Pavydas apkartina meilę

Sutuoktinių pavydas – tikroji daugumos skyrybų priežastis, nes nuo jo paprastai prasideda poros nesantaika.

Kai vienas jų reguliariai iškrausto kito kišenes, perskaito žinutes mobiliajame telefone ar skambinėja be perstojo, tikrindamas, kur yra sutuoktinis, santarvės namuose tikėtis neverta. Pavyduliaujantis nesuvokia, kad tokiu elgesiu pats nužudo meilę.

Kitas dažnai jaučiasi neteisingai įtarinėjamas arba laikomas prirakintas prie trumpos grandinės. Tokiais atvejais gali padėti tik atvirumas. Kitaip susidarys uždaras ratas, prasidės nesibaigiantys konfliktai ir krizės, kurios neišvengiamai baigsis skyrybomis arba nepakenčiamu gyvenimu dviese dėl vaikų ir bendro turto.

Išklausykite ir parodykite supratimą

Už pavydo visada slepiasi nepasitikėjimo savimi ir baimės jausmas, todėl labai svarbu žaisti atviromis kortomis. Informuokite savo partnerį, su kuo susitarėte susitikti arba paklauskite konkrečiai, ko ateityje jūs neturėtumėte daugiau daryti. Svarbu išsaugoti ir savo orumą. Toks atviras pokalbis neturi atrodyti kaip savo kaltės pripažinimas. Pavydo kankinamam žmogui dažnai užtenka, kad kitas jį išklauso ir parodo supratimą. Pritarti jam neprivaloma.

Jeigu numosite ranka į partnerio įtarinėjimus ir pasakysite: „Tai tavo bėda, kad taip nesveikai reaguoji“, problemų neišspręsite. Padėtis dar labiau komplikuojasi, kai vienas partneris kito pavydą painioja su dėmesiu ir suvokia jį kaip komplimentą sau. „Pavydi – reiškia, myli“.

Vyrai ir moterys reaguoja skirtingai

Pavydo „sukėlėjai“ gali būti įvairūs. Neretai užtenka vieno žvilgsnio, šypsenos ar nerūpestingo pokalbio su priešingos lyties atstovu. Psichologai nustatė, kad vyrai ir moterys įniršta dėl skirtingų priežasčių. Moterys smarkiau reaguoja į emocinę vyro neištikimybę, kai pastebi, jog jis atkreipia dėmesį ir maloniai bendrauja su kita. Vyrai paprastai kelia scenas, kai įtaria žmoną seksualine neištikimybe. Emocinė abiejų lyčių pavydo išraiška būna vienodai stipri, tik vyrai labiau linkę į smurtą, o moterys – į depresiją.

Pavydas gali virsti manija

Kol nerimas, kad artimas žmogus gali pamesti, neišauga į stiprią baimę, didelės žalos santykiams jis nepadaro. Tačiau kai pavydas virsta manija, gyvenimas kartu apkarsta. Vis daugiau porų dėl pavydo kreipiasi į psichologus pagalbos. Šiais laikais, kai dažnėja skyrybos ir reta pora išgyvena kartu iki mirties, nerimo kankinamas sutuoktinis stengiasi kabintis į partnerį, tikėdamasis tokiu būdu išsaugoti santuoką. Baimė būti paliktiems, tampa nuolatine gyvenimo palydove. Nepasitikėjimas savimi ir menkavertiškumo kompleksas neatsiejami nuo pavydo. Dauguma kenčiančiųjų abejoja savo patrauklumu, laiko save nevertais meilės, todėl nuolat įtarinėja partnerį ir netiki jo jausmų nuoširdumu.

Pirmas žingsnis ieškant išeities iš šio užburto rato būtų įsisąmoninti, kad pirmiausia pavydą sukelia savos mintys ir fantazijos.

Antras žingsnis būtų stiprinti pasitikėjimą savimi ir savo vertės suvokimą. Čia jau kiekvienas turi surasti savo individualų būdą.