Nemalonumai oro uoste?

Artėjant atostogoms imame svajoti apie šiltus kraštus ar tiesiog po truputį dairomės, kur galėtume nukeliauti, atsipalaiduoti. Vieni atostogas mėgta leisti Lietuvos kaimuose, kiti Baltijos pajūryje, tačiau vis daugiau tautiečių pigiais skrydžiais bando apkeliauti kitas Europos Sąjungos šalis. Iš Lietuvos su kiekvienu mėnesiu galime pasiekti vis daugiau ES miestų, tačiau, ar visi žinome savo teises?

Skrydis atšauktas. Ką daryti?

Oro vežėjas privalo Jus raštu informuoti apie Jūsų teises, jei skrydis atšaukiamas, atidedamas daugiau nei 2 valandoms arba Jus atsisakoma vežti. Šioje informacijoje turi būti nurodyta visa Jums priklausanti pagalba, kompensacijos ir kontaktai, kur kreiptis, jei teisės buvo pažeistos.

Tačiau kadangi dažnai šios informacijos keleiviai tiesiog negauna, Europos vartotojų centras siūlo žinoti apie savo teises skrydį atšaukus ar atsisakius vežti ir iškilus reikalui jomis pasinaudoti. Jei Jūsų skrydis atšaukiamas, turite teisę:

  • Rinktis alternatyvų skrydį į Jūsų vykimo galutinę vietą arba per 7 dienas susigrąžinti už bilietą sumokėtą sumą;
  • Gauti nemokamą maitinimą ir gaiviuosius gėrimus, du nemokamus telefono skambučius, galimybę išsiųsti faksą ar el. pašto žinutę;
  • Jei skrydis ar grįžimas galimas tik kitą dieną, oro vežėjas privalo pasiūlyti nemokamą apgyvendinimą viešbutyje ir apmokėti transporto išlaidas iki jo ir atgal.
  • Jei skrydis atšaukiamas, galite reikalauti 250-600 eurų dydžio kompensacijos (priklausomai nuo skrydžio atstumo).
  • Tačiau kompensacija Jums nepriklauso, jei skrydis atšaukiamas dėl išorinių, nuo oro vežėjo nepriklausančių, priežasčių, pvz., netinkamo skrydžiams oro, politinio nestabilumo situacijų, streikų;
  • Jūs buvote informuotas apie skrydžio atšaukimą ne vėliau kaip prieš 14 dienų; pasiūlomas Jums tinkantis alternatyvus skrydis panašiu laiku.

Jei Jus atsisakoma vežti

Tam tikrais atvejais gali nutikti taip, kad oro vežėjas turės atsisakyti vežti tam tikro skrydžio keleivius (pvz., dėl perpildyto lėktuvo ir pan.).

Tokiu atveju, pirmiausiai turi būti ieškoma savanorių, kuriems pasiūloma kompensacija už atsisakytą vietą lėktuve. Jei Jūs esate tarp tų, kuriuos atsakoma vežti, turite tokias pačias teises kaip atšaukus skrydį (žiūrėkite aukščiau) ir turite gauti 250-600 eurų dydžio kompensaciją (priklausomai nuo skrydžio atstumo).

Visos šios teisės numatytos 2004 m. Europos Parlamento ir Tarybos Reglamente Nr. 261/2004, kuris taikomas laiku užsiregistravus į reisą arba iš Europos Sąjungos teritorijoje esantį oro uostą, kai skrydį vykdo Bendrijos vežėjas.

Šios teisės galioja tiek užsakomiesiems reisams, tiek pigių skrydžių oro bendrovėms, tad jei problemų kiltų net ir grįžtant į Lietuvą iš atostogų Egipte, teisės galios, jei skrydis bus vykdomas Bendrijos vežėjo.

Pavyzdys iš praktikos: likus dviems savaitėms iki skrydžio, avia kompanijos darbuotojai keleivei pranešė, kad jos skrydis yra atšaukiamas. Keleivei buvo pasiūlyta skristi kitą dieną, nei numatyta jos nusipirktame biliete.

Keleivė sutiko ir, numatytą dieną atvykusi į oro uostą, sužinojo, kad jos lėktuvas jau išskrido. Aviakompanijos atstovai pripažino savo kaltę, nes keleivei pateikė klaidingą datą, tačiau pinigus už neįvykusio skrydžio bilietą išmokėti delsė. Tik įsikišus Europos vartotojų centrui, keleivė atgavo pinigus už lėktuvo bilietą.

Kur kreiptis ginant savo teises?

Europos vartotojų centras Lietuvoje, bet kuriuo atveju, pirmiausiai siūlo bandyti kilusias problemas spręsti su vežėjo atstovais arba kreiptis į vežėją su rašytine pretenzija. Nesulaukę atsakymo arba sulaukę neigiamo atsakymo, kreiptis į Europos vartotojų centrą Lietuvoje ( info@ecc.lt Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam’o, jums reikia įjungti Java skriptą, kad matytumėte tai , tel. (8-5) 265 0368, www.ecc.lt).

Europos vartotojų centrai veikia 27 Europos Sąjungos šalyse, taip pat Norvegijoje ir Islandijoje. Jie visi sudaro tinklą ir, gindami vartotojų teises, glaudžiai bendradarbiauja tarpusavyje.

Europos vartotojų centras padeda Lietuvos Respublikos vartotojui Europos Sąjungos šalyse nusipirkus netinkamos kokybės prekę ar paslaugą, taip pat užsieniečiui, Europos Sąjungos vartotojui, įsigijusiam netinkamos kokybės prekę ar paslaugą Lietuvoje.