Tirpios kavos žala!

Tirpi kava tapo nepakeičiamu produktu tiek namuose, tiek biure. Labai daug žmonių nė neįsivaizduoja savo darbo dienos pradžios be puodelio kavos, tačiau ar jie suvokia, kad nepaisant tonizuojančių ir gaivinančių tirpios kavos savybių, tirpi kava gali neigiamai paveikti žmogaus sveikatą?

Darbo dienų srovėje ne visada įmanoma spėti paruošti puodelio natūralios kavos ir būtent todėl žmonija (kaip visada, savo laimingai nelaimei) išrado tirpią kavą. Kavos pupeles kepa ir smulkina, o po to galimi du tirpios kavos gamybos procesai: arba kava verdama apie 4 valandas, kol vanduo sugers visas jos medžiagas, ir po to praleidžiama per filtrą ir išdžiovinama (nugarinama), arba pasitelkiamas vakuuminio džiovinimo metodas, po kurio gaunamos kavos granulės. Štai taip ruošiamas aromatingasis gėrimas.

Kava ir organizmas

Tirpi kava nerekomenduotina žmonėms, sergantiems ateroskleroze, išemine širdies liga, sergantiems inkstų ligomis, kenčiantiems nuo hipertonijos, glaukomos arba hiperaktyvumo bei nemigos. Taip pat tirpi kava skatina gastrito, rėmens atsiradimą bei kenkia potencijai.

Kava – narkotikas

Kava pirmiausia asocijuojama su kofeinu, o kofeinas – tai medžiaga, sukelianti priklausomybę. Tirpioje kavoje kofeino dažniausiai būna 50 procentų daugiau nei natūralioje. Ar žinojote, kad staigus kavos atsisakymas gali sukelti: kaulų laužymą , mieguistumą, reakcijos sulėtėjimą, galvos skausmus, irzlumą ir pykinimą? Jeigu Jūs pasiryžote atsisakyti kavos, darykite tai pamažu, priklausomai nuo vartojimo periodo.

Kava – nuodai Šiandien tirpioje kavoje yra tik apie 15 procentų natūralios kavos medžiagų. Visos kitos medžiagos – tai priemaišos, naudojamos tam, kad tirpios kavos savikaina būtų kuo mažesnė. Į tirpią kavą nesigėdija dėti įvairių priedų: miežių, avižų, varpinių augalų, gilių miltelių ir, be abejo, kavos lukštus, stabilizatorius ir sintetinį kofeiną. Taip pat naudojamas specialūs aromatizatoriai, kurių dėka kava susigrąžina gamybos proceso metu prarastą aromatą. Dauguma minėtų priedų neigiamai veikia žmogaus organizmą, o šių medžiagų perteklius sukelia toksinį apsinuodijimą ir rimtų sveikatos problemų: pradeda šlubuoti širdis, kepenys ir skrandis.

Svarbu

Nustatyti kavą su priedais labai lengva, reikia tiesiog įlašinti keletą lašų jodo į paruoštą tirpią kavą. Jeigu pastebėsite, kad kava įgavo melsvą atspalvį, prieš Jus kava su priedais ir priemaišomis. Jeigu rinksitės kavą, turėkite omeny, kad geriau rinktis mažesnį blogį (jei nėra kitos išeities), t.y. geriau yra palepinti save puodeliu natūralios kavos, o ne nuolat gerti tirpią.