Moters laimė

Kas yra laimė? Atsakyti į šį klausimą buvo mėginama per visą žmonijos gyvavimo istoriją. Tačiau, panašu, Harvardo (JAV) universiteto mokslininkams pagaliau pavyko tai padaryti. Pranešama, kad tam reikalui jie sugaišo … 72 metus, rašoma „The Daily Telegraph“.

Patirti laimę padeda geri tarpusavio santykiai

Leidinyje rašoma, kad beveik pusę amžiaus jie stebėjo dviejų prestižinių universiteto 150 absolventų gyvenimo kelią.

Pagaliau tyrimais įrodyta, kad laimingus žmones daro ne puikus išsilavinimas, karjeros aukštumos ar didelis atlyginimas, o sėkminga santuoka ir geri tarpusavio santykiai su kitais žmonėmis.

Таip pat patirti laimę padeda sveikas gyvenimo būdas: žalingų įpročių nebuvimas ir bent minimalus sportavimas ir, suprantama, atitinkamas normalus kūno svoris. Apklausos metu paaiškėjo, kad Harvardo universiteto absolventai, tapę žinomais ir turtingais specialistais, nelaiko savęs laimingais žmonėmis. Jie gerokai dažniau nei jų buvę kurso draugai – mažiau uždirbantys ir prasčiau gyvenantys, būdavo nepatenkinti gyvenimu ar net ištikdavo depresija.

Jaučiasi jaunos, seksualios ir kupinos jėgų

Kas iš mūsų nenori būti laimingas? Ypač moterys, kurios, turbūt ne kartą savęs klausė: “Kada pagaliau aš būsiu laiminga?” Draugės puldavo guosti, mama paglostydavo galvelę, katinas pasislėpdavo po lova, tačiau taip niekas ir negalėdavo atsakyti į šį klausimą. Todėl reikėtų pasakyti ačiū tiems patiems mokslininkams iš Harvardo universiteto, kurie nustatė, kad moterys jaučiasi esančios laimingos, kai joms 28 – 32 metų. Tuo metu jos dažniausiai būna patenkintos gyvenimu, jaučiasi jaunos, seksualios ir kupinos jėgų. Tačiau kaip ir viskas gyvenime, taip ir laimė praeina. Peržengus 30- ties metų slenkstį jas apima baimė dėl prasidedančių pirmųjų senėjimo požymių: atsiranda raukšlės, pradeda žilti plaukai, „įdumba“ akys ir pan.

Mokslininkų užsakymu, tyrimą atliko kompanija, gaminanti kosmetiką plaukams. Apklausoje dalyvavo 4000 moterų, kurioms buvo nuo 25 iki 65 metų. Moterys turėjo atsakyti į klausimą: “Kokiu gyvenimo laikotarpiu jūs jautėtės esančios labiausiai laimingos ir pasitikinčios savimi?” Pateiktas klausimas apėmė 12 gyvenimo sferų: darbą, gaunamas pajamas, seksą, santykius su vyru, draugais, išvaizdą ir t.t. Paaiškėjo, kad 28 – erių metų moterys visiškai patenkintos seksu, 29- erių – karjera, 31- erių – santykiais su vyru, 32- jų – šeima ir namais, 33- jų – finansine padėtimi.

Moteris – laiminga, kai patenkinta savo kūnu

Vienas tyrinėtojų pavadino 28 – erių metų moterį pačiu laimingiausiu moters amžiumi, todėl, kad būtent tuo metu ji patenkinta savo kūnu, labiausiai pasitiki savo jėgomis. Suprantama, ji taip pat jaučiasi laiminga mylėdamasi su vyru. Be to, moteris jaučia, kad gyvenimas pilnavertis, turėdama įdomų darbą ir draugų ratą bei gaudama stabilų atlyginimą.

Pusė visų apklaustų moterų labiausiai neramina tai, kad metams bėgant jos taps nebe tokios išvaizdžios ir patrauklios, o 70 proc. sielvartauja dėl to, kad jos gali pasenti anksčiau savo vyrų.

Kadangi tyrinėjimo organizatoriai buvo kosmetikos kompanija, mokslininkus tyrinėtojus domino moterų nuomonė apie savo išvaizdą. Paaiškėjo, kad moterys per mėnesį vidutiniškai išleidžia 80 dolerių įvairiai kosmetikai, kuri, jų manymu, „padeda“ išsaugoti jaunystę. Tuo tarpu savo išvaizdos priežiūrai jos sugaišta maždaug 22 minutes per dieną.

Meilės sėkmė – sveiki ir gražūs plaukai

Visos apklaustos moterys vieningai pareiškė, kad pasirengusios išlaikyti savo grožį įvairiausiomis kosmetinėmis priemonėmis, todėl negaili joms pinigų. Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad šiuolaikinės moterys vidutiniškai 5 dienas sugaišta įvairioms grožio procedūroms ne namuose.

Psichologės Corinos Swiet, kuri taip pat dalyvavo tyrimuose, įsitikinimu, labai didelės reikšmės turi sveiki ir gražūs moters plaukai, norint, kad jai pasisektų meilėje. Pasak jos, dauguma moterų pripažįsta, kad graži šukuosena – sėkmės ir laimės garantas.