Žalias telefonas

Šį mažą technikos stebuklą, stipriai pakeitusį visuomenės gyvenimo įpročius, turi kiekvienas iš mūsų. Ir dažnai netgi ne po vieną. Jį galime aptikti tiek mokinukų kuprinėse tiek senų damų rankinėse. Jau nekalbant apie tai, kad kiekvienas save „gerbiantis“ studentas turi turėti šiuolaikišką, turintį daug funkcijų ir kiekvienu gyvenimo atveju pagelbėjantį „elektroninį draugą“. Turbūt supratote, kad tai ne kas kitas, o mobiliojo ryšio telefonas. Šiuo metu, kai ekologinės idėjos yra ant bangos, kai žodis ekologija tampa vis dažniau vartojamas, natūraliai kyla klausimas apie ekologiškus telefonus. Taigi pabandykime atsakyti į klausimą, ar mobiliojo ryšio telefonai gali būti ekologiški.

Pradžioje reikia paminėti, jog visų didžiųjų mūsų šalies mobiliojo ryšio operatorių buvo paprašyta pateikti informaciją apie jų siūlomus „žaliuosius telefonus“. Džiugina tai, kad visi turėjo, ką pasiūlyti. Buvo minimi „LG“ ir „Sony Ericsson“ gaminiai. Šiuo metu Lietuvos rinkoje yra „LG“ telefonas, kurio dangtelyje yra saulės baterija. Per 10 minučių saulės šviesa telefoną pakrauna tiek, kad galėtume šnekėti apie 2 minutes. Tai gali padėti, kai telefonas yra visiškai išsikrovęs, o mums būtinai reikia paskambinti. Ši baterija yra tik papildomas energijos šaltinis, kurio nepakanka kasdieniam naudojimui. Tačiau tobulėjant technologijoms galbūt greitu metu telefono įkrovimas iš elektros tinklo bus visiškai pamirštas ir tam naudosime tik saulės energiją.

„Sony Ericsson“ kompanija, sukūrusi „Green Heart“ telefonų liniją, ekologijoje pažengė dar toliau. Daug metų buvo siekiama sukurti ekologiškus telefonus, turinčius kuo mažesnį poveikį aplinkai, tačiau tuo pačiu nekeičiant telefono dizaino ir ypatybių. Galima sakyti, jog tai pavyko, nes šios kompanijos telefonai šiuo metu turbūt yra draugiškiausi aplinkai.

„Green heart“ telefonams gaminti yra naudojamas perdirbtas plastikas, kurio sudėtyje yra plastikiniai buteliai ir senos kompaktinės plokštelės. Šie telefonai yra nudažyti dažais, kurie pagaminti vandens pagrindu. Tokie dažai atrodo įprastai, tačiau jų sudėtyje nėra lakių organinių junginių. Gaminant šiuos telefonus stengiamasi naudoti vietinius išteklius, taip siekiant sumažinti transportavimą ir su tuo susijusias CO2 emisijas į atmosferą. Prie šių telefonų nerasime popierinės naudojimo instrukcijos, nes tai pakeista elektroniniu žinynu pačiame telefone. Tai padėjo sumažinti popieriaus kiekį ir jo pristatymo sąnaudas. Gamintojai teigia, kad standartinį popierinį žinyną pakeitus elektroniniu pavyko sutaupyti 350 tonų popieriaus. Tai prilygsta 13000 medžių ir 7500 kubinių metrų vandens.

Paėmus į rankas šio telefono pakuotę, ji atrodo mažesnė ir lengvesnė, lyginant su kitų gamintojų gaminiais. Pakuotės buvo sumažintos kad būtų kuo praktiškesnės ir mažiau terštų aplinką. Teigiama, jog nauji pakavimo sprendimai sutaupo daugiau negu 80 % pervežant išmetamo CO2, lyginant su standartine rinkoje naudojama dėžute. Šių telefonų įkroviklis taip pat ekologiškas, nes atitinka penktą „Energy Star“ lygį. Jis sunaudoja mažiau negu 30 mW energijos budėjimo režime. Kaip žinome, netgi pilnai įkrautas telefonas, įjungtas į elektros tinklą, naudoja elektros energiją. Gamintojai pagalvojo ir apie tai. Naujuose įkrovikliuose yra funkcija, informuojanti apie tai, jog telefonas visiškai įkrautas. Tokiu būdu nepamiršime įkroviklio ištraukti iš elektros tinklo ir taupysime energiją. Šiuose telefonuose ypač sumažintas kenksmingų medžiagų naudojimas, juose visiškai nėra PVC (polivinilchlorido) ir berilio. Kai kurių šaltinių teigimu PVC gali sukelti nervų sistemos pakenkimus ar skatinti vėžinius susirgimus. Taip pat šiuose telefonuose 99,9 % sumažinti bromo ir stibio kiekiai.

Žalieji telefonai turi tam tikras programas, kurias sunkiai rasime kituose telefonuose. „WalkMate“ programa parodo kiek sumažėja CO2, einant pėsčiomis lyginant su tuo pačiu atstumu važiuojant automobiliu. „EcoCalculator“ padeda sekti CO2 emisijas, kurios atsiranda dėl mūsų gyvenimo būdo ir kasdienės veiklos.

Ne tik šie telefonai, bet ir jų priedai gali drąsiai vadintis ekologiškais. Didžioji jų dalis gaminami iš 100 % perdirbto plastiko, šitaip prisiimant dar didesnius aplinkosauginius įsipareigojimus. Tačiau kad ir koks žalias telefonas būtų, gamtoje jis vis tiek nesuirs. Todėl juos, kaip ir kitas elektronikos atliekas, būtina saugiai pašalinti. Mobiliuosius telefonus atidavus specialioms įmonėms užtikrinamas jų perdirbimas. Tokiu atveju, medžiagas galima panaudoti dar kartą. Šitaip sutaupomos žaliavos ir energija. Visi patobulinimai šiuose telefonuose leido bendrą dėl telefono išskiriamo CO2 kiekį sumažinti 15 %. Žinant, kad šiuo metu žaliosios technologijos mobiliųjų telefonų pramonėje nėra išplėtotos, galime teigti, jog tai puikus rezultatas.

Nepaisant visų išvardintų šių telefonų privalumų pastebima tai, jog pirkėjai vis dar nerodo didelio susidomėjimo šiais gaminiais.

Šie telefonai yra perkami, tačiau ne todėl, kad yra labiau draugiški aplinkai, o todėl kad turi tam tikras funkcijas ar yra patrauklaus dizaino. Iki šiol dar nedaug žmonių, atėjusių rinktis mobiliojo ryšio telefono klausia apie ekologiją. Iš tiesų tai šiek tiek stebina, nes šių telefonų kaina tikrai nėra didelė ir svyruoja nuo 400 iki 650 litų. O juk būtent tokios kainos telefonų yra nuperkama daugiausia. Galbūt tai paaiškinama nedideliu visuomenės ekologiniu sąmoningumu. Tačiau yra vilties, kad laikui bėgant tai taps įprasta kiekvieno žmogaus mąstyme.

Jeigu telefonai kuriami, gaminami, transportuojami, naudojami ir galiausiai perdirbami atsižvelgiant į darnios plėtros principus, tada galime teigti, jog jie iš tiesų ekologiški. Taip yra tik tada, kai ekonominiai, socialiniai ir aplinkosauginiai interesai yra vienodai svarbūs.

Kaip matome, kai kurios kompanijos aktyviai dirba šia linkme ir joms sekasi visai neblogai. Kad pritariame jų idėjoms galime įrodyti tik vienu būdu – rinkdamiesi tokias prekes, kurios aplinkai daro kuo mažesnę žalą. Šitokiu būdu priversime pasitempti ir kitus gamintojus, nes pastebėję, jog daugumai žmonių žaliosios idėjos darosi vis labiau svarbios, jie stengsis siūlyti daugiau aplinkai draugiškų gaminių.