Moters diena

Tyrimų duomenimis, moterų išvykimas į darbą dėl namų ruošos užtrunka dvigubai ilgiau nei vyrų.

Vidutiniškai vyrui susiruošti į darbą užtenka 49 minučių, tuo tarpu moteriai prireikia dviejų valandų ir trijų minučių. Grįžusi iš darbo moteris skuba pasiruošti rytojaus darbo dienai, taigi iš viso pasirengimui ji skiria tris valandas ir penkiolika minučių per dieną. Tuo tarpu vyras kitos dienos darbui pasiruošia vos per 8 minutes, taigi iš viso per dieną jis tam skiria tik 57 minutes.

Kitaip tariant, dirbanti moteris vidutiniškai trigubai daugiau laiko nei vyras praleidžia namie, besiruošdama darbui. Tai išaiškėjo atlikus tyrimą, kurio metu apklausta 2 tūkst. moterų.

„Moteris šiais laikais turi suspėti kur kas daugiau. Bet stereotipas, kad ji tik sėdi namuose ir verda valgyti, vis dar gyvas. Nieko nuostabaus, kad vyras pasirodo darbe šviežias, kaip ką tik išsiskleidusi gėlytė, o moteris į darbą kone įšliaužia. Paprasta – viskas, ką vyrui reikia padaryti prieš darbą – nusiprausti po dušu ir greitai apsirengti, o moterims lieka visi kiti darbai,“ – piktinosi žurnalo „Style“ redaktorė Lisa Smosarski, kuri ir sugalvojo atlikti šią apklausą.

Aštuonios iš dešimties dirbančių ir vaikus auginančių moterų jaučiasi persidirbusios dar prieš atvykdamos į darbovietę (77 proc.), o net ir neturinčios vaikų (53 proc.) spėja nuvargti, kol susmunka darbo kėdėje.

Net 86 procentai moterų įsitikinusios, kad jos ne tik namie atlieka didžiąją dalį darbų, bet ir darbovietėje triūsia gerokai sunkiau nei vyrai.

Viską susumavus, vidutinė dirbanti moteris 32 dienas per metus skiria pasiruošimui į darbą. Po keturiasdešimties metų tokio „darbo grafiko“, moteris ruošai sugaištų 1280 dienų arba, kitaip tariant, – tris su puse metų.

Darbo diena moters akimis (remiantis atlikto tyrimo rezultatais):

Dauguma moterų, norėdamos suspėti laiku, keliasi anksčiau už savo antrąją pusę. Į kasdienę ruošą įeina: dušas (10 minučių), plaukų sutvarkymas (9 min.), makiažas (8 min.), apsirengimas (7 min.), pusryčiai (6 min.), kartais sportas (neilgiau 4 min.).

Be to, moteris skuba sutvarkyti namus: indų plovimas (7 min.), lovų klojimas ir vaikų žadinimas (8 min.), vaikų suruošimas mokyklai (11 min.), pusryčių šeimai pagaminimas (9 min.), pietų vaikams ir kuprinių paruošimas (7 min.). Moteris jau atliko 86 proc. visų galimų dienos darbų, kai tuo tarpu vyrui lieka 14 proc. Ir tai dar ne viskas!

Kai kurios moterys pasiruošia vakarienei (5 – 10 min.), telefoniniai skambučiai bei el. pašto patikrinimas – kaip neatsiejama dienos dalis (7 min.) dar reikia nuvežti vaikus į mokyklą ar darželį prieš darbą (19 min.). Tik 8 proc. vyrų į mokyklą veža vaikus.

Pasibaigus darbo dienai, moters darbai nesibaigia: jos pasiima vaikus iš mokyklos, darželio (19 min.), paruošia aprangą kitai dienai (11 min.), lygina drabužius (taip pat ir vyro) (13 min.), gamina vakarienę (15 min.).

Taigi, būti moterimi – darbas ne iš lengvųjų. Tačiau jei vyras ir moteris pasidalintų šiuos darbus, išsispręstų daugelis problemų – ne tik namų ruošos, bet ir santykių. O dar geriau būtų, jei vyras ir moteris, kaip pasakoje, susikeistų vietomis.