Banginai

BANGINIAI (Cetacea)

Banginio galva labai didelė, sudaro iki 1/3 kūno ilgio. Šnervės
atsidaro aukštai kaktoje. Nardant jos uždaromos vožtuvais. Ausų kaušelių
nėra. Klausos kanalai taip pat su vožtuvais, jie atsidaro į išorę mažomis
angelėmis tuoj už akių.

Dauguma banginių veisiasi kas antri metai. Banginiai gimdo vieną
didelį, visiškai susiformavusį jauniklį, kuris geba savarankiškai
plaukioti. Patelė turi pora spenių, paslėptų odos raukšlėse prie lytinės
angos. Banginiai gyvena iki 30 – 50 metų.

Didžiausias ir sunkiausias gyvūnas pasaulyje yra mėlynasis banginis.
Jis užauga iki 27 metrų ilgio ir sveria 150 tonų.

Jie paplitę visuose vandenynuose, daugumoje jūrų, kai kuriose upėse.
Vieni ddaugiausia laikosi šaltuose poliariniuose ir subpoliariniuose
vandenyse, kiti tropiniuose ir subtropiniuose, trečių arealas apima šiltus
ir šaltus vandenis. Kai kurios rūšys sėslios, kitoms būdingos reguliarios
sezoninės migracijos.

Pilkasis banginis kasmet migracijos metu nuplaukia beveik

10 000 kilometrų nuo Beringo jūros iki Kalifornijos ir Meksikos. Tuo pačiu
keliu jis grįžta atgal.

Nuo gilios senovės banginiai yra medžiojami. Iš baltojo banginio odos
gaminami puspadžiai, išlydyti taukai panaudojami techniniams reikalams,
mėsa perdirbama į pašarinius miltus ar trąšas arba ja šeriami kailiniai
žvėreliai. Banginių medžioklė reguliuojama įvairiais tarptautiniais
susitarimais. Kai kurias rūšis medžioti uždrausta.

Bangininių būryje yra du pobūriai: ūssuotieji banginiai (Mysticeti) ir
dantytieji (Odontoceti).

Literatūros duomenimis, į Baltijos jūrą atplaukia arba gali užklysti
apie 15 banginių rūšių, iš jų ūsuotųjų – 4 ir dantytųjų – 11 rūšių.
Baltijos jūros pakraščiuose (prie Lenkijos, Latvijos, Estijos) stebėtos 2
rūšys ūsuotųjų banginių (finvalas ir kupročius) ir 4 rūšys dantytųjų
(afalina, baltasnukis delfinas, jūrinė kiaulė ir

r baltasis banginis).

Delfinai – tai nedideli ir vidutinio didumo, labai judrūs banginiai.
Pakaklė ir krūtinė lygi, be raukšlių. Uodegos pelekas giliai įkirptas.
Dauguma turi stambų nugarinį peleką. Viršutinių dantų iki 65, apatinių –
iki 58 porų.

Greičiausiai iš visų žinduolių plaukia šiaurės delfinas. Nustatyta,
kad vienas delfinas pasiekė 55,5 km/h greitį.

Sutartiniai ženklai:

( – ši informacija man jau žinoma,

! – nauja medžiaga,

( – tai labai įdomu,

( – nesupratau.
———————–
[pic]

Leave a Comment