Imbieras

Imbieras – vienas plačiausiai pasaulyje vartojamų augalinės kilmės maisto priedų. Nors dažniausiai vartojamas kulinarijoje, nemažai žmonių jį vartoja gydymo tikslams. Yra įrodymų, kad imbieras veiksmingas nuo pykinimo ir vėmimo po operacijų ar nėštumo metu, bet, jei vėmimo priežastis kitos kilmės, – jis mažiau efektyvus. Kelių tyrimų metu pateikta duomenų apie imbiero vartojimą artrito simptomams malšinti.

Imbieras – augalinės kilmės maisto papildas

Imbieras (lot. Zingiber officinale) daugiausia auginamas Azijoje bei tropiniuose kraštuose ir, be kulinarijos, jau seniai vartojamas apetitui gerinti bei peršalus, karščiuojant ar sutrikus virškinimui. JAV Maisto ir vaistų administracija priskiria jį prie maisto papildų, tačiau yra tiriamos jo gydomosios savybės esant pykinimui ir vėmimui bei sergant artritu. Nors antiemetinis imbiero veikimo mechanizmas nėra išaiškintas, bet panašu, jog jis slopina serotonino receptorius ir sukelia atitinkamą poveikį virškinamajai ir centrinei nervų sistemai (CNS). Kalbant apie artrito gydymą, t.y. potencialias uždegimą slopinančias savybes, atlikus in vitro tyrimus su žmogaus sinoviocitais gauta duomenų, kad imbiero ekstraktas slopina tumoro nekrozės faktorių a ir ciklooksigenazės-2 veikimą.

Imbiero vartojimo ir veiksmingumo esant tam tikroms būklėms tyrimai: pykinimas ir vėmimas

Imbieras veiksmingas esant pykinimui ir vėmimui po operacijų ar nėštumo metu, bet, jei vėmimo priežastis kitos kilmės, – jis mažiau efektyvus.

Kinetozė. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad imbieras buvo pranašesnis už dimenhidrinatą ir placebą gydant kinetozės (pykinimas, susijęs su galvos svaigimu neįprastai judant, pvz., keliaujant laivu) simptomus. Tolimesnis tyrimas taip pat nustatė, kad 1 g imbiero veiksmingai mažino jūros ligos simptomus jūrinių mokyklų kursantams, tačiau duomenys nebuvo statistiškai reikšmingi. Imbieras nesumažino besiskundžiančiųjų galvos svaigimu skaičiaus. Kitas tyrimas nenustatė jokio poveikio jūros ligos simptomams.

Pykinimas nėštumo metu. 2005 m. atlikus 33 tyrimų analizę, siekiant įvertinti imbiero poveikį dėl nėštumo kylančiam pykinimui ir vėmimui, nustatyta, kad tik 6 tyrimai, kuriuose dalyvavo 675 asmenys, buvo dvigubai akli, atsitiktinės parinkties ir kontroliuojami. Keturi iš jų pateikė duomenų, jog imbieras pranašesnis nei placebas, o dveji parodė, kad jo efektyvumas panašus į vitamino B6, kuris veiksmingai slopina nėštumo sukeliamą pykinimą. Šalutinių poveikių nėštumui imbieras neturėjo. Cochrane apžvalga taip pat pateikė išvadas apie teigiamą imbiero poveikį pasireiškiant nėštumo sukeltam pykinimui ir vėmimui.

Pooperacinio periodo pykinimas. 2006 metais atlikta metaanalizė nustatė, kad 5 atsitiktinės parinkties tyrimai su 363 pacientais pateikė įrodymų, jog pooperaciniu periodu pasireiškiantį pykinimą bei vėmimą imbieras slopina efektyviau už placebą.

Kiti atvejai. Gydant chemoterapijos sukeltą pykinimą ir vėmimą papildomas imbiero skyrimas šalia standartinio antiemetinio gydymo neturėjo jokio papildo teigiamo poveikio cisplatinos vartojimo metu atsiradusiam vėmimui slopinti. Atlikus sisteminę šešių atsitiktinės parinkties kontroliuojamų tyrimų analizę nustatyta, kad patikimų duomenų, įrodančių imbiero klinikinę vertę gydant tokį pykinimą ir vėmimą, nepakanka.

Osteoartritas

Prieštaringi duomenys gauti ir imbiero veiksmingumą osteoartritui gydyti vertinusių tyrimų metu. Vienas tyrimas parodė, kad imbiero ekstraktas labai sumažino kelio osteoartrito simptomus, kitas atskiras kryžminis tyrimas nustatė, kad imbiero poveikis osteoartritui buvo reikšmingas tik gydymo pradžioje. Retrospektyvioji atvejų serijos analizė (osteoartritas, raumenų skausmas) pateikė subjektyvių duomenų: pacientai, vartoję imbiero miltelių, teigė, kad skausmas ir tinimas sumažėjo.

Kraujotakos sutrikimai ir kiti tyrimai

Vieno tyrimo metu pateikta duomenų, kad, papildžius dietą 5 g imbiero miltelių, padidėja fibrinolizinis aktyvumas.

Vyksta intensyvūs tyrimai su gyvuliukais ir in vitro, siekiant įvertinti imbiero antioksidacinį, antimikrobinį, antinavikinį ir antihipertenzinį poveikį ir poveikį grybeliui. Tačiau šių potencialių poveikių tyrimų su žmonėmis neatliekama.

Šalutiniai poveikiai ir tarpusavio sąveika

Nurijus imbiero retai pasitaiko lengvų virškinamosios sistemos sutrikimų: rėmuo, diarėja ar burnos gleivinės sudirginimas. Tikėtina, kad imbieras gali turėti įtaką fibrinoliziniam aktyvumui, todėl reikėtų atsargiai jo skirti pacientams, gydomiems antikoaguliantais, pvz., varfarinu.

Pranešama, kad, atliekant tyrimus su gyvuliukais, imbieras darė teigiamą inotropinį poveikį, kuris kartais sukeldavo aritmiją. Nors nėra duomenų apie toksinį imbiero poveikį žmonėms, reikalingi platesni šalutinių poveikių ir tarpusavio sąveikos su kitais vaistais tyrimai.

Imbiero vartojimo ypatumai

Imbieras gali būti vartojamas šviežias ir džiovintas, dažnai dedamas į arbatą, silpnus alkoholinius gėrimus (tarp jų – alų), kepant duoną. Specialių tyrimų apie dozavimą nėra atlikta, tačiau daugelio klinikinių tyrimų metu vartojamos imbiero miltelių kapsulės, kurių dozės nuo 250 mg iki 1 g, skiriant nuo 1 iki 4 kartų per parą. Dėl nėštumo atsiradusiam pykinimui ir vėmimui gydyti daugumos tyrimų metu buvo skiriama po 250 mg 4 kartus per parą.

Esama siūlymų vartoti imbiero aliejų skaudamiems sąnariams įtrinti bei jo nuoviro inhaliacijas, tačiau šie imbiero vartojimo metodai nėra ištirti.

***

Atsižvelgiant į tai, kad dauguma antiemetinių vaistų pasižymi slopinamuoju poveikiu (kaip šalutinis nepageidaujamas poveikis), imbiero vartojimas nėštumo sukeltam pykinimui ir vėmimui yra saugi alternatyva. Taip pat kaip papildoma gydymo priemonė jo gali būti skiriama pooperaciniu periodu atsiradusiam pykinimui ir vėmimui gydyti. Imbiero poveikis dėl kitų priežasčių atsiradusiam pykinimui ir vėmimui slopinti atlikus tyrimus nenustatytas. Reikėtų atlikti daugiau tyrimų, siekiant patvirtinti teigiamą šio augalo poveikį gydant artritą.