Šeimos biudžetas

Biudžeto taupymo klausimu kiekviena šeima turi savo sprendimą. Žinoma, daug priklauso nuo pajamų bei būtinų išlaidų dydžio, tačiau bet kokiu atveju galima išmokti taupyti, tuo labiau – ne itin keičiant savo įpročius. Daugelis žmonių, bandydami sutaupyti pinigų, renka parduotuvių čekius, surašinėja pirkinių pavadinimus į sąrašą arba naudojasi specialiomis elektroninėmis programomis ir mėnesio pabaigoje suskaičiuoja visas išlaidas.

Ne visi turi noro ir galimybių užsiimti tokia buhalterija. Išeitis yra:

Reikia įsiminti du biudžeto taupymo principus, kurie padės išvengti nereikalingo pinigų eikvojimo.

1. Psichologinis. Pagrindinė užduotis, kuri iškyla tiems, kurie nori sutaupyti savo biudžetą – vengti neprotingo išlaidavimo, be kurio negalima išsiversti. Išanalizavę pirkinius, kiekvienas iš mūsų ras tai, kas buvo įsigyta be jokio būtinumo. Ar tai būtų naujas fotoaparatas, eilinė madinga suknelė ar skanus tortas su plakta grietinėle – nesvarbu. Būtina išmokti savo norus bei pirkinius suskirstyti į dvi kategorijas: tai, kas iš tikrųjų būtina ir tai, be ko galima išsiversti. Pašalindami antrąją kategoriją, galite realiai sutaupyti ir kiekvieną mėnesį dalį pinigų atidėti kelionei ar kitokiems tikslams.

2. Matematinis. Jei Jūs norite teisingai paskirstyti pinigus, labai svarbu išmokti dalyti pajamas į kelias dalis: a) sąskaitų apmokėjimas: komunaliniai mokesčiai, kreditas, mobilaus ryšio mokestis ir t.t. b) maisto produktai ir būtiniausi vaistai c) buitinė chemija ir namų apyvokos prekės d) drabužiai ir pramogos e) santaupos.

Kiekvienam punktui galima paskirti atskirą voką ir kartą per mėnesį ten įdėti tam tikrą pinigų sumą. Kiekvienoje šeimoje, priklausomai nuo pajamų dydžio, sumos bus skirtingos, tačiau būtina stengtis kiekvienai išlaidų kategorijai išskirti minimaliai galimą sumą ir, žinant šį apribojimą, nereikalingų pirkinių bus kur kas mažiau.

Antrąją kategoriją (su maisto produktais ir vaistais) vertėtų padalyti į tris dalis. Tokiu būdu žinosite kokią pinigų sumą galėsite išleisti dešimties dienų bėgyje. Norėdami minimalizuoti išlaidas maisto produktams, reikėtų laikytis kelių taisyklių: į parduotuvę vykite kartą per savaitę arba kartą per dešimt dienų, pirkti produktus griežtai pagal sąrašą ir, esant galimybei, brangius produktus pakeisti pigesniais.

Naudodamiesi šiais dviem principais Jūs pastebėsite akivaizdžius pasikeitimus finansuose. Tie pinigai, kuriuos anksčiau negalvodami eikvojote, tenkindami visus savo norus – virsta nedideliu kapitalu banko sąskaitoje. Tokiu būdu, treniruodami savo valią ir charakterį, praėjus laikui galėsite įgyvendinti savo svajonę.

Gerda Zemenskaitė