Buvimas alkoholiko vaiku

Vis dažniau ir dažniau savo gyvenime vienaip ar kitaip susiduriame su priklausomybe – alkoholis, narkotikai, priklausomybė kompiuteriniams žaidimams ar parduotuvių apsipirkinėjimas, priklausomybė cigaretėms ar kavai. Vis kažkas mus laiko. Vieni dalykai labiau, kiti mažiau trukdo mums ir mūsų artimiesiems gyventi.

Norėčiau prabilti apie alkoholizmą. Šį kartą ne iš geriančiojo pusės ir ne iš gydytojo, kuris moralizuoja ir kartoja, kad alkoholis yra blogis ir labai žalingas mūsų organizmui. Kviečiu Jus pažiūrėti į alkoholį iš alkoholiko artimųjų pusės – alkoholiko vaikų ir partnerio pozicijų. Ši tema man parūpo todėl, kad tam tikri gyvenimo įvykiai uždeda štampą mūsų gyvenimo istorijoje. Net jei pats nebuvai patekęs į šį liūną, tai gali sugriauti tau gyvenimą ir dažnai žmonės leidžia tokiems nekontroliuojamiems veiksniams jį griauti.

Alkoholiko šeimoje tvyranti atmosfera

Alkoholiką turinčios šeimos vadinamos disfunkcinėmis. Be alkoholizmo ligos, jas griauna neigiamos emocijos, tylėjimas, problemos ignoravimas ir gėdos jausmas. Problemos kyla dėl geriančiojo neprognozuojamo, asocialaus, destruktyvaus elgesio, kasdienių darbų neatlikimo, pajamų sumažėjimo, pasitikėjimo vienas kitu stigimo, susvetimėjimo.

Dažnai alkoholizmas slepiamas nuo kitų ir nuo pačių savęs. Pats geriantysis neigia problemos buvimą, o jo artimieji atsimena laikus, kai alkoholikas negėrė ir apsimeta, kad niekas nepasikeitė. Toks teatras kainuoja daug emocinės energijos ir fizinių jėgų.

Dažnai tokios šeimos nebesijaučia saugios, jose dominuoja pesimistinis mąstymas.

Alkoholiko vaikas

Matant gyvą alkoholio žudančio poveikio pavyzdį vaiko raida iškreipiama. Formuojasi kitos vertybės ir kitos būdo savybės paskatinamos. Vaikai būna jautresni, labiau sudirgę, dažnai skundžiasi įvairiais skausmais, prasčiau miega, sunkiau randa bendrą kalbą su aplinkiniais, prasčiau mokosi, kankina maitinimosi ir elgesio sutrikimai. Jie labiau linkę į agresiją ir deviantinį elgesį.

Geriančio tėvo ar motinos vaikas dažnai prisiima suaugusiojo vaidmenį. Jis blaškosi tarp buvimo suaugusiu ir atsakingu už šeimą, bei buvimo vaiku, kuriam dar pačiam reikia meilės, šilumos bei paramos žengiant pirmuosius žingsnius per gyvenimą.

Vaikai auga aplinkoje, kurioje trūksta pavyzdžio, kurio elgesį būtų galima modeliuoti. Labai svarbu, kokiame amžiuje vaikas susiduria su alkoholizmo problemomis savo artimųjų tarpe. Vaikystėje tai gali būti priimta kaip norma, vyresniame amžiuje sunku tuo patikėti ir norima su tuo kovoti.

Alkoholiko vaiko santykis su kitais

Kol vaikas dar priklausomas nuo tėvų, kol jis dar nepradėjo kurti savo santykių, viskas, kas vyksta šeimoje, turi labai daug įtakos tam, kas toliau vyks jo gyvenime. Dėl tėvo alkoholiko atsiradusi gėda, kompleksai ir kitos psichologinės problemos gali trukdyti užmegzti šiltus artimus santykius su potencialiu gyvenimo partneriu.

Dažnai alkoholikų vaikai sunkiai kalba apie jausmus, iškreiptai juos traktuoja ir taip klaidina save supančius žmones. Jei žmogus dėl tėvo ligos kaltina save, jo menkavertiškumas neleidžia priimti partnerio dėmesio ir artumo. Jis galvoja, kad nemoka mylėti, nėra verti meilės. Taip pat galimas nusivylimo geriančiu artimuoju perkėlimas į partnerį. Tada manoma, kad partneris jo nemyli, dominuoja nuolatinis abejojimas kitų rodomų jausmų nuoširdumu.

Dažnai tokie žmonės linkę maištauti, stengiasi pakeisti pasaulį arba atvirkščiai užima pasyvų vaidmenį, į viską reaguoja apatiškai. Dar vienas galimas elgesio nukrypimas – juokdario vaidmuo. Visi šie vaidmenys naudojami kaip kaukės pasislėpti nuo to, kas nemalonu. Bet kokiu atveju, traumuotas ir neišsigydęs šeimos žaizdų žmogus turi problemų socialiniame gyvenime. Jis gali stengtis kontroliuoti kitus arba perdėtai globoti. Tokie žmonės gali patys įnikti į priklausomybes arba užmegzti santykius su šių problemų turinčiais asmenimis.

Psichologinis sprendimas

Svarbu priimti savo jausmus, emocijas bei išsiaiškinti jų priežastis. Galbūt kartais reikia pažinti ligą, daugiau sužinoti apie alkoholio poveikį, kad būtų galima ramiau reaguoti į situaciją. Suprantant, kas yra polinkis į priklausomybes, priklausomybė, abstinencija. Perprantat visas alkoholizmo stadijas galima numatyti geriančiojo elgesį. Nereikia tapatinti alkoholizmo su nusikalstamąja veikla ar yda, blogiu, gėdingu dalyku. Tai reikia priimti kaip ligą. Galima artimam geraičiam žmogui jausti meilę, nes jis tave pagimdė, augino, bet nekęsti jo ligos. Dažnai tai būna labai sunku atsieti.

Svarbu suvokti sau pačiam, kad esi individas, atskiras žmogus nuo šeimos ar supančios aplinkos, pats kuri gyvenimą tokį, kokio tu nori. Tu negali būti atsakingas už kitus žmones ir negali ištaisyti jų klaidų ar pakeistų jų pasirinkimą.

Reikia išmokti priimti situaciją ir atrasti racionalų elgesio modelį joje. Išeiti iš geriančiojo žaidimo – pagalbos, gailesčio ir gėdos uždaro rato. Nebijokite pradėti naujo etapo, nors iš pradžių gali būti labai sunku – tiek atsiriboti nuo to, kas sena, tiek priimti tai, kas nauja. Susiraskite įdomų darbą, pradėkite sportuoti, susitikite su naujais žmonėmis, atsiminkite draugus, kurie palaikys šitoje situacijoje ir padės pradėti gyventi savo gyvenimą užuot gyvenus geriančiojo problemomis.

Straipsnis parašytas remiantis užsienio spauda. Kristina Leščinskaitė

Comments are closed.