifikuoja savo prognozes dėlinfliacijos ir visuminės produkcijos ir atitinkamai pritaiko savo politiką.

6. Pinigų politikos signalų transmisijos mechanizmo ypatumai

Analizuojant, kaip FRS veikia vidaus ir tarptautinę ekonomikos būklę,naudinga apžvelgti, kokiais kanalais naudodamisis šis šiuolaikiniscentrinis bankas daro įtaką ekonominės ir finansų sistemos būklei. JAVcentrinis bankas veikia visą ekonomiką atlikdamas (žr. 2. schemą):

1.    kreditų, skirtų verslui, vartotojams, vyriausybėms kainų pakeitimus;

2.    pinigų pasiūlos ir augimo tempų pakeitimus;

3.   operacijas, kurios turi įtakos investuotojų vertybinių popieriųvertei, taip keisdamas jų (investuotojų) turimo turto vertę;

4.    visuomenės lūkesčių dėl pinigų vertės ir kreditų gavimo sąlygųateityje pasikeitimus.

[pic]

|ŠALIES EKONOMINIAI TIKSLAI ||Visiškas užimtumas|Stabilių kainų |Tvarus ekonominis |Stabili mokėjimų || |lygiai |augimas |balanso pozicija |

2 schema. Centrinio banko poveikio ekonomikai politikos įgyvendinimo būdas

Nemaža būdų ir priemonių leidžia FRS veikti kreditų kainą (palūkanų normųdydžius), vertybinių popierių vertę, pinigų pasiūlą ir augimą, visuomenėslūkesčius dėl būsimų vertybinių popierių kainų, palūkanų normų ir kreditųgavimo sąlygų.

JAV centrinio banko politika iš principo yra paremta atvirosios rinkosoperacijomis (open market operations), keičiant depozitorinių institucijųprivalomų rezervų dydį ir diskonto normos pakeitimais. Tai, kaip minėta,lemia kreditų paklausą. Jei besiskolinantys kreditus mato, kad kreditą imtiper brangu, jie susilaiko nuo skolinimosi ir taip mažėja investicinėsišlaidos bei išlaidos vartojimo prekėms. Tai pasireiškia ekonomikos augimosulėtėjimu, ir tikriausiai infliacijos mažėjimu.

Antra, jei centrinis bankas mažina grynųjų pinigų pasiūlos rinkoje augimotempus, tai galimas rezultatas yra pajamų ir gamybos augimo lėtėjimas,todėl kad mažėja prekių ir paslaugų paklausa. Galiausiai jei FRS didinapalūkanų normas, tai mažina vertybinių popierių kainas, t.y. veda prieakcijų, obligacijų ir kitų vertybinių popierių, kuriuos turi visuomenė,vertės mažėjimo. Rezultatas yra investuotojų turto vertės mažėjimas, planųdėl skolinimosi ir išlaidų keitimasis, kuris labai veikia užimtumą, kainųir ekonomikos augimo lygį. Taigi JAV centrinio banko pagrindinis įrankis,įgyvendindant pinigų politiką, yra atvirosios rinkos operacijos.

Ne taip seniai ekonominiai tyrimai atskleidė ketvirtą būdą, kuriuocentrinis bankas gali daryti įtaką ekonomikai – tai jo veiklos įtakaformuojant visuomenės nuomonę ir lūkesčius dėl kredito kainų, pinigųpasiūlos augimo tempų ir būsimos vertybinių popierių bei paskolų vertės.Jeigu visuomenė sureaguoja į centrinio banko operacijas, įvyksta žmonių irverslo subjektų pasiskolinimų, išlaidų ir investicijų planų bei ketinimųpasikeitimas. O tai gali stipriai atsiliepti ekonomikos augimo lygiui,užimtumui ir infliacijai.

7. Dažniausiai naudojamos pinigų politikos priemones ir instrumentai

Pradinis ryšys tarp pinigų politikos ir ekonomikos yra lėšų, laikomų Federalinių rezervų bankuose, rinka. Finansinės institucijos turi sąskaitas savo Rezervų bankuose ir aktyviai jomis prekiauja federalinių atsargų rinkoje mokėdami palūkanas, vadinamas federalinių atsargų normomis (federal funds rate). FRS negali kontroliuoti infliacijos ir įtakoti gamybos bei užimtumo tiesiogiai, ji tai daro netiesiogiai, kontroliuodma lėšų paklausą ir pasiūlą – pagrinde mažindama arba didindama trumpalaikes palūkanų normas, t.y. federalinių atsargų normas ir taip siekdama nusistatytų pinigų politikos tikslų. Federalinių atsargų palūkanų normos pasikeitimas sąlygoja eilę įvykių, kurie paveiks kitas trumpalaikes palūkanų normas, ilgesnio laikotarpio palūkanų normas, dolerio kursą, akcijų kainas. Šių faktorių pokyčiai paveiks namų ūkių ir

verslo vartojimo sprendimus, tuo pačiu visuminės paklausos augimą ir ekonomiką.

Priemonės, kuriomis naudojasi FRS, yra reikalavimai indėlių rezervams, palūkanų normų dydžiai, atvirosios rinkos operacijos ir maržos reikalavimai perkant vertybinius popierius bei „diskonto langas“.

Dažniausiai FRS vykdo atviros rinkos operacijas bankų rezervų rinkoje, t.y. perka ir parduoda vyriausybės vertybinius popierius atviroje rinkoje. Šias operacija vykdo Federalinių rezervų Niujorko bankas, kontroliuojamas Federalinio atvirosios rinkos komiteto.

Rezervų reikalavimai vaidina svarbų vaidmenį, vykdant atviros rinkos operacijas, nes padeda užtikrinti numatomą paklausą federalinių rezervų atsargoms ir taip sustiprina Federalinių Rezervų kontrolę, reguliuojant šių atsargų palūkanų normą.

Bankai taip pat gali pasiskolinti tiesiogiai iš Federalinių Rezervų Bankų per savo „diskonto langus“ (discount windows), mokėdami diskonto normą už tokį kreditą – „primary credit“. Šias normas nustato FRS valdytojų taryba. Nuo 2003 sausio diskonto norma buvo 100 bazinių punktų didesnė už federalinių atsargų normos tikslą. Aukštesnės diskonto normos nustatymas verčia bankus išnaudoti visas kitas pigesnes alternatyvas prieš pasinaudojant šiuo šaltiniu.

FOMC kartu su iždu vykdo užsienio valiutų pirkimus ir pardavimus. FRS neturi tikslo pasiekti tam tikrą nustatytą dolerio kursą. Ji įsitraukia, kai reikia atremti netvarkingą užsienio valiutų rinkų judėjimą, pavyzdžiui spekuliacinius veiksmus, kurie gali sutrikdyti veiksmingą finansų rinkos funkcionavimą.

8. FRS vaidmuo, skaidrumas ir svarba

Iš principo FRS yra nepriklausoma nei nuo Kongreso, nei nuo Federalinėsvyriausybės vykdomos valdžios, nes jos sprendimai neturi būti ratifikuojaminei prezidento nei ko nors kito. Tačiau sitema yra prižiūrima Kongreso.Federaliniai Rezervai privalo dirbti bendrų ekonomikos tikslų beivyriausybės vykdomos finansinės politikos rėmuose, todėl tiksliausiasSistemos pavadinimas būtų „nepriklausoma vyriausybėje“ („independant withinthe government“). Nepriklausomumą sustiprina tai, kad FRS valdytojų tarybosnarių tarnybos trukmė yra ilgesnė nei prezidento, o valdymo lėšomis FRSoperuoja nepriklausomai nuo Kongreso. FRS gauna pajamas, parduodama savopaslaugas, tokias kaip čekių išgryninimas, valiutos bei monetų pakeitimas,ir teikdamas trumpalaikes diskontuotas paskolas (discount window) beiprekiaudama vertybiniais popieriais atviroje rinkoje. Tačiau tie pinigainesulaikomi sistemos viduje, kadangi FRS dirba visuomenės interesams, o nepelnui. Pajamos, likusios po visų išlaidų, yra pervedamos į JAV iždą.Pavyzdžiui, 1986 m. FRS pajamos viršijo 18 mlrd. USD, iš kurių 17,8 mlrd.buvo pervesta į JAV iždą, kad padėtų sumažinti mokesčius privačiamesektoriuje.

Federalinė rezervų sistema, kaip ir kitų šalių centriniai bankai, atliekanemažai svarbių funkcijų, prižiūri ir reguliuoja finansų rinką irbankininkystės sistemą:

1) Pinigų pasiūlos kontrolė. Pirmoji ir pati svarbiausia funkcija yrapinigų pasiūlos kontrolė. Teisę reguliuoti pinigų kiekį ir vertę šiošimtmečio pradžioje Kongresas suteikė FRS. FRS tapo ne tik pagrindiniuvisuomenės naudojamų grynųjų pinigų ir monetų šaltiniu, bet ir pagrindinevyriausybės institucija, atsakinga už dolerio vertės stabilizavimą ir jointegraciją į tarptautinę valiutų rinką. Kodėl pinigų pasiūlos kontrolė yratokia svarbi? Viena iš priežasčių yra tai, kad piniginių atsargų kiekiopakitimai yra artimai susiję su ekonomikos pakitimais. Tyrimai parodėreikšmingą statistinį priklausomumą tarp pinigų pasiūlos pokyčių irBendrojo Nacionalinio produkto (BNP) augimo. Šie tyrimai įrodė, kad jeicentrinis bankas kontroliuoja pinigų augimą, tai gali turėti įtakos visaišalies ekonomikai.[19] Kita svarbi pinigų kontrolės priežastis yra ta, kadpinigų masė banknotų ir bankų depozitų pavidalu gali nelimituotai padidėti.Naujų piniginių vienetų pagaminimo ir išleidimo į apyvartą ribiniai kaštaiyra artimi nuliui. Tokiu būdu, vyriausybė gali nesunkiai padidinti grynųjųpinigų pasiūlą, neatsižvelgdama į ekonomikos galimybes gaminti prekes irteikti paslaugas. Kadangi tai sukeltų infliaciją, suardytų mokėjimųmechanizmą ir stabdytų viso verslo veiklą, suprantama, kad šiuolaikinėmsvyriausybėms centriniai bankai reikalingi kaip pinigų kiekio bei vertėsreguliatoriai ir saugotojai. FRS nuolatos veikia šalies vidaus finansųrinkas, siekdama palaikyti dolerio perkamąją galią šalyje, o laikas nuolaiko įsiterpia į užsienio valiutų rinkas.

2) Pinigų ir kapitalo rinkų stabilizavimas. Kita svarbi FRS funkcija yrapinigų ir kapitalo rinkų stabilizavimas. Siekdama šio tikslo FRS laikas nuolaiko suteikia lėšų pagrindiniams vertybinių popierių dileriams, kad jiegalėtų palaikyti popierių rinkos likvidumą. Kai pinigų kiekis ar palūkanųnorma didėja ar mažėja greičiau nei tai reikalinga ekonomikos stabilumui,čia vėl įsikiša FRS. Centrinis bankas gali keisti palūkanų normos dydį,kurią jam moka kiti bankai, suaktyvinti vertybinių popierių prekybą, kadbūtų stabilizuota pinigų ir kapitalo rinkos būklė.

3) Paskutinis išteklių šaltinis. Dar viena svarbi centrinio banko funkcija( būti paskutiniu resursų šaltiniu. Tai reiškia aprūpinti fondais finansųinstitucijas, kurių kiti skolinimosi šaltiniai jau yra išsekę. Pavyzdžiui,FRS vadinamojo “diskonto lango” pagalba gali aprūpinti fondais tam tikrasfinansų institucijas, kad jos galėtų padengti trumpalaikį grynųjų pinigųtrūkumą. Prieš FRS sukūrimą viena iš silpnų JAV finansų sistemos vietų buvopaskutinio išteklių šaltinio nebuvimas, galinčio padėti laikinų sunkumųprislėgtoms finansų institucijoms.

4) Mokėjimų mechanizmo palaikymas ir tobulinimas. Dar vienas centriniobanko vaidmuo yra mokėjimų mechanizmo veikimo užtikrinimas ir jotobulinimas. Tai apima čekių sistemos tvarkymą, reikiamą grynųjų pinigųkiekio palaikymą, piniginių lėšų kompiuterinį perdavimą ir visuomenėspasitikėjimo pagrindiniu piniginiu vienetu palaikymą. Patikimas ir geraifunkcionuojantis mokėjimų mechanizmas yra labai svarbi verslo ir komercijosplėtros prielaida. Jei, čekių kliringas neatliekamas laiku arba versloobjektas negali gauti grynųjų pinigų operacijoms atlikti, verslas galisustoti. Dėl to, gali padidėti nedarbas, mažėti investicijos, ekonomikosaugimas.

5) Banknotų ir monetų leidimas bei kitų paslaugų teikimas. Efektyvusmokėjimų mechanizmas užtikrinamas ne vien tik sklandžiai dirbant sučekiais, bet ir reguliuojant grynųjų pinigų kiekį pagal gyventojų poreikį.Šiandien praktiškai visi popieriniai pinigai yra FRS banknotai, kuriuosišleido 12 Rezervo bankų, ir jie yra padengti vyriausybės vertybiniaispopieriais. Banknotai yra juos leidžiančio banko įsipareigojimas. Faktiškai

FRS banknotai yra “areštas” FRS turtui tuo atveju, jei FR bankas kada norsbus panaikintas. Kai kuriame regione išauga grynųjų pinigų poreikis,finansų įstaigos prašo to regiono FRS banko pristatyti iš savo saugyklųdaugiau grynųjų pinigų. Už pinigų atvežimą atsiskaitoma paprasčiausiaiišskaitant iš prašančios įstaigos rezervinės sąskaitos. Ir atvirkščiai,susikaupęs grynųjų pinigų perteklius yra išvežamas atgal į Rezervo bankus.Už tai depozito įstaigos gauna kreditą.

Iki 1981 m. dauguma FRS paslaugų, įskaitant ir čekių gryninimą bei grynųjųpinigų vežimą, buvo teikiamos be jokių mokesčių. Tačiau 1980 m. išleistasDepozito įstaigų monetarinės politikos dereguliavimo aktas (DIDMCA)reikalauja paskelbti apmokestinimo principų rinkinį ir įkainoti tokiaspaslaugas, kaip grynųjų pinigų vežimas, čekių gryninimas ir saugojimas,elektroninės sistemos naudojimas pervedant sumas, automatinių FRS įrengimųnaudojimas gryninant čekius, vertybių saugojimas ir kitos paslaugos,susijusios su vyriausybės vertybinių popierių prekyba. Visi FRS nustatytimokesčiai kiekvienais metais turi būti peržiūrimi, o jų dydžiai nustatytitokie, kad padengtų teikiamų paslaugų išlaidas. Kodėl Kongresas nurodė nuonemokamos paslaugų sistemos pereiti prie apmokestinamos? Viena išpriežasčių buvo greitai didėjantis FRS paslaugomis besinaudojančiųjųskaičius. Pagal 1980 m. DIDMCA pirmą kartą visoms depozito įstaigoms buvosuteikta teisė naudotis FRS paslaugomis bei įrengimais. Atsiradus tiek daugnaujų vartotojų FRS paslaugų tiekimo išlaidos padidėjo. Antra, Kongresassiekė sudaryti kiek galima didesnę konkurenciją FRS, kad ji nebūtųvienintelis tokio paslaugų pobūdžio šaltinis. Dar vienas faktorius buvobaimė, kad iždas praras įplaukas. FRS metinės įplaukos, kurių didžiojidalis patenka į iždą, gerokai sumažėtų, jeigu aptartos paslaugos būtųnemokamos.

7) FRS kaip federalinės vyriausybės fiskalinis agentas. FRS yra vyriausybėspagrindinis fiskalinis agentas. Vyriausybės iždas turi sistemoje sąskaitas,ir FRS tvarko visus čekius, susijusius su tomis sąskaitomis. FRS prižiūritūkstančius mokesčių ir paskolų sąskaitų, su kuriomis dirba JAV bankai irkuriose yra laikomi iždo pinigai, kol prireikia juos išleisti. Kai siūlomiparduoti iždo vertybiniai popieriai, Federalinio rezervo bankai rūpinasikaina, už kurią jie bus nupirkti ir pateikia juos pirkėjui. FRS taipišperka iždo vertybinius popierius. Iš principo FRS yra atsakingas užstabilų vyriausybės vertybinių popierių palaikymą, kad nauji iždo siūlomipopieriai būtų greitai išpirkti ir vyriausybė greitai susirinktų reikiamąsumą.

8) Monetarinės politikos vykdymas. Svarbiausia Federalinio rezervo funkcijayra vykdyti monetarinę politiką. Monetarinės politikos vykdymas gali būtiapibrėžiamas kaip įvairių priemonių ir būdų, kuriuo naudoja centrinisbankas, rinkinys, kad būtų kontroliuojamas fondų, iš kurių teikiamospaskolos, prieinamumas. Taip siekiama įgyvendinti šalies ekonominiustikslus, tokius kaip visiškas gyventojų užimtumas ir stabilios kainos.Priemonės, kuriomis naudojasi FRS, yra reikalavimai indėlių rezervams,palūkanų normų dydžiai, atvirosios rinkos operacijos ir maržos reikalavimaiperkant vertybinius popierius.

9) Informacijos teikimas visuomenei. Dar viena svarbi funkcija, kurią FRpaskutiniais metais atliko labai gerai, yra visuomenės aprūpinimasinformacija. Kiekvienas Rezervo bankas turi savo tyrimų grupę, o valdytojųtarybai dirba didelė grupė ekonomistų, kurie stebi ekonominę ir finansinęplėtrą, ir rekomenduoja Tarybos vykdomos politikos pakeitimus. FRS leidžiadieninius, savaitinius ir mėnesinius įspūdingos apimties statistikosrinkinius, ataskaitas ir tyrimų išvadas apie finansų rinkas, šaliespiniginių išteklių būklę, trumpalaikių ir ilgalaikių paskolų palūkanųnormas, skolinimosi kiekius ir struktūrą, šalies ekonominę plėtrą.Tarptautiniame sektoriuje FR pagal užsakymą teikia informaciją apie valiutųrinkos, tarptautinių paskolų ir kapitalo judėjimą bei JAV užsienio prekybąir mokėjimų balanso su užsieniu būklę. Be to, kaip buvo minėta, kiekvienąketvirtį FRS paruošia ataskaitą apie lėšų srautus (Flow of Funds Accounts),kur pateikiami išsamūs duomenys apie pagrindinių JAV ekonomikos sektoriųsąveiką skolinant ir skolinantis lėšas. Šiai FRS funkcijai (informacijosteikimui) pokalbiuose apie FRS vaidmenį šalies finansų sistemoje dažnai yraskiriama labai daug dėmesio, tačiau tai ir yra labai svarbus centriniobanko įnašas plėtojant šalies ekonomiką.

9. Pinigų politikos pasiekimai JAV per pastaruosius metus

Geras FRS vadovo Alan Greenspan autoritetas labai svarbus veiksmingai JAVpinigų politikai, nes žmonės ir verslas juo pasitiki ir taip formuojamipalankūs ir atitinkantys FRS tikslus lūkesčiai. A. Greenspan Senato Bankųkomitete pateiktoje pusmetinėje ataskaitoje JAV ekonomikos būklė buvoįvertinta gana palankiai. FRS vadovas palankiai įvertino dabartinę JAVekonomikos plėtrą ir pabrėžė, kad tokia situacija skatins FRS toliaugriežtinti pinigų politiką ir didinti bazines palūkanų normas. [20] Tačiau,analitikų vertinimu, tai nebus daroma sparčiau nei iki šiol.Pagal FRS duomenis, JAV bendrasis vidaus produktas (BVP) antrąjį šių metųketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, padidėjo 3,5proc. (pirmąjį – 3,8 proc.). Nepaisant nedidelio sulėtėjimo, JAV BVP augimotempas išliktų kur kas didesnis nei euro zonos ir Japonijos, todėl tokiedumenys palankūs doleriui. Kalbėdamas apie vartotojų kainų pokyčius A.Greenspanas pareiškė, jog dėl kylančios ekonomikos stiprėja spaudimasdidinti kainas, tačiau kita vertus, kai kurie didesnę infliaciją lemiantysveiksniai – tokie kaip energijos sąnaudos – yra laikini. Todėl FRSnusiteikęs bazinę palūkanų normą didinti palaipsniui.

Nepaisant A. Greenspan optimizmo, visiškai įmanoma, kad JAV ekonominisciklas jau artėja prie savo aukščiausiojo taško. Po dar vieno doleriobazinių palūkanų normų didinimo FRS, greičiausiai, skelbs pertrauką.

Nors kalbėti apie eilinio ekonominio ciklo pabaigą ir recesijos riziką yrapernelyg anksti, vertėtų ruoštis stambiausios pasaulio ekonomikos augimotempų lėtėjimui (analitikai vidutiniškai prognozuoja, kad per artimiausiusketvirčius nuosekliai mažės BVP augimo rodikliai). Monetarinė politikanebėra smarkiai stimuliuojanti, atvirkščiai – restrikcinė. Visiškaiįmanoma, kad ekonomikos augimo tempai jau pasiekė maksimumą. Rinkose

pradedamas justi nusivylimas, kilęs naujai įvertinus ekonominį augimą,prognozuojamą kai kurių pernelyg optimistiškai nusiteikusių rinkos dalyvių.[pic]6 pav. FRS normos, BPV ir VKI pokyčiai.[21]2004 m. pirmąjį pusmetį, nepaisydamas nuolatinių finansų rinkų dalyviųraginimų, kritikos ir spaudimo, Federalinio rezervų banko Atvirosios rinkoskomitetas (FARK) padidino federalinių fondų tikslinę palūkanų normą 0,25procentinio punkto ir taip pradėjo palūkanų didinimo ciklą.[22] TaipJungtinės Amerikos Valstijos pirmą kartą nuo 2000 m. pasuko monetarinįvairą restrikcijos kryptimi, siekdamos mažinti dėl išaugusios paklausospadidėjusius infliacijos tempus ir išlaikyti produktyvumo didėjimu pagrįstąekonomikos aktyvumą. Ligi tol ketverius metus iš eilės centrinis bankasagresyviai siekė „padaryti” pinigus kaip įmanoma prieinamesnius. Vienispecialistai jį giria už tai, kad pavyko išvengti stipraus ūkio nuosmukio,kiti priekaištauja dėl pernelyg numuštų palūkanų normų, kurios įpratino JAVvyriausybę, verslininkus ir namų ūkius gyventi skolon.[23]

[pic]

7 pav. Eurosistemos ir JAV FRS oficialiųjų palūkanų normų raida.[24]

JAV pinigų rinkos palūkanų normos 2004 m. pirmąjį pusmetį sumažino atotrūkįnuo euro zonos palūkanų normų (1 m. LIBOR, galima sakyti, susilygino), oantrojo pusmečio pabaigoje dėl kelis kartus FARK padidintų oficialiųjųpalūkanų normų jas viršijo. 2005 m. lapkričio mėn. JAV Federalinis atsargųbankas dar kartą ketvirčiu procentinio punkto – iki 4,25 proc. padidinobazines palūkanų normas, tačiau leido suprasti, jog dabartinis didinimųciklas artėja prie pabaigos.[25] Daugelis analitikų prognozavo 13-tą išeilės palūkanų padidinimą, nes JAV centrinis bankas siekia suvaldytistiprėjančią infliaciją. Savo pranešime Federalinis atsargų bankas teigė,jog monetarinė politika ateityje dar griežtės. Tačiau centrinio bankopozicija dėl palūkanų normų kėlimo sušvelnėjo ir ekspertai tikina, jognormos jau beveik pasiekė aukščiausią lygį.

Pagrindinis dalykas, dėl kurio nesutaria ekspertai – ar JAV ekonomikosplėtra viršija potencialų lygį, ar atsilieka nuo jo. Ginčijamasi ir dėlvadinamojo natūralaus (neutralaus) palūkanų normų dydžio, kurį pasiekusinfliacija būtų toleruojamo lygio, o darbo jėga ir gamybos pajėgumai būtųoptimaliai panaudojami. Federalinių rezervų banko viceprezidento R.Fergiusono nuomone, nebūtina pasiekti natūralią palūkanų normą, kadangi dėlstruktūrinių veiksnių ji nukrypo nuo ilgu laikotarpiu susiklosčiusiopusiausvyros lygio. Viena iš priežasčių – praėjusio dešimtmečio pabaigojesusidaręs akcijų rinkos „burbulas” ir jo sprogimas, sukėlęs dramatiškusakcijų kursų pokyčius. Be to, ekonomikos plėtrą skatinančių fiskaliniųpriemonių arsenalo „ištuštinimas” 2004 m. verčia šiuo metu palaikytibazines palūkanas žemesnio nei įprasta lygio.[26]

Išvados

Monetarinė politika tiesiogiai ir netiesiogiai įtakoja šalies ekonominįaktyvumą, kainas ir palūkanų normas. Monetarinės politikos impulsaiperduodami ekonomikai, įtakojant pinigų ir kreditų prieinamumą ir kaštusgamintojams ir vartotojams. Žmonės daro vartojimo ir investavimosprendimus, atsižvelgdami į dabartinę ir būsimą turto vertę, pajamas,kainas ir kreditų ėmimo galimybes, o visi šie faktoriai yra įtakojamibuvusių praeityje, vykdomų dabar ir numatomų bei laukiamų per lūkesčiųprizmę pinigų politikos veiksmų.

Svarbiausia Federalinio rezervo funkcija yra vykdyti monetarinę politiką.Federaliniai Rezervai nustato šalies pinigų politiką, vadovaudamiesimaksimalaus darbo lygio, stabilių kainų ir nuosaikių ilgalaikių palūkanųnormų tikslais. Pagrindinis iššūkis pinigų politikos vykdytojams yra tai,kad trumpuoju laikotarpiu tarp šių tikslų gali susidaryti įtampa, nes jievienas kitam prieštarauja. Dar viena problema, su kuria susiduria FRSvaldytojai yra tai, kad informacija apie ekonomiką jiems tampa prieinamatik po tam tikro laiko tarpo bei gali būti su trūkumais.

FRS smarkiai kontroliuoja lėšų, kurias finansinės institucijos laikoFederaliniuose Bankuose paklausą ir pasiūlą ir taip įtakoja federaliniųatsargų palūkanų normą (federal funds rate), o galiausiai ir užimtumą,visuminį produktą bei kainas. Priemonės, kuriomis naudojasi FRS, yrareikalavimai indėlių rezervams, palūkanų normų dydžiai, atvirosios rinkosoperacijos ir maržos reikalavimai perkant vertybinius popierius bei dikontolangas (Discount window).

Praeina tam tikras laiko tarpas kol FOMC siekiami federalinių atsargųnormos pasikeitimai paveikia ekonomiką ir kainas, ir dažnai neiašku, arpasirinktas normos lygis padės pasiekti tiklsu.Dėl šios priežastiesFederaliniai rezervai įdėmiai seka tarpinius orentyrus, kurie yra tarpoperacinio tikslo – federalinių atsargų normos – ir ekonomikos. Tokieorentyrai yra pinigų agregatai, plūkanų normų lygis ir struktūra, Taylorotaisyklė, užsienio valiutų kursai. Stebėdama šiuos indikatorius JAVmonetarinė politika numato tendencijas ir atitinkamai pritaiko pinigųpolitiką.

Kadangi pinigų politikos sėkmė ir tikslų pasiekimas labai priklauso nuovisuomenės lūkesčių, stabili JAV finansų rinka, pasitikėjimas savocentriniu banku, jo tikslų supratimas ir tikėjimas, kad jis imsisveiksmingų priemonių juos pasiekti, bei gerą autoritetą turintisFederalinių Rezervų sistemos vadovas Alan Greenspan lemia JAV pinigųpolitikos veiksmingumą.

Iki 2004 m. FRS vykdė ekspansinę pinigų politika, siekdama paskatintiekonomiką ir nustatydama labai žemą palūkanų norma. Tačiau nuo 2004 m.,smarkiai išaugus pasaulinėms naftos kainoms ir iškilus infliacijos grėsmei,FRS palaipsniui didino bazinę palūkanų normą, taip užkirsdama kelią kainųkilimui, bet nestabdydama ekonomikos augimo, kuris nors ir šiek tieksulėtėjo pastaraisiais metais, tačiau išlieka stabilus.

Palūkanos JAV buvo palaipsniui didinamos pastaruosius 18 mėnesių ir šiuometu yra pasiekusios aukščiausią lygį per pastaruosius ketverius su pusemetų. Federalinis atsargų bankas savo pranešime jau neteigė, jog normųdidinimas buvo “priderintas”. Ankstesniuose savo pranešimuose bankasnaudodavo šį terminą pabrėžti, jog normų lygis dar pakankamai žemas iružtikrina ekonomikos augimą. Pasak ekspertų, truputį pasikeitusiFederalinio atsargų banko kalba rodo, jog jis mano, kad normos pasiekė tokįlygį, kuris nebeskatina ekonomikos vystymosi.

Literatūra

1. Alan Greenspan: Economic flexibility. Priega per internetą:

2. Alan Greenspan: Jackson Hole Conference – reflections on central banking. Priega per internetą

3. Alan Greenspan: Semiannual monetary policy report to the US Congress. Prieiga per internetą :

4. Alan Greenspan: Semiannual monetary policy report to the US

Congress. Prieiga per internetą :

5. Donald L Kohn: Inflation modelling – a policymaker’s perspective. Priega per internetą:

6. Dzikevičius A. Finansai ir investicijos. Prieiga per internetą: http://finansai.tripod.com/2.htm

7. Financial Market update, June 2005, International Capital Markets Department, Global Markets Analysis Division. Priega per internetą:

8. Financial Market update, June 2005, International Capital Markets Department, Global Markets Analysis Division. Prieiga per internetą :

9. Friedman, Milton and Anna Jacobsen Schwartz. A Monetary History of the United States, 1867-1960. Princeton University Press, Princeton, NJ, 1963.

10. Friedman, Milton. “The Role of Monetary Policy”, American Economic Review, vol. 58, No. 1 (March 1968) pp. 1-17. Phelps, Edmund S. “The New Microeconomics in Inflation and Unemployment Theory”, American Economic Review (May 1969) pp. 147-160.

11. Gylys P. Ar euras įveiks dolerį?, prieiga per internetą:

12. Investicijų strategijos apžvalga ir perspektyvos, Parex asset management, 2004 spalis. Prieiga per internetą: http://www.parex.lt/files/fin.apzvalga2004spalis.pdf?PSID=4798f3329 20f00f60abeb0a6dfebd77f

13. Janet L Yellen: Views on the economy and implications for monetary policy. Priega per internetą:

14. Jean-Claude Trichet: Jackson Hole Conference – monetary policy and “credible alertness”. Priega per internetą:

15. Lietuvos finansų rinkų apžvalga 2004 m. Prieiga per internetą:

17. Lynn S. Fox, Chair, Scott G. Alvarez, Sandra Braunstein. The Federal Reserve System. Purposes and Functions, 136 p. Board of Governors of the Federal Rezerve System, Washington, D.C. Ninth Edition, June 2005

18. Makroekonomikos naujienos. Prieiga per internetą:

19. Mervyn King: Jackson Hole Conference – remarks to the Central Bank Governors’ Panel. Priega per internetą:

20. See Romer, Christina D. and David H. Romer, “The Evolution of Economic Understanding and Postwar Stabilization Policy,” NBER Working Paper No. 9274 (October 2002), p. 39.

21. Sims, Christopher A. “Macroeconomics and Reality”. Econometrics, vol. 48, No. 1 (January 1980). pp. 1-48.

22. Susan Schmidt Bies: Basel II developments in the United States. Priega per internetą:

23. Susan Schmidt Bies: Regulatory issues. Priega per internetą: < http://www.bis.org/review/r051017e.pdf>

24. The Financial Markets. Prieiga per internetą:

25. U.S. Monetary policy. Prieiga per internetą:

26. Vikipedijos laisvoji enciklopedija. Priega per internetą

27. Vikipedijos laisvoji enciklopedija. Priega per internetą:

———————–

[1] Lynn S. Fox, Chair, Scott G. Alvarez, Sandra Braunstein. The FederalReserve System. Purposes and Functions, 136 p. Board of Governors of theFederal Rezerve System, Washington, D.C. Ninth Edition, June 2005

[2] Dzikevičius A. Finansai ir investicijos. Prieiga per internetą:

[3] Dzikevičius A. Finansai ir investicijos. Prieiga per internetą:

[4] Lynn S. Fox, Chair, Scott G. Alvarez, Sandra Braunstein. The FederalReserve System. Purposes and Functions, 136 p. Board of Governors of theFederal Rezerve System, Washington, D.C. Ninth Edition, June 2005

[5] Lynn S. Fox, Chair, Scott G. Alvarez, Sandra Braunstein. The FederalReserve System. Purposes and Functions, 136 p. Board of Governors of theFederal Rezerve System, Washington, D.C. Ninth Edition, June 2005

[6] Vikipedijos laisvoji enciklopedija. Priega per internetą <http://lt.wikipedia.org/wiki/JAV_doleris>

[7] Gylys P. Ar euras įveiks dolerį?, prieiga perinternetą

[8] Vikipedijos laisvoji enciklopedija. Priega per internetą <http://lt.wikipedia.org/wiki/JAV_doleris>

[9] Lietuvos makroekonomikos apžvalga.(21) 2005 m.gegužė, prieiga perinternetą

[10] Investicijų strategijos apžvalga ir perspektyvos, Parex assetmanagement, 2004 spalis, prieiga per internetą:

[11]Alan Greenspan: Semiannual monetary policy report to the US Congress.Prieiga per internetą :

[12] Lietuvos finansų rinkų apžvalga 2004 m. Prieiga per interneta:

[13] Investicijų strategijos apžvalga ir perspektyvos, Parex assetmanagement, 2004 spalis, prieiga per internetą:

[14] Lietuvos finansų rinkų apžvalga 2004 m. Prieiga per interneta:

[15] Lietuvos makroekonomikos apžvalga.(21) 2005 m.gegužė, prieiga perinternetą

[16] The Financial Markets. Prieiga per internetą:

[17] Financial Market update, June 2005, International Capital MarketsDepartment, Global Markets Analysis Division. Prieiga per internetą :

[18] U.S. Monetary policy. Prieiga per internetą:

[19] Dzikevičius A. Finansai ir investicijos. Prieiga per internetą:

[20] Alan Greenspan: Semiannual monetary policy report to the US Congress.Prieiga per internetą :

[21] Investicijų strategijos apžvalga ir perspektyvos, Parex assetmanagement, 2004 spalis, prieiga per internetą:

[22] Lietuvos finansų rinkų apžvalga 2004 m. Prieiga per internetą:

[23] Lietuvos makroekonomikos apžvalga.(21) 2005 m.gegužė, prieiga perinternetą

[24] Lietuvos finansų rinkų apžvalga 2004 m. Prieiga per internetą:

[25] Makroekonomikos naujienos. Prieiga per internetą:

[26] Lietuvos makroekonomikos apžvalga.(21) 2005 m.gegužė, prieiga perinternetą

———————–

Centrinio banko politiniai įrankiai

Palūkanų normos ir vertybinių popierių kainos

Bankų sistemos rezervų apimtys ir augimo tempai

Skolinimosi iš išlaidų apimtys ir augimas

Visuomenės lūkesčiai dėl vertybinių popierių kainų, palūkanų normų ir kreditų galimybių

Vertybinių popierių rinkos kaina

Pinigų pasiūlos apimtys ir augimo tempai

Kreditų kaina ir prieinamumas

Federalinių Rezervų banko miestas

Federalinių rezervų sistemos valdytojų taryba, Vašingtonas

Federalinių rezervų filialo miestas

Filialų ribos

Atvirosios rinkos sąskaitos valdytojas

Apie 6000 bankų, sistemos narių

Federalinis atvirosios rinkos komitetas (12 balsavimo teisę turinčių narių)

12 federalinio rezervo bankų ir 25 šių bankų filialai (Rezervo bankų prezidentas skiria valdytojų tarybą)

Valdytojų taryba

(septyni prezidento paskirti nariai)