5 elgesio savybės, kurių turėtume išmokti iš vaikų

Mes mokome savo vaikus, kaip reikia gyventi, kaip elgtis, ką galima sakyti, ko negalima. Galiausiai vaikai išmoksta elgtis taip, kaip elgiasi suaugusieji. Tačiau yra keletas elgesio savybių, kurių turėtumėme išmokti iš savo vaikų – juk jie dar nesugadinti gyvenimo.

1. Nevenkite fizinio kontakto. Atkreipkite dėmesį, kaip meiliai elgiasi maži vaikai. Jiems visai ne gėda prieiti ir apkabinti, pabučiuoti. Žinoma, tik iki to amžiaus, kai jie išmoksta iš suaugusiųjų slėpti savo emocijas. Dažniau apkabinkite pačius artimiausius žmones be jokios priežasties. Pavyzdžiui, vakarieniaudami kelioms sekundėms paimkite savo vyro ar žmonos ranką.

2. Nebijokite klausti. Kai vaikai ko nors nežino, niekada nebijo klausti. Jie nebijo, kad jų klausimas pasirodys kitiems per kvailas ar absurdiškas. Taigi kai kitą kartą kils klausimų, drąsiai klauskite, juk kvailų klausimų nebūna. O galbūt ir sužinosite ką nors tikrai įdomaus.

3. Būkite atviri. Ar kada susimąstėte, kad vaikai meluoti išmoksta tik paaugę. Kaip manote, iš ko jie to išmoksta? Maži vaikai dažniausiai labai sąžiningi ir atvirai sako tai, ką galvoja. Ar niekada nebuvote patekę į situaciją, kai raudonavote iš gėdos, kai jūsų vaikas pasakė jūsų giminaitei, kad jos šukuosena negraži? Na, galbūt yra dalykų, kuriuos verčiau nutylėti (juk galima ir nieko nesakyti apie tą šukuoseną, jei jau tiesa tokia nemaloni). Bet jei suaugusieji būtų bent perpus tokie sąžiningi kaip vaikai, nekiltų tiek nesusipratimų bendraujant.

Taip pat nebijokite parodyti kitiems, kaip džiaugiatės ar jaudinatės. Gimtadienio proga draugas jums padovanojo tai, apie ką seniai svajojote? Pašokinėkite iš laimės, šaukite „valio“ ir kitaip reikškite emocijas. Tegul kitas žmogus mato, kad ne be reikalo stengėsi. Jam tai bus malonu.

4. Mokėkite priimti kritiką ir tobulėti. Kai jūs mokote savo vaiką valgyti šaukštu, gerti iš stiklinės ar išsiplauti savo lėkštę, juk jis nepuola ant jūsų rėkti, kad neaiškintumėte jam, ką jis turi daryti. Jis ne tik klauso, ką jūs sakote ir stengiasi išmokti, bet ir išbando daugybė būdų tai padaryti, kol atranda tą, kuris jam tinkamiausias. Mažam vaikui viskas įdomu ir jis dar nėra pasipūtęs ir egoistas, kad negalėtų priimti kritikos, todėl gali tobulėti ir išmokti daug naujų dalykų.

Ar jūsų kolegė patarė, kaip galėtumėte atlikti savo darbą geriau? Užuot suirzę, kad ji neįvertina, koks jūs „profesionalas“, įsiklausykite į jos žodžius ir pamėginkite pasinaudoti jos patarimu. Pagalvokite, kaip dar galėtumėte geriau atlikti savo darbą, išbandykite įvairius būdus. Galbūt galite išmokti ko nors naujo? Jei taip, išmokite kiek galite daugiau ir kitą kartą jūs patarinėsite kolegei.

5. Gyvenkite šia akimirka. Atkreipkite dėmesį į smėlio dėžėje žaidžiantį vaiką. Jis taip įsijautęs į žaidimą, kad niekas daugiau pasaulyje jam nerūpi, ar ne? Stenkitės ir jūs vienu metu daryti tik vieną darbą ir daryti jį iš visos širdies. Jei šiuo metu valgote, tai jūs valgote ir nedarote nieko daugiau, todėl negalvokite apie neplautas lėkštes, rūpesčius darbe ir netvarką namuose. Jei jūs šiuo metu skaitote šį straipsnį, tai skaitykite atidžiai, neužkandžiaukite ir nedarykite kitų darbų vienu metu. Mylėkite gyvenimą, juk jis toks gražus!