Teisingas kivirčas – raktas į šeimyninę laimę

Vyras ir žmona, kurie būdami kartu kivirčijasi, ir gyvena ilgai kartu. Tokią išvadą padarė JAV mokslininkai iš Minesotos universiteto, paneigę paplitusią nuomonę, kad barniai daro ardomąjį poveikį poros santykiams.

Ginčytis nėra žalinga, o įsižeisti geriau nereikia!

Nauji amerikiečių mokslininkų tyrimai patvirtino tai, ką dauguma šeimų seniai įtarė. Nustatyta, jog šeimyniniai barniai, kurie kartojasi vidutiniškai kartą per savaitę, gali būti tvirtos ir laimingos santuokos raktas. Tai įrodo, kad kivirčai anaiptol ne visada turėtų būti vertinami neigiamai.

Šį kartą mokslininkai atliko tyrimus Indijoje. Paaiškėjo, jog 44 proc. sutuoktinių porų laiko barnius ir konfliktus galimybe palaikyti dialogą. Jei ginčai išsprendžiami konstruktyviai, jie padeda įžvelgti susikaupusias problemas, ieškoti išeities ir apsaugoti santykius nuo streso ir nepasitenkinimo, kuriems būdinga kauptis.

Tyrimus atlikę mokslininkai pabrėžė, kad gauti rezultatai anaiptol nepateisina konfliktų ir nepaneigia nuomonės, jog būtent užsitęsę konfliktai gali išardyti santuoką. Vis dėlto negalima paneigti fakto, kad kai kurie šeimyniniai konfliktai būna konstruktyvūs.

Mokslininkų tyrimai parodė, jog svarbu ne tai, kaip dažnai poros vaidijasi, o tai, kaip jos išsprendžia konfliktus. Žinoma, toks ginčo modelis, kai vienas partneris stengiasi perrėkti kitą, bus neefektyvus. Tačiau išsiaiškinti santykius bus visada naudingiau, nei nutylėti ir savaitėmis visai nesikalbėti.

Mokslininkai pataria poroms mokytis konstruktyvaus ginčo meno.