mokejimo kortelės

Įvadas

Kiekvienas moksleivis su savimi dažnai turi bent šiek tiek pinigų. Vieni jais moka už pietūs valgykloje, kiti – kad nusipirktų troleibuso bilietėlius, o dar kiti nešasi, kad įsigytų pigesnį ar brangesnį daiktą. Tačiau ar jaučiatės saugiai kišenėje turėdami didesnę pinigų sumą? Juos gali ir pamesti, iš tavęs juos gali pavogti. Retas smulkių vagysčių (vagystė iki 120 lt.) atvejis išaiškinamas. O ir pagavus vagį, vargu ar atgausite pinigus. Taip pat dažnai išsiblaškę jaunuoliai pameta pinigus, ypač kelionėse užsienyje. Tada tenka skolintis iš draugų; kelionė jums atsieina daug brangiau. Todėl mes siūlome įsigyti mokėjimo kortelę. Nežinodami kodo, vagys nepasinaudos jūsų kortele, be to, ją galima užblokuoti (apie tai skyriuje saugumas). O atsiskaitymo kortelių efektyvumu ir funcionalumu įsitikinti taip pat nebuvo ypatingai sunku. Užteko, be tėvų tvirtos nuomonės, teigiančios, kad tai vienintėlis kelias link pažangių technologijų pinigų srityje, išgirsti draugų bei pažįstamų tikinimus, jog tai yra bene saugiausias būdas nešiotis su savimi pinigus ir juos, esant reikalui, panaudoti.Šio mūsų darbo užduotis – supažindinti jus su mokėjimo kortelėmis ir padėti isšsirinkti tikamą kortelę jaunam žmogui.Tam tikslui męs konsultavomės su bankų darbuotojais, sužinojome kokiomis kortelėmis naudojasi mūsų bendraamžiai (klasiokai, draugai, pažystami). Surinktą informaciją analizavome, darėme išvadas (jas rasite darbo pabaigoje). Vėliau susisteminome surinktą medžiagą ir padarėme išvadas.

Statistika teigia, kad dabar Lietuvoje mokėjimo korteles turi kas penktas gyventojas, tačiau, be abejo, jau artimiausiu metu tas skaičius labai išaugs – paprastėja atsiskaitymas, kortelių turėtojus aptarnauja vis daugiau prekybos, paslaugų įmonių, jos labai praverčia keliaujant. Kaip gyvas pavyzdys, kad progreso nesustabdysi, yra 90 metų senutė, įsigijusi mokėjimo kortelę. Anksčiau ar vėliau kortelė taps mūsų kasdienybe.Prieš įsigyjant banko mokėjimo kortelę, verta tiksliai numatyti, kur ir kaip ja naudositės. Norėdami atrasti labiausiai jūsų poreikius atitinkančią kortelę, pagalvokite:· Ar man pakanka kortelės, kuria atsiskaitoma tik Lietuvoje, ar reikia tokios, kuria galėčiau naudotis ir užsienyje (tarptautinės kortelės – “EuroCard/MasterCard”, “Maestro”, “Visa”, vietinės – Vilniaus banko kortelė , “ImparCard” ir “eLitoCard )?· Ar norėčiau tokios, į kurią galima pervesti savo atlyginimą, stipendiją, pensiją ar kitas įmokas litais?· Lėšas kortelės sąskaitoje tvarkysiu litais ar JAV doleriais?· Norėčiau paprastos ir populiarios, ar prestižinės mokėjimo kortelės?· Ar kortelės sąskaitoje esančiais pinigais leisiu naudotis ir kitiems šeimoms nariams?· Gal man reikia kelių kortelių skirtingiems tikslams? (Vienos rūšies mokėjimo kortelės labiau paplitusios vienose šalyse, kitos – kitose, o jų junginiai leidžia turint vieną sąskaitą naudotis pora kortelių)?· Gal man reikia kreditinės kortelės, kuri leistų naudotis banko paskola? · Knygas perku internete, gal įsigyti specialią kortelę tokiems pirkiniams apmokėti?

O gal jūs net nežinote kaip įsigyti kortelę?

Įsigyti banke kortelę gali kiekvienas pilnametis LR pilietis, galintis įnešti pradinę sumą į kortelės sąskaitą ir gaunantis pakankamai pajamų sumokėti už aptarnavimą. Tačiau priklausomai nuo poreikių ir pajamų lygio, pirmiausia reikia nutarti kokio tipo kortelė – debetinė ar kreditinė – būtų parankesnė. Norėdami gauti kortelę, kreipkitės į pasirinkto banko artimiausią skyrių. Reikia turėti pasą (studentai – dar ir studento pažymėjimus). Asmenys nuo 15 iki 18 metų, į skyrių turi atvykti su abiem tėvais arba turėti notaro patvirtintą jų sutikimą (jie galės įsigyti tik tam tikras korteles).

Kokios būna mokėjimo kortelės?

Dažnai girdime minint “turiu kreditinę kortelė”. Tačiau ne visos kortelės yra būtent kreditinės. Be jų dar yra debetinės. O skirtumas tarp jų – akivaizdus:Debetinės kortelės skirtos apmokėti pirkiniams ir paslaugoms, paimti grynus pinigus iš bankomatų (Vakarų šalyse nedideles grynųjų sumas galite gauti ir didesniuose prekybos centruose). Šios kortelės padeda naudotis tais pinigais, kurie jau yra jūsų sąskaitoje banke: šių kortelių turėtojai naudojasi ne kortelę išdavusio banko, tačiau savo pinigais. Turėdami debetinę kortelę jūs negalėsite išleisti daugiau, nei yra jūsų sąskaitoje banke. Naudojantis šia kortele, pinigai praktiškai iš karto yra nurašomi nuo kortelės turėtojo sąskaitos banke ir papildo prekių ar paslaugų pardavėjo sąskaitą. Debetine kortele patogu naudotis parduotuvėse (ypač didesniuose centruose, kai perkama ilgesniam laikui), restoranuose, degalinėse. Jos priimamos visur, kur yra lipdukas su jūsų turimos kortelės logotipu. Debetinės kortelės ypatingai patogios dėl to, kad jų turėtojams nereikia vaikščioti su didelėmis pinigų sumomis, kas tikrai nesaugu. Debetinės kortelės labai patogios kelionėje, nes nereikia pirkti kelionės čekių (kurių įsigijimas ir keitimas gali būti gana sudėtingas ir brangokas), o reikalingos valiutos, turint kortelę, galima gauti bankomate už gerokai palankesnį keitimo kursą. Naudojantis debetinėmis kortelėmis labai svarbu stebėti savo išlaidas, priešingu atveju netikėtai galima pamatyti, kad pinigai sąskaitoje baigėsi. Kortelių turėtojai visada gauna iš pardavėjo ar bankomato čekius, kuriuos verta saugoti ir tokiu būdu esant reikalui sužinoti, kiek esama kortelės sąskaitoje. Beje, bankomatai, kurie priklauso jums kortelę išdavusiam bankui, paprastai turi ir informavimo paslaugą – jums norint atspausdina sąskaitos likutį.

Išduodamas kreditinę kortelę, bankas tam tikra forma suteikia kortelės turėtojui paskolą, kurios dydis priklauso nuo daugelio dalykų: kortelės turėtojo pajamų, jau turimų finansinių įsipareigojimų dydžio, kredito istorijos (ar visada tinkamai ir laiku grąžino paimtas paskolas) ir panašiai. Akivaizdu, kad gauti kreditinę kortelę gerokai sudėtingiau. Neverta pamiršti, kad kreditinių kortelių turėtojai privalo bankui grąžinti ne tik tuos pinigus kuriuos panaudojo pirkiniams, bet ir palūkanas. Tiesa, esama tokių kreditinių kortelių, kurių turėtojai nemoka palūkanų už paimtus pinigus, jei visus įsiskolinimus padengia iki nustatyto termino.Paskolos per kredito korteles – tai galimybė, banke įsigijus kredito kortelę, pinigų ja mokant išleisti daugiau nei buvo kortelės sąskaitoje. Lietuvos bankai platina dviejų pagrindinių rūšių kredito korteles – “EuroCard/MasterCard” ir “VISA”. Taip pat galima įsigyti šių kortelių tipų “Gold” (auksinę) atmainą, kuri kainuoja brangiau, bet turi tam tikrų papildomų privalumų. Paprastai visos tarptautinės kredito kortelės Lietuvos bankuose atidaromos su JAV dolerių sąskaita, tik labai retais atvejais galima atidaryti kredito kortelę su litų sąskaita. Šiomis kortelėmis galima atsiskaityti visame pasaulyje. Kaip minėta, su kredito kortele galima pirkti prekių už didesnę sumą nei yra kortelės sąskaitoje tuo momentu, tačiau iki mėnesio pabaigos šią skolą bankui reikia grąžinti, tai yra į kortelės sąskaitą įnešti sumą, kuri padengs įsiskolinimą. Bankai nustato limitą, iki kurio galima skolintis su kredito kortele. Lietuvos bankuose šis limitas yra apie 2000 JAV dolerių. Kredito kortelių “Gold” atmainoms limitas yra iki 10000 JAV dolerių.Įsigyjant kredito kortelę reikia įnešti pradinį įnašą į sąskaitą – apie 200 – 500 JAV dolerių (“Gold” atmainos kortelėms jis didesnis – nuo 500 iki 1000 JAV dolerių). Kai kurie bankai skolinimosi per kredito kortelę galimybę apsvarsto atskirai, individualiai ir suteikę kredito limitą ima 100 litų administracinį mokestį. Nereikia pamiršti, kad pinigų gryninimo operacijos apmokestinamos mokesčiais – kredito kortelėms – apie 1 – 2 proc. išgrynintos sumos. Atsiskaitant parduotuvėse, restoranuose ir pan., kortelės savininkui papildomi mokesčiai nenuskaičiuojami.

Kiek kainuos? Įsigyjant kredito kortelę visų pirma reikės įnešti į banką (kortelės sąskaitą) pradinę sumą, kuri gali būti nuo 200 iki 500 JAV dolerių. Kortelės išdavimo mokestis siekia nuo 80 iki 120 litų. Be to, bankai paprastai ima metinius kredito kortelių tvarkymo mokesčius, kurie svyruoja nuo 80 iki 100 litų. Kaip minėta, kai kurie bankai ima vienkartinius administravimo mokesčius (iki 100 litų) už kredito limito suteikimo kortelės savininkui svarstymą. “Gold” atmainos kortelėms šie mokesčiai paprastai didesni du ar tris kartus.Beje, Lietuvoje veikiantis Skandinavijos bankas “Nordea” platina ir “EC/MC Standard” korteles su neprocentiniu kreditu. Šių kortelių sąskaitoje klientas gali visiškai neturėti savo pinigų, o naudotis kas mėnesį banko suteiktu kreditu, už kurį bankas neskaičiuoja palūkanų, tačiau po mėnesio kortelės savininkas privalo padengti kreditą. Šis bankas taip pat platina “EC/MC Standard” kredito korteles, kurių turėtojai pirmiausia naudojasi savo pinigais, esančiais sąskaitoje, o jiems pasibaigus gauna kreditą, kurį reikia padengti ne kas mėnesį, kaip daugumoje kitų bankų, o kortelės galiojimo pabaigoje – tai yra tik po metų. Kredito kortelės sąskaitoje atsiradus įsiskolinimui, bankas skaičiuoja palūkanas už įsiskolintą sumą. Palūkanų dydis skiriasi priklausomai nuo banko ir kortelės atmainos. Paprastoms kredito kortelėms taikomos 12 – 14 proc. metų palūkanos už įsiskolinimą kredito limito ribose. Viršijus kredito limitą bankai paprastai skaičiuoja dvigubai didesnes palūkanas už įsiskolinimo sumą – nuo 30 iki 36 procentų. “Gold” atmainos kortelėms palūkanų norma šiek tiek mažesnė.

Kaip grąžinama skola? Kredito dengimas kredito kortelių sąskaitose turi būti atliktas iki mėnesio pabaigos arba kitos mėnesio dienos, kurią nustato bankas. Kortelės savininkas turi pervesti atitinkamą sumą, kuri padengtų jo įsiskolinimą, į savo kortelės sąskaitą iki nustatytos datos.

KortelėsDebetinės KreditinėsNaudojatės savo pinigais banko sąskaitoje Naudojatės banko suteiktu kredituPinigai nuo sąskaitos nurašomi praktiškai akimirksniu – “mokate dabar” Mokama pinigais, kurie dar tik bus uždirbtiĮsigyti gana paprasta; Įsigyti sudėtingiau – didesni banko reikalavimaiSaugu, nes nereikia nešiotis grynų pinigų Brangesnės, viršijus nustatytą limitą papildomai mokamos palūkanosPigesnės nei kreditinės Labai praverčia kelionėse

Kuo skiriasi magnetinės ir lustinės kortelės?

Visose magnetinėse mokėjimo kortelėse („Maestro”, „EuroCard/MasterCard”, „VISA”, „VISA Electron” ir kt.), yra magnetinė juosta., kurioje laikoma informacija. Tačiau ši informacija nėra svarbi atsiskaitant kortele, todėl būtinas papildomas įrenginys, kuris sujungia kortelę su banko atsiskaitymu centru ir tik tada galima atlikti pasirinktą operaciją.Lustinių kortelių tipo kortelėje visa pagrindinė informacija – kortelės numeris, kortelės galiojimo terminas, kortelės turėtojo vardas, pavardė, kortelės sąskaitos numeris, kortelės sąskaitos likutis – laikoma kortelėje įmontuotame luste/mikroprocesoriuje (angliškai – chip). Visa ši informacija reikalinga atsiskaitant kortele.Kaip veikia lustinė kortelė? Kai papildote kortelės sąskaitą (grynaisiais pinigais arba pervedimu), į kortelės mikroprocesorių įrašoma informaciją apie sąskaitos papildymą. Po to galite mokėti kortele arba gaunate grynųjų pinigų išmokėjimo automate. Prekybos įstaigoje esantis terminalas ar grynųjų pinigų išmokėjimo automatas operacijos metu nurašo reikiamą pinigų sumą iš mikroprocesoriuje saugomos informacijos apie kortelės sąskaitos likutį ir vėliau (užprogramuotu laiku) savarankiškai perduoda informaciją į banką. Bankas apdoroja gautą informaciją ir nurašo visas mokėjimo (pinigų išgryninimo) sumas iš kortelės sąskaitos.

Kortelės mikroprocesoriuje esantis mini kompiuteris saugo informaciją apie sąskaitos likutį. Tai reikalinga tam, kad atliekant operaciją kortele nereikėtų kiekvieną kartą susisiekti su banku ir klausti, ar jūs galite sumokėti už pirkinį. Pati mokėjimo procedūra tampa gerokai trumpesnė.Jei sunku suprasti, šią kortelę galima palyginti su “Tele 2” kortele “Pildyk”. Jūs galite naudotis ja tik tada, kai papildote sąskaitą. Neužtenka tik nusipirkti papildymą,- reikia kortelę ir papildyti. Taip ir kortelėje: nors jūsu banko sąskaitoje ir yra pinigų, jūs jais nepasinaudosite, kol nepapildysite sąskaitos.Šiuo metu Lietuvoje lustinių tipų korteles platina tik “Snoro” bankas. Tiesa, mokėjimo kortelių istorija ir vystymosi perspektyvos rodo, kad didžiausios mokėjimo kortelių sistemos („VISA”, „EuroCard/MasterCard”) planuoja magnetines korteles keisti lustinėmis. Visų pirma, tai padeda apsaugoti informaciją nuo padirbinėjimo. Pasaulyje vis dažniau padirbinėjamos magnetinės mokėjimo kortelės, o su lustine to padaryti neįmanoma – mikroprocesoriuje esantis mini kompiuteris saugo jūsų užkoduotą informaciją ir neleidžia jos nukopijuoti.

Virtualiosios kortelės – specialiai internautams

Lietuvoje jau galima įsigyti ir specialias korteles, kurios leidžia visiškai saugiai atsiskaityti už pirkinius internete. Šios kortelės vadinamos virtualiosiomis. Virtualiosios kortelės turi visus įprastų VISA ar Eurocard/Mastercard kortelių požymius – kortelės numerį, galiojimo laiką. Tačiau skirtingai nei įprastos plastikinės kortelės, jos:· Daug saugesnės (jūs esate vienintelis asmuo, žinantis kortelės numerį, vartotojo vardą bei galiojimo laiką, kurių niekas negali pamatyti nuo atsiskaitymo čekio, liekančio parduotuvėje ar paslaugų įmonėje);· Patogesnės, kai reikia atsiskaityti internete.· Virtualiosios kortelės sąskaitos lėšos gali būti laikomos atskirtai nuo paprastosios mokėjimo kortelės, ir tai dar labiau apsaugo pinigus.

Virtualioji kortelė leidžia internete:· Apsipirkti;· Apmokėti sąskaitas;· Užsisakyti prekes iš katalogų;

Virtualiąja kortele žymiai saugiau atsiskaityti internete, nes lėšas į šios kortelės sąskaitą galima pervesti tik tada, kai reikia mokėti už pirkinį. Be to, kortelės negalima pamesti, nėra jokios grėsmės, kad ja kas nors pasinaudos be jūsų žinios. Ši kortelė gerokai pigesnė už plastikinę, nes jos veikimo laukas yra daug mažesnis.Virtualiąsias korteles galima užsisakyti apsilankius bankų interneto svetainėse.Atsiskaitydamas už prekes ar paslaugas internete, kortelės turėtojas turi pateikti kortelės numerį ir jos galiojimo laiką, taip pat, kai kuriose Interneto parduotuvėse, gali būti prašomas CVC2 kodas (specialus kodas, kuri suteikia bankas). Pateikus šiuos duomenis internetiniam pardavėjui, laikoma, kad sandoris įvyko. Virtuali kortelė negali būti naudojama, kai būtinas kortelės turėtojo dalyvavimas. Taip pat šia kortele negalima naudotis atliekant tam tikrus užsakymus internete (pvz.: teatro bilietų pirkimas, mašinos nuoma, viešbučio paslaugos), kai galutiniam atsiskaitymui reikalinga reali kortelė, turinti tą patį numerį kaip ir kortelė, kuria buvo atliktas užsakymas.

Kaip naudotis kortelėmis?

Bankomatai palaipsniui tampa įprastu Lietuvos didesnių miestu gatvių atributu. Bankomatų – specialių įrenginių, kurie išduoda grynuosius pinigus, – Lietuvoje jau yra tūkstančiai. Daugėja ir jais besinaudojančių žmonių. Naudotis bankomatu labai paprasta – tereikia žinoti specialų PIN (asmeninį kodą), kuri gaunate kartu su kortele. Įvedus šį kodą ir nurodžius pageidaujamą pinigų sumą, bankomatas patikrina jūsų sąskaitą, ir jei pinigų pakanka, išduoda grynuosius. Ar galima suklysti renkant identifikacijos (PIN) kodą?Paprastai neteisingą PIN kodą galima įvesti tris kartus. Ketvirtą kartą įvedus neteisingą PIN kodą, bankomatas kortelės nebegrąžina. Jei bankomatas negrąžino kortelės arba išspausdino atliktos operacijos čekį, bet neišdavė pinigų – būtina kreiptis į artimiausią kortelę išdavusio banko skyrių ir pateikti pranešimą raštu. Ne darbo laiku skambinti telefonais, kurie užrašyti ant kortelės (juos verta užsirašyti ir kitus ar į savo mobilaus telefono atmintį). Jeigu pamiršote PIN kodą, taip pat kreipkitės į kortelę išdavusį banką – už tam tikrą mokestį jūsų problema bus išspręsta.

Paprastai bankai nustato maksimalią vienkartinę išimamą suma, kurią galima sužinoti gaunant kortelę. Skiriasi ir minimali suma – ji nurodyta kiekvieno bankomato ekrane.Naudojantis bankomatu, reikia žinoti tik kortelės PIN kodą, tačiau ir Lietuvoje, ir užsienyje atsiskaitant kortele arba pasiimant grynųjų pinigų banko kasose ar pašto skyriuose (ypač jei suma didesnė), jūsų gali paprašyti pateikti asmens dokumentą.

Ar saugios kortelės?

Praradę kortelę nedelsiant (bet kuriuo paros metu) praneškite telefonu, kuris paprastai yra išspausdintas ant jūsų kortelės (jį, kaip minėta verta turėti užsirašius ir kitus patogioje vietoje). Bankas, gavęs pranešimą, tuoj užblokuos prarastos kortelės sąskaitą, tačiau paprastai už prarastos kortelės paskelbimą negaliojančia taikomas mokestis. Per savaitę nuo žodinio pranešimo turite raštu patvirtinti, kad kortelė prarasta. Prarasta kortelė yra pakeičiama nauja, kurioje įrašytas tas pats kortelės galiojimo laikas, kaip ir prarastosios. Taip jūs apsisaugosite nuo galimo neteisėto jūsų kortelės panaudojimo ir nuostolių tokiu atveju.Jei bankomatas neišdavė pinigų, bet tą sumą nurašė nuo kortelės sąskaitos – informuokite banko skyrių, kuriame jums buvo išduota kortelė, pateikdami raštišką pretenziją.Jei bankomatas”prarijo” kortelę – irgi ne pati didžiausia bėda – praneškite bankui ir klausimas bus išspęstas. Jūsų pinigų saugumą garantuoja ir teisė pareikšti pretenzijas dėl netikslios mėnesio ataskaitos. Tereikia per nustatytą dienų skaičių (paprastai 20) nuo ataskaitos gavimo pateikti raštišką pretenziją su atsiskaitymo dokumentais artimiausiam banko skyriui. Pretenzijos nagrinėjimo laikas priklauso nuo to, kur buvo atlikta operacija: Lietuvoje ar užsienyje. Jei jūsų pareikšta pretenzija dėl neteisingai nurašytos sumos nepasitvirtina, taikomi banko mokesčiai.Jeigu kortelės nepriima atsiskaitymo arba grynųjų pinigų išdavimo vietose – ji gali būti išsimagnetinusi. Taip gali atsitikti, jei ji yra laikoma arti elektromagnetinį lauką skleidžiančių daiktų (pvz.: mobiliojo telefono, kompiuterio, televizoriaus, magneto). Taip pat kortelių nereikia braižyti, lankstyti ar laužyti. Jei taip vis dėlto atsitinka, reikia atvykti į artimiausią banko skyrių ir užpildyti prašymą pagaminti naują kortelę. Nauja kortelė jums bus pagaminta nemokamai.Ruošiant temą apie kortelių saugumą, įsitikinome, jog kiekvienas bankomatas yra saugus naudoti – prie jų yra įrengtos kameros. O ką jau kalbėti apie bankų filialus ar pačius bankus. Ten jūsų saugumą užtikrins ne tik kameros, bet ir apsaugos darbuotojai. Atsiskaitant parduotuvėse ar kitose įstaigose, net ir pavogus jūsų banko mokėjimo kortelę jums iš rankų, jūs galite tuoj pat krieptis į išdavusį jums kortelę banką ir taip neprarasti nė cento. Mūsų įsitikinimus patvirtino pažįstami, kažkada buvę pametę ar kaip kitaip praradę bankų atsiskaitymo korteles.

Kokias korteles išduoda Lietuvos bankai?

Kiekvienas bankas stengiasi prisivilioti kuo daugiau klientų, kurie, pasirinkę jų banko kortelę, taptų priklausomi nuo banko. Tad tai yra normalu, jog kiekvienas bankas vis kitaip vilioja pasirinkti būtent jų mokėjimo kortelę. Tačiau ne visada pasirinkęs pigesni ir, atrodys, naudingesnį sau variantą, būtinai išloši. Dažnai retesnėmis ir ne tokiomis populiariomis kortelėmis bus nepatogu naudotis tiek išsiimant pinigus bankomatuose, tiek atsiskaitinėjant kortele už prekes ar paslaugas. Tad siūlome nuodugniai susipažinti su kiekviena iš jų.Tarptautinės kortelės – tinka naudoti ir Lietuvoje ir užsienyje.

“Visa Electron” ir “Maestro” – tarptautinės debetinės kortelė, kuriomis galite mokėti už prekes ir paslaugas tose įmonėse, kuriose įrengti elektroniniai kortelių skaitytuvai. Šios kortelės aptarnaujama tik elektroninių kortelių nuskaitymo įrenginių pagalba (specialiuose terminaluose ir bankomatuose), o visos operacijos atliekamos tikrinant kortelės mokumą. Turėdami šias korteles galite nebijoti išleisti daugiau, nei turite ir galite.

Šių kortelės sąskaitos atidaromos ir tvarkomos litais, todėl jomis paranku naudotis ir Lietuvoje (visur , kur rasite “Visa Electron”, “Maestro”ar “Cirrus” logotipus), ir užsienyje, mat keliaujant su jomis galima nesirūpinti valiutos keitimu ir išvengiant valiutos konvertavimo mokesčių. Lietuvoje jūs mokėsite litais; užsienyje – tos šalies, kurioje esate, valiuta. Beje, konvertavimo kursas visada bus palankesnis negu keičiant valiutą.Į šią kortelę patogu pervesti darbo užmokestį, socialines pašalpas, pensijas, stipendijas bei įvairias kitas išmokas, taip pat papildyti kortelės sąskaitą, pervedant lėšas iš kitos sąskaitos ir įmokant grynųjų pinigų. Kortelės sąskaitoje esantys pinigai saugesni už grynuosius – praradus kortelę, jos sąskaita blokuojama ir neteisėtai pasinaudoti joje esamomis lėšomis negalima. Antra vertus, darbo užmokestis, esantis banke, uždirba palūkanas.Šių kortelių savininkai taip pat gali:· bankų kasose, bankomatuose, Lietuvos pašto skyriuose, išsiimti grynuosius pinigus;· atsiskaityti už prekes ir paslaugas prekybos ir paslaugų įmonėse;· išsiimti grynuosius pinigus visą parą veikiančiuose bankomatuose· kaupti lėšas kortelės sąskaitoje· sužinoti kortelės sąskaitos likutį bet kuriuo paros metu, naudojantis kortelę išdavusį banką aptarnaujančios sistemos bankomatu (jei kortelę išdavė Vilniaus bankas – Vilniaus banko bankomatu, jei Lietuvos Taupomasis, Hansabankas ar Lietuvos žemės ūkio bankas – Mokėjimų sistemos aptarnaujamu bankomatu) Kokiu ženklu pažymėti bankomatai gali būtent Jus informuoti apie kortelės likutį sužinokite gaudami kortelę banke;· kas mėnesį nemokamai gauti atsiskaitymų su mokėjimo kortelėmis ataskaitas paštu ar elektroniniu paštu;· suteikti galimybę naudotis lėšomis sąskaitoje šeimos nariams ar kitiems asmenims, išduodant tai pačiai sąskaitai papildomas korteles;· be papildomo mokesčio sustabdyti kortelės galiojimą ją praradus;· Lietuvos bankuose Visa electron ir Maestro kortelių turėtojai gali vienu metu tai pačiai sąskaitai gauti kitą kortelę – Visa Electron” turėtojai – “Maestro”, o “Maestro” – Visa Electron”. Dažniau lankantis užsienyje tai gana patogu, mat šias korteles platina skirtingos konkuruojančios kortelių sistemos – “Visa” ir “Europay”. Jei kurioje nors šalyje populiaresnė viena sistema (o taip gali atsitikti) – ten galėsite panaudoti būtent šios sistemos kortelę.Paprastai šios kortelės yra debetinės, tačiau kai kurie Lietuvos bankai jos turėtojams suteikia galimybę gauti mėnesinės algos dydžio kreditinį limitą, kuri reikia padengti kas mėnesį.Tai patogios ir nebrangios kortelės, naudingos praktiškai kiekvienam, kuris rūpinasi savo pinigų saugumu.Lietuvoje taip pat platinama speciali “Visa Electron” šeimos kortelė – “Visa Electron – Statoil extra”. Tai Vilniaus banko išduodama kortelė, jungianti dviejų kortelių “Visa Electron” ir “Statoil extra” – funkcijas. Šia kortele galite naudotis visiškai taip pat “Visa Electron”, tačiau papildomai galėsite naudotis “Statoil”nuolaidų sistema. Taigi, ši kortelė gali praversti tiems vairuotojams, kurie dažnai pila degalus, perka prekes savo automobiliui ar jį plauna “Statoil” degalinėse.Šios dvi kortelės yra tinkamiausios paaugliui. Jos nebrangiai kainuoja, nebrangus jų ir naudojimas.

“Maestro EURO<26” – pirmoji Lietuvoje tarptautinė mokėjimo – nuolaidų kortelė jaunimui .Ši kortelė apima Europos jaunimo pažymėjimą “Euro<26” ir tarptautinę mokėjimo kortelę “Maestro”. Šios kortelės tvarkymo mokesčiai ir tinklas yra tokie patys kaip ir debetinės kortelės “Maestro”. Šios kortelės savininkui taip pat suteikiama teisė naudotis nuolaidų sistema, kuri yra tokia pati, kaip ir tarptautinio 15–26 metų jaunimo pažymėjimo “Euro<26”.Nuolaidos teikiamos 350 vietų Lietuvoje ir daugiau nei 200 tūkst. vietų 35-Europos šalyse.

“Kai kurios nuolaidos tikrai įspūdingos, pavyzdžiui: nuskristi lėktuvu, keltis tarptautiniais keltais kartais yra perpus pigiau. Žymiai pigesnės – iki 30 proc., yra kelionių draudimo paslaugos, pramogos”. Lietuvoje, kaip ir Europoje, kortelių turėtojui suteikiamos nuolaidos kelionių bilietams, draudimui, įvairioms prekėms ir paslaugoms, nakvynei, maitinimui, laisvalaikio bei sporto užsiėmimams.“Maestro EURO<26” kortelė taip pat suteikia galimybę atsiskaityti tos šalies valiuta, kurioje yra jos turėtojas. Tokiu būdu išvengiama valiutos keitimo mokesčių.Tikimasi, jog naujoji kortelė sudomins studentus, finansiškai nepriklausomą jaunimą bei vyresniųjų klasių moksleivių tėvus, kuriems naudinga pasirūpinti, kad jų vaikai būtų finansiškai saugūs ir Lietuvoje, ir keliaudami.Tačiau kol kas jos nėra populiarios. Suteikiamos nuolaidos nevilioja (negi visur nešiosies storą knygutę ir ieškosi nuolaidų, kurios lietuvoje dažniaus buna tik 5%.), įsigyjimas ne toks paprastas kaip “Maestro” ir “Visa Electron”. Be to kiekvienas studentas turi studento pažymėjimą (jį privaloma įsigyti įstojus į universitetą), kuriam galioja tos pačios nuolaidos.

“Visa Classic” (Klasikinė “Visa”kortelė, Standartinė Eurocard/MasterCard kortelė):Tai populiariausios pasaulyje tarptautinės mokėjimo kortelės, viena iš kurių naudojasi beveik šeštadalis Žemės gyventojų. Šios kortelės užtikrina jų turėtojams finansinį saugumą, aukštos kokybės aptarnavimą. Šios kortelės labai populiarios ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse ir ten skirtos vidutines pajamas turinčiam klientui. Su šia kortele galima atsiskaityti Lietuvoje ir užsienyje prekybos taškuose, kur įrengti elektroniniai arba mechaniniai kortelių skaitytuvai, ir gauti grynųjų pinigų visose vietose, pažymėtose EuroCard/MasterCard” ar “Visa” ženklu.Klasikinė “Visa” kortelė priimama atsiskaityti daugiau kaip 300 pasaulio šalių apie 16 mln. prekybos bei paslaugų įmonių ir daugiau kaip 531 tūkst. bankomatų.

“Eurocard/Mastercard” kortele galėsite atsiskaityti 272 pasaulio valstybėse 14,8 mln. vietų. Apie 550 tūkstančių pasaulio bankomatų galėsite išsiimti grynųjų pinigų. Dauguma Lietuvos bankų šių kortelių sąskaitas tvarko JAV doleriais, tačiau jau galima jas atidaryti ir tvarkyti litais (Pareks banke). Kai kurie Lietuvos bankai šių kortelių sąskaitoms gali suteikia mėnesio kreditus, skaičiuojant nustatytas palūkanas už panaudotas kredito lėšas.,Turėdami klasikines “Visa” ar standartinę “Eurocard/MasterCard” korteles, galite:· atsiskaityti už prekes ir paslaugas prekybos ir paslaugų įmonėse;· kaupti lėšas kortelės sąskaitoje;· keliauti nesirūpinant valiutos keitimu ir išvengiant valiutos konvertavimo mokesčių;· atsiskaityti už prekes ir paslaugas internete;· užsisakyti viešbutį ar lėktuvo bilietus, norimą spaudos leidinį, išsinuomoti automobilį, apmokėti dalyvavimą konferencijoje;· sužinoti kortelės sąskaitos likutį bet kuriuo paros metu, naudojantis kortelę išdavusio banko bankomatu ar paskambinus klientų aptarnavimo tarnybai.· gauti atsiskaitymų su mokėjimo kortelėmis ataskaitas paštu ar elektroniniu paštu);· suteikti galimybę naudotis lėšomis sąskaitoje šeimos nariams ar kitiems asmenims, išduodant tai pačiai sąskaitai papildomas korteles.Dauguma Lietuvos bankų šių kortelių turėtojams siūlo išduoti abi korteles tai pačiai sąskaitai. Priežastis minėta aukščiau – vienose šalyse populiaresnė viena, kitose – kita kortelė, o turėdami abi problemų išvengsite.

Atkreipkite dėmesį: Nors Vakarų Europos šalyse ar Amerikoje tai – vidutines pajamas gaunančiųjų kortelė, abejotina, kad ji bus labai naudinga Lietuvoje vidutines pajamas gaunančiam, jei retokai lankotės užsienyje. Vargu ar labai prasminga apsunkinti save nemenku metiniu aptarnavimo mokesčiu.

“Visa Gold” (Auksinė VISA kortelė) Auksinė Eurocard/MasterCard kortelė.Tai – prestižinės tarptautinės kreditinės mokėjimo kortelės, išduodamos patikimiausiems banko klientams, turintiems dideles pastovias, banko reikalavimus atitinkančias pajamas.

Šių kortelių sąskaitos atidaromos ir tvarkomos JAV doleriais. Kortelių turėtojams bankas suteikia nustatyto dydžio kredito limitą (jo dydis priklauso nuo kliento patikimumo ir banko). Su VISA Gold ar Auksine Eurocard/Mastercard kortelėmis galima atsiskaityti Lietuvoje ir visame pasaulyje ten, kur yra elektroniniai arba mechaniniai kortelių skaitytuvai.Turėdami šias korteles, galite:· atsiskaityti už prekes ir paslaugas prekybos ir paslaugų įmonėse;· kaupti lėšas kortelės sąskaitoje;· keliauti nesirūpinant valiutos keitimu ir išvengiant valiutos konvertavimo mokesčių;· atsiskaityti už prekes ir paslaugas internete;· užsisakyti viešbutį ar lėktuvo bilietus, norimą spaudos leidinį, išsinuomoti automobilį, apmokėti dalyvavimą konferencijoje;· sužinoti kortelės sąskaitos likutį bet kuriuo paros metu, naudojantis kortelę išdavusio banko bankomatu ar paskambinus klientų aptarnavimo tarnybai.· gauti atsiskaitymų su mokėjimo kortelėmis ataskaitas paštu ar elektroniniu būdu);· pritrūkus lėšų kelionėje, greitai papildyti kortelės sąskaitą, užtikrinant jūsų kortelės mokumą;· suteikti galimybę naudotis lėšomis sąskaitoje šeimos nariams ar kitiems asmenims, išduodant tai pačiai sąskaitai papildomas korteles;· esant poreikiui įsigyti kitos mokėjimo sistemos auksinę kortelę tai pačiai sąskaitai (Visa Gold kortelių turėtojai Auksinę Eurocard/MasterCard kortelę ir atvirkščiai).“Visa Gold” kortelių turėtojai gali gauti ir papildomų paslaugų:· praradus kortelę jos nemokamai keičiamos ir pristatomos visose pasaulio šalyse per 1-3 darbo dienas. Laikinąją kortelę galima išsiimti bet kuriame VISA paslaugų centre;· praradus kortelę grynieji pinigai iki 5000 JAV dolerių nemokamai išmokami skubiai, per vieną dieną, bet kuriame VISA paslaugų centre, jeigu bankas patvirtina, kad jūsų kortelės sąskaitoje yra pakankamai lėšų;· kelionėje jums nemokai teikiama reikalinga informacija;· Jums gali būti suteiktos medicininės ir juridinės paslaugos (išlaidas apmoka kortelės turėtojas).Nurodytos paslaugos teikiamos 24 val. per parą 365 dienas per metus, paskambinus į VISA PAGALBOS CENTRĄ (VISA GLOBAL ASSISTANCE CENTRE).Jeigu vykstant į kelionę už bilietą mokėsite auksine “Eurocard/MasterCard” ar “Visa” kortele, jūs būsite apdrausti:· nelaimingų atsitikimų kelionės metu draudimu;· bagažo vėlavimo ar praradimo draudimu;· stacionaraus gydymo užsienyje išlaidų draudimu.

Šios kortelės skirtos tiems, kurie nori išskirtinio dėmesio ir patogumo. Brangios. Mažai tikėtina, kad paauglio tėvai nupirktų jam tokią kortęlę.Be tarptautinių kortelių Lietuvos bankai platina ir vietines korteles, kuriomis galima atsiskaityti Lietuvoje.

“VB kortelė” tai Vilniaus banko išduodama kortelė, naudojama atsiskaityti ar gryniesiems pinigams išsiimti Lietuvoje. Kortelės sąskaita atidaroma ir tvarkoma litais; jos atsiskaitymo tinklas labai platus, nes kortelė priimama prekybos ir paslaugų įmonėse, kuriose įrengti ne tik elektroniniai skaitytuvai, bet ir rankiniai kortelių atspaustuvai.

“ImparCard” – pirma lustinė debeto kortelė Lietuvoje, kurią 1995 metais išleido “Snoro” bankas. Kortelė skirta plačiam visuomenės sluoksniui ir ypač patogi, jeigu į kortelės sąskaitą pervedamos nuolatinės piniginės įmokos (atlyginimai, stipendijos, pašalpos ir kt.). Šiuo metu kortele galima atsiskaityti daugiau kaip 500 prekybos ir paslaugų įmonių, gauti grynųjų pinigų 200 pinigų išmokėjimo automatų ir 180 banko taupomųjų skyrių.

Jungtinėje “Snoro” kortelėje į vieną sujungtos dvi mokėjimo kortelės – tarptautinė „Maestro” ir vietinė „ImparCard”. Jungtinės kortelės turėtojui atidaromos 2 arba, jeigu pageidaujama, 3 sąskaitos. viena sąskaita (JAV doleriais) valdoma „Maestro” kortele. Kita sąskaita litais (jei klientas pageidauja, atidaroma papildoma sąskaita ir JAV doleriais) valdoma „ImparCard” kortele.

eLitoCard klasikinė -kiekvienam prieinama lietuviška mokėjimo kortelė, kuria jūs greitai ir patogiai atsiskaitysite visose prekybos ir paslaugų įmonėse, pažymėtose “eLitoCard” ar “ImparCard” ženklu. Automatiškai suteiktos nuolaidos ir premijos taškai leis jums taupyti net tada, kai leisite pinigus. Šios kortelės turėtojams kuriamas specialus nuolaidų prekybos ir paslaugų teikimo įmonėse tinklas. Turėdami šią kortelę, galite gauti nuo 2 iki 12 jūsų atlyginimo dydžio kredito liniją visam kortelės galiojimo laikotarpiui.

“eLito Card Gintarinė” išduoda “Snoro” bankas. turėdami šią kortelę galite gauti nuo 2 iki 12 jūsų atlyginimo dydžio kredito liniją ypatingomis sąlygomis visam kortelės galiojimo laikotarpiui.Tai bendra Lietuvos automobilininkų sąjungos ir banko “Snoras” mokėjimo kortelė. Ši kortelė skirta visiems automobilininkams ir planuojantiems jais tapti. Įsigydami kortelę, jūs prisijungiate prie Lietuvos automobilininkų sąjungos narių. Jei atsiskaitysite šia kortele, Jums bus suteiktos nuolaidos įsigyjant automobilių apsaugos sistemas, transporto civilinį ir KASCO draudimą, remontuojant automobilį ir įsigyjant detales, nuomojant automobilį ir transportuojant sugedusį. Taip pat perkant benziną, dyzelinį kurą ir dujas. Šiai kortelei mes kuriame atskirą nuolaidų prekybos ir paslaugų teikimo įmonėse tinklą. Turėdami šią kortelę, galite gauti nuo 2 iki 12 jūsų atlyginimo dydžio kredito liniją visam kortelės galiojimo laikotarpiui.Visomis šiomis kortelėmis galima atsiskaityti tik Lietuvoje, todėl jaunam keliaujančiam žmogui jos netinka.

Išvados

Mes ėjome į bankų filialus, klausėme, kur galime gauti reikiamos informacijos. Dažnai išeidavome su pilnomis rankomis bukletėlių, tik vaizdžiai traukiančių akį pasirinkti vieną ar kitą atsiskaitymo kortelę (tarkime, ne tokioms populiarioms ar brangesnėms, tokioms, kaip VISA GOLD, yra skiriama daugiau dėmesio reklamai, taip išryškinant tik geriausius jos bruožus). Akivaizdu, kad taip pastebėti minusų neįmanoma. O išsirinkti iš begalės ir dar nesiorientuojant jų rūšyse tampa labai sunku.Taip pat lankėmės bankų interneto portaluose. Tačiau ir čia susidūreme su akibrokštu. Ne visų bankų portaluose buvo lengvai perprantama kokios ir kokiomis sąlygomis yra siūlomos banko atsiskaitymo kortelės. Be to, dažnai radę gerą pateikimo formą nusivildavome, perskaitę, jog puslapis nebuvo atnaujintas gerą pusmetį ar dar daugiau.Šiame darbe trumpai aptarėme visas korteles, supažindinome su jų veikimo principu, galimybėmis. Taigi kokią kortelę pasirinkti jaunam žmogui Lietuvoje? Męs padarėme išvadas, kad realiai paauglys iki 18 metų gali įsigyti tik “Visa Electron” arba “Maestro” kortelę. Abi jos, kaip jau buvo minėta, labiausiai pasaulyje paplitusios debetinės kortelės. Praktiškai beveik nesiskiria. Mes jums siūlome įsigyti labiau patikusią, arba abi iškarto. Antrasis atvejis labiau tiktų daug keliaujančiam po pasaulį. Jei keliaujat mažai, ar visai nekeliaujat jums užteks ir vienos. Kam apsikrauti papildomais rūpesčiais? Kad būtų lengviau pasirinkti męs sudarėme įkainų lentelę. Šioje lentelėja pateikti, mūsų nuožiura, patys tinkamiausi bankai.

“Visa Electron” ir “Maestro” įkainiai:

Bankai Vilniaus bankas Hansa – LTB ParexYpatybės Gliojimo laikas 2 metai 1 metai 1 arba 2 metaiKaina 40 lt Nemokamai NemokamaiMetinis aptarnavimo mokestis Nėra Nėra 14 ltMetinės palūkanos už likutį 30% 30% 0,5%Informacija apie sąskaitos likutį Nemokama Nemokama NemokamaNepagrįstų pretenzijų aiškinimasis 20 lt 50 lt 50 lt

Duomenys 2003.04.24

Dėkojame:· Bankų darbuotojams, turėjusiems kantrybės mus išklausyti ir sugebėjusiems padėti nesuprantant vieno ar kito fakto.· Taip pat draugams bei tėvams, išsakant savo nuomonę apie mokėjimo korteles.· Recenzentui, suprantusiam mūsų mintis bei teisingai įvertinusiam projektinį darbą.Didžiausią padėką reiškiame projektinio darbo vadovei A.Maldeikienei, padėjusiai realizuoti mūsų mintis bei kryptingai panaudoti surinktą medžiagą projektui parašyti.

Literatūros sąrašas:1. A. Maldeikienė “Išmokime skaičiuoti savo pinigus” A. Maldeikienė, 2002 Vilnius.2. Internetas (www.vb.lt; www.hansa.lt; www.parex.lt; www.lzub.lt; www.ub.lt; www.sampo.lt; www.sb.lt; www.snoras.com; )

3. Bankų informacijos skyriuose suteikta informacija (lankstinukai, žodinė informacija ir t.t.)