Sklerozė

Kiekvienais metais paskutinis gegužės trečiadienis skelbiamas pasauline išsėtinės sklerozės diena. Šią dieną daugelyje šalių dėmesys nukrypsta į sergančiuosius ir kovojančius su išsėtine skleroze – jaunų ir darbingų žmonių liga, galinčia užklupti visai netikėtai.

Pasaulinę išsėtinės sklerozės dieną įvairios tarptautinės ir nacionalinės sveikatos organizacijos skirtingose šalyse stengiasi atkreipti visuomenės dėmesį į klastingą ligą, supažindinti su jos požymiais, gydymu bei skatinti burtis sergančiuosius į bendruomenes, kuriose dalijimasis patirtimi palengvintų, atrodo, neįveikiamai pasikeitusį gyvenimą. Ši diena sergantiesiems suteikia bendrumo jausmą, o visai visuomenei – tai skatinimas nelikti abejinga.

Lietuvoje šiuo metu užregistruota daugiau nei 4,5 tūkst. sergančiųjų išsėtine skleroze, tuo tarpu Latvijoje ir Estijoje atitinkamai 2,5 ir 1,5 tūkst.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Išsėtinės sklerozės centro vadovės, dr. Linos Malcienės teigimu, išsėtinės sklerozės paplitimas Lietuvoje yra 55 susirgimai 100 000 gyventojų.

Šis skaičius yra vos dvigubai mažesnis už labiausiai pasaulyje paplitusią, užkrečiamą ir mirtinai pavojingą ligą – tuberkuliozę.

Išsėtinė sklerozė yra lėtinė, dažnai neįgalumą sukelianti liga. Tai viena iš labiausiai paplitusių neurologinių ligų, kuria dažniausiai suserga 20-40 metų amžiaus asmenys. Pasaulyje šiuo metu užregistruoti daugiau kaip 2 mln. sergančiųjų.

Lietuvos visuomenėje ši liga yra mažai žinoma, dėl to žmonės nepastebi pirmųjų simptomų ir į medikus kreipiasi pavėluotai. Ankstyvas ligos diagnozavimas ne tik užtikrina daugiau ligos gydymo galimybių, sulėtina ligos progresavimą, bet ir padeda sergančiajam užtikrinti kuo pilnavertiškesnį gyvenimą.

Lietuvos neurologų asociacija vykdo informacinę kampaniją apie išsėtinę sklerozę – IS langas. Pagrindinė kampanijos idėja „Atverk, pažink, suprask!“ kviečia sergančiuosius kitaip pažvelgti į ligą ir susidraugauti su išsėtine skleroze, nieko nežinančius apie išsėtinę sklerozę – sužinoti daugiau, o sveikuosius – nelikti abejingiems ir suprasti tuos, kuriuos užklupo ši liga.

Gerkite vitaminus, lavinkite savo atmintį, spręskite kryžiažodžius, sveikai maitinkitės ir rūpinkitės sveikata. Mokate pinigus už sveikatos draudimą,  išnaudokite jį. Medicina dabar patobulėjusi ir daro stebuklus, jei laiku susigriebi, o mes vis bėgam skubam ir nepajaučiam, kaip liga suvysto…

KRIS