Vitaminai vaikams – būkite atsargūs

Vitaminai akims, vitaminai imuninei sistemai, vitaminai, kurių dėka lengviau susikaupsime ir įveiksime dienos darbus bei vitaminai, kurie būtini augančiam organizmui. Vitaminų pasiūla vaistinėse pati įvariausia.

Tik nevertėtų pamiršti, jog vitaminus privalu gerti tokiomis dozėmis, kurios yra nurodytos informaciniame lapelyje arba kaip Jums rekomendavo vaistininkas ar gydytojas.

Neseniai teko žiūrėti laidą, kurioje buvo pasakojama istorija apie vitaminais apsinuodijusį berniuką. Kol mama dirbo, jos mažasis sūnelis atidarė stalčių ir išvydo daug spalvotų saldainiukų.

Nusinešęs juos į savo kambarį, kol vyresnėlis brolis nematė, jis juos valgė. Vitaminai spalvoti ir primena tikrų tikriausius saldainiukus. Per visą dieną, mažasis suvalgė daugiau nei 40 tablečių. Vakare, kai mama grįžo iš darbo, suprato, jog sūnus serga. Jis jai nepasakė, ką per visą dieną darė. Pirma mamos mintis buvo, jog jis apsinuodijo, mat vaikas skundėsi pilvuko skausmu.

Visai netyčia, mama atidariusi stalčių, kuriame laiko vaistus, pamatė, jog vitaminų, kuriuos perka savo mažiesiems buteliuko nėra. Ji sunerimo, apieškojo namus, berniuko kambaryje rado keletą išsibarsčiusių spalvotų tablečių. Berniukas papasakojo mamai, ką padaręs ir tikino manęs, jog tai saldainiai. Mama nepyko, juk nieko pakeisti negalėjo.

Berniukas buvo išvežtas į ligoninę, kurioje jam buvo išplautas skrandis ir leidžiami reikiami vaistai. Ši istorija daug pamoko ir primena visiems tėveliams bei mamytėms kaip reikėtų elgtis su vaistais bei jų laikymu, kai namuose yra mažų vaikučių.

Vitaminai būna gražūs

Visi, auginantys vaikus žino, jog vitaminų vaikams pasiūla yra labai plati. Tai ir meškučio, ir žmogeliuko formos tabletės. Gamintojai stengiasi gaminti kuo įvairesnius ir „linksmesnius“ vitaminus vaikams, kad šie neatsisakytų kiekvieną dieną jų vartoti. Tokiu būdu, kai pakuotėje yra skirtingų formų arba skonio vitaminų, vaikams atsiranda noras sužinoti „kokios formos tabletę gers rytoj“ ir su nekantrumu laukia vitaminų gėrimo laiko.

Atrodo, jog tai būtų privalumas, tačiau, deja, čia kartu slypi ir pavojus, kad vaikutis gali nesulaukti „žadėto rytojaus“ ir kol mama nematys, tą pačią dieną išmėginti pačių įvairiausių formų ar skonių vitaminų. Būtent dėl šios priežasties, tėveliai privalo būti apdairūs ir vitaminus bei vaistus laikyti vaikams neprieinamoje vietoje ir padėti juos ten tik tada, kai įsitikins, jog jų mažieji nemato, kur spalvoti žirniukai dedami.

„Imk saldainiuką“

Ne paslaptis, jog vaikai dažnai atsisako gerti vitaminus bei kitus įvairiausius vaistus, todėl jų tėveliai, nežinodami kaip priversti išgerti reikiamą kiekį vitaminų, dažnai apgaudinėja vaikučius sakydami, jog „čia saldainiukas“.

Vaikai patiklūs, tačiau nekvaili. Jie išgeria vitaminą, manydami jog tai saldainis, o kai tik mama nemato, jis atidaro tą stalčių, kuriame slypi gėris, tėvelių vadinamas „saldainiais“ ir privalgo jų kiek tik širdis geidžia. Būkite atsargūs bei budrūs.

Nemeluokite vaikams! Gal užims daugiau laiko, bet geriau pasisodinkite mažąjį ant kelių ir paaiškinkite vitaminų ar vaistų naudą jo organizmui suprantamais žodžiais ir pamatysite, jog vaikutis išgers vaistukus. O ką jau kalbėti, jei išgėrus reikiamą kiekį vaistukų, Jūs pažaisite su juo slėpynes arba suvartojus visą kursą vaistukų, nueisite su juo į kino teatrą arba leisite pasisupti jo mėgiamose karuselėse.

Skaičiuokite dienas drauge!

Dažniausiai vaikams, kaip ir suaugusiems, medikai paskiria suvartoti visą vaistų ar vitaminų kursą. Tai gali būti dvi savaitės arba visas mėnuo. Kad dienos neprailgtų, o Jums nereikėtų ištisą mėnesį meluoti mažajam, jog „šiandien tai tikrai paskutinė vaistukų diena“, pasiūlykite vaikučiui pažaisti!

Nupieškite kartu su mažuoju kalendorių, kuriame kiekvieną dieną, išgėrę vaistuką, turėsite pažymėti skirtingomis spalvomis ir taip abu matysite, jog dienų, kai reikia gerti tabletes, mažėja. Taip pat galite atsiminti taip visų pamėgtą „Šventinį Advento kalendorių“, kuriame kiekvieną dieną randame saldainį ir su kiekvienu mažėja dienų ligi Kalėdų stebuklo. Sukurkite mažą stebuklą vaikams, pasiūlydami jiems kartu skaičiuoti dienas ir po kiekvienos vitamino tabletės, duokite mažajam šokoladinį saldainį.

Girkite savo mažąjį

Kiekvieną dieną, kai Jūsų sūnelis ar dukrytė išgers vaistuką, nepamirškite jam paglostyti galvytę ir pasakyti, jog jis pats nuostabiausias vaikutis pasaulyje ir Jūs jį labai mylite. Negailėkite gražių žodžių.

Atsiminkite, jog ne tik pažadais nusivesti vaiką į kiną ar saldainiais priversite jį gerti neskaniuosius vaistus. Labai didelis stimulas vaikučiams bus ir meilus tėvelių žodis, prisiglaudimas ar galvytės paglostymas. Negailėkite švelnumo bei dėmesio mažiesiems.

Gerda Zemenskaitė