Žiemos ligų maišelis

Peršalus reikia išgerti ne mažiau kaip 1,5 litro skysčių. Esant padidėjusiai kūno temperatūrai gerai padeda liepžiedžių ir aviečių arbatos. Vertingas ir spanguolių kisielius, turintis gamtinių priešmikrobinių medžiagų.

54 proc. suaugusių žmonių iš išsivysčiusių šalių yra įsitikinę, kad peršalimą ir gripą reikia gydyto antibiotikais. Tai pavojinga klaida.

Kaip parodė pasaulinė praktika, kas antras antibiotikų paskyrimas peršalus – nepagrįstas. Prieš virusus šie preparatai – bejėgiai.

Gripo virusas buvo atrastas 1931 metais. Tačiau pirmi paminėjimai apie gripą buvo pastebėti daug amžių anksčiau. Dar 412 m. iki m.e. į gripą panašius susirgimus aprašė Hipokratas.

20 milijonų gyvybių – tiek XX am. pradžioje (1918-1919 m.) nusinešė pati žymiausia gripo pandemija – liūdnai pagarsėjusi „ispaniškoji“ pandemija. Gripu sirgo daugiau nei 200 mln. žmonių.

Gripo epidemijos registruojamos kiekvieną žiemą. Jų metu paprastai nukenčia apie 5-15 proc. gyventojų. Skiepai nuo gripo mažiausiai 6 mėnesius saugo organizmą ir 70 – 95%.sumažina riziką susirgti. Ilgiausias apsaugos laikas – 1 metai.

Nustatyta, kad sergantis gripu žmogus per vieną dieną savo darbo vietoje gali užkrėsti šia liga 10 žmonių.

Peršalus tik 25 proc. atvejų pakyla kūno temperatūra, rodanti organizmo apsauginių jėgų mobilizaciją.

39°C – tai kūno temperatūra, kurią viršijus vartoti karštį mažinančius vaistus yra gyvybiškai būtina.

Peršalus, žinoma, padeda išbandytas derinys: analginas plius aspirinas. Bet abu šie vaistai nėra toleruotini: analginas – dėl didelės alerginių reakcijų rizikos ir agranuliacitozės (baisių kraujo pakitimų) rizikos nuo 1974-ųjų nenaudojamas Švedijoje, nuo 1980-ųjų – JAV, Anglijoje, Danijoje, Italijoje, Vokietijoje, Australijoje. Nuo 1999 metų gegužės aspirinas vaikams gydyti nerekomenduotinas Rusijoje.

Vartojant paracetamolį leistinais kiekiais, maždaug 5 proc. jo virsta potencialiais nuodais. Į tokią dozę kepenys reaguoja normaliai ir perdirba ją be žalos sveikatai, bet su daugiau nuodų susidoroti nebegali. Dėl paracetamolio perdozavimo kai kuriems ligoniams net tenka persodinti kepenis. Kada kyla grėsmė? Sveikam žmogui tai būtų devynios tabletės po 500 mg per 24 valandas. Dozė ne mirtina, bet žala kepenims juntama.

Apsinuodijimas paracetamoliu pasireiškia po 3-4 dienų, kai duoti priešnuodžių jau per vėlu. Todėl toksikologai pataria: jei įtariate, kad padauginote paracetamolio, kuo skubiau vykite į ligoninę.

Remantadinas yra efektyvus gydyti gripą, jei jūs pradėjote jį vartoti ne vėliau kaip po 48 val. nuo ligos pradžios. Remantadinu negalima gydyti sergančiųjų ūminėmis kepenų ar inkstų ligomis, tirotoksikoze, nėščiųjų.

Ūmiai susirgus (gripas, peršalimai ir kt.) reguliariai vartojant homeopatinius vaistus pagerėjimas dažniausia jaučiamas 1 – 2 parą.

Dėl 50 proc. peršalimo ligų kalti rinovirusai, kurie „gyvena“ ant nosies gleivinės ir sukelia slogą. Šios infekcijos profilaktikai gydytojai rekomenduoja, grįžus namo iš lauko, praplauti nosį virintu vandeniu.

Peršalimo tikimybė rūkoriams išauga 65 proc.

Susirgimai gripu ir ŪRVI (ūmios respiratorinės virusinės infekcijos) pagal savo dažnumą ir pasitaikančių atvejų kiekį užima pirmą vietą ir sudaro 95proc. visų infekcinių susirgimų.

Heimoritas 70 proc. atvejų atsiranda po virusinės infekcijos – ŪRVI. Kad netaptumėt jos auka, gydykite peršalimą namie, šilumoje. Nesitikėkite pasveikti toliau dirbdami.

Iš susirgusių angina, 75 proc. sudaro jauni, iki 30 metų, žmonės.

Dėl bronchito 80 proc. atvejų kalti virusai. Todėl antibiotikai nėra tie preparatai, kuriuos reiktų rinktis, gydant ūmų bronchitą.

Prancūzų žurnalas „C’EST LA VIE” paskelbė statistinius duomenis, kaip nugyvena savo 70 metų gyvenimą vidutinis europietis. Pasirodė, kad beveik 500 savo gyvenimo parų žmogus būna persišaldęs. Palyginimui: vidutinis europietis skaito viso 250 parų.