Finansinės klaidos, kurias daro daugelis porų

Kaip tvarkyti šeimos biudžetą, kiekviena šeima sprendžia pati. Jei sutuoktiniai turi skirtingas nuomones, šiuo klausimu sutarti gali būti tikrai nelengva. Be to, sprendžiant finansinius klausimus, kai kurioms poroms dažnai nepavyksta išvengti tipinių klaidų.

Rimtų pažinčių svetainė DarniPora.lt primena, kad jei nekreipsite dėmesio į šeimos finansines bėdas, vieną dieną galite už tai brangiai sumokėti, ir pataria, kokių klaidų neturėtumėte daryti tvarkydami savo finansinius reikalus.

1. Besąlygiškai nepasitikėkite sutuoktiniu. Dažniausiai šeimos biudžetą tvarko vienas iš partnerių, o kitas tiesiog savo algą atiduoda sutuoktiniui ir nesuka galvos dėl sąskaitų. Atsakomybę už šeimos biudžetą prisiima tas, kuriam geriau sekasi valdyti pinigus arba kuris jaučia didelį poreikį kontroliuoti šeimos finansus (arba abi priežastys).

Visai nesvarbu, kuris iš sutuoktinių ir kodėl yra atsakingas už šeimos biudžetą, atiduoti šį svarbų uždavinį į vienas rankas nėra pats geriausias sprendimas. Turite dalyvauti abu ne tik priimant svarbiausius finansinius klausimus, tačiau ir kasdien tvarkant šeimos biudžetą. Tik tuomet abu jausite atsakomybę. Susitarkite, kad vieną mėnesį sąskaitas tvarkysite jūs, kitą – jūsų sutuoktinis. Juk tai pakankamai svarbus klausimas, kurį turite spręsti abu.

2. Turėkite planą, kiek ilgai galite leisti sau nedirbti. Kuriam nors sutuoktiniui pasišalinus iš darbo rinkos ilgesniam laikui kyla nemenka finansinė rizika šeimos biudžetui. Pavyzdžiui, jei nusprendžiate keleriems metams išeiti vaiko priežiūros atostogų, ar galite būti tikri, kad grįžę į darbą uždirbsite tiek pat? Juk gali būti, kad jei norėsite pakeisti darbovietę, naujasis darbdavys nenorės mokėti tiek pat specialistui, kuris kelerius metus nedalyvavo darbo rinkoje. Todėl prieš priimant svarbius sprendimus, turite tiksliai suplanuoti, kada grįšite į darbą ir kiek tuomet galėsite uždirbti, ir, be abejo, ar jums to pakaks, kad galėtumėte patenkinti svarbiausius savo šeimos poreikius.

Nesvarbu, dėl kokių priežasčių nusprendžiate kurį laiką nedirbti, visada turėkite planą, kada galėsite grįžti į darbo rinką ir kiek tuomet galėsite uždirbti. Tuo metu, kai nedirbate, stenkitės neprarasti darbo įgūdžių – tobulėkite, kelkite kvalifikaciją, mokykitės bei palaikykite ryšius su kolegomis, kad atėjus laikui būtumėte pasiruošę grįžti į darbo rinką.

3. Pamirškite idėją „viskas, kas mano, yra mūsų“. Mintis visus pinigus dėti į bendrą puodą ir bendrai jais naudotis skamba labai romantiškai. Visgi tai nėra pats geriausias šeimos finansų tvarkymo būdas, nes tuomet kur kas sunkiau kontroliuoti išlaidas. Frazę „viskas, kas mano, yra mūsų“ pakeiskite fraze „yra tavo, mano ir mūsų“.

Geriausia, jei su sutuoktiniu sutartumėte, kiek pinigų kiekvienas kas mėnesį skirsite bendram biudžetui. Kokia tai bus suma, priklauso nuo jūsų susitarimo – galbūt sutarsite abu skirti po vienodą sumą, o gal tam tikrą procentą nuo gaunamo atlyginimo. Iš šių bendrų pinigų apmokėkite bendras sąskaitas, o asmeninius pirkinius pirkite iš to, kas liko.

4. Taisyklę „pinigai pirmiausia vaikams“ pakeiskite taisykle „turi būti patenkinti visų šeimos narių poreikiai“. Tikriausiai pažįstate ne vieną sutuoktinių porą, kuri finansiškai per daug lepina savo vaikus. Pavyzdžiui, perka vaikams brangiausius žaislus vos tik šie ko nors įsigeidžia, o patys ne vieną žiemą vaikšto su suplyšusiais batais. Tinkamai tvarkyti šeimos biudžetą reiškia stengtis, kad visų šeimos narių poreikiai būtų patenkinti vienodai.

Natūralu, kad savo vaikams norite suteikti viską, tačiau nepamirškite, kad labiausiai jiems reikia jūsų rūpesčio ir meilės. Jei norite iš tiesų padėti savo vaikams, duokite jiems ne žuvį, o meškerę. Nepirkite jiems visko, ko šie įsigeidžia, o mokykite taupyti. Įveskite aiškią skatinimo sistemą. Pavyzdžiui, už kiekvienus sutaupytus dešimt litų duokite papildomą litą.

Meškerę, o ne žuvį, turėtumėte duoti ir suaugusiems savo vaikams. Pavyzdžiui, jei jūsų suaugęs vaikas neteko darbo, neduokite jam pinigų, tačiau pasiūlykite jam pastogę, maistą ir, jei galite, patarkite, kaip jis galėtų išspręsti savo finansines bėdas.

5. Nebijokite prašyti pagalbos. Jei nei jūs, nei jūsų antroji pusė nesate finansų valdymo specialistai, normalu, kad dėl kai kurių finansinių sprendimų jums kyla abejonių. Nebijokite šiomis abejonėmis pasidalinti su sutuoktiniu ir kartu ieškokite geriausio sprendimo. Kas savaitę abu peržiūrėkite išlaidas, lyginkite kainas, stebėkite investicijas ir nuolat peržiūrėkite šeimos finansinius tikslus. Visus sprendimus priimkite dviese.

6. Atvirai prisipažinkite apie asmenines išlaidas. Kas dar galėtų pataisyti blogą nuotaiką jei ne nauja suknelė ar meškerė? Na ir kas, kad ji kainavo kur kas daugiau nei galite sau leisti. Žinoma, tokias išlaidas greičiausiai stengiatės nuslėpti nuo sutuoktinio, ypač jei jūsų antroji pusė moka taupyti, todėl jam ar jai pasakote keturis kartus mažesnę kainą nei pirkinys kainavo iš tiesų. Tačiau slėpti nuo sutuoktinio realias išlaidas nėra geras sprendimas. Bet koks melas kenkia jūsų santykiams. Verčiau susitarkite, kokią sumą kiekvienas kas mėnesį galite išleisti nebūtiniems pirkiniams, ir laikykitės šio susitarimo.