Bulvių sultys

Šviežios bulvių sultys puikiai išvalo organizmą. Ypač naudingas bulvių sulčių mišinys su morkų sultimis. Beje, jis ir skanesnis negu grynos bulvių sultys. Sultis gerti reikia tik ką išspaustas, laikyti dera ne ilgiau kaip 10 minučių. Kad būtų skanesnės, taip pat galima sumaišyti su spanguolių sultimis ar medumi. Prieš geriant reiktų gerai suplakti.

Termiškai neapdorotų bulvių sultys labai veiksmingai šalina įvairias odos dėmes. Bulves verdant, jų veikliosios medžiagos pasidaro netinkamos. Žalių bulvių sultimis, lygiomis dalimis sumaišytomis su morkų ir salierų sultimis, liaudies medicinos žinovai pataria gydyti virškinamojo trakto veiklos sutrikimus, hipotireozę.

Sultyse esančios kalio druskos yra geras vaistas, šalinantis iš organizmo šlakus. Kalis normalizuoja širdies raumens funkcionavimą, todėl bulvės yra puikus vaistas širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms gydyti.

Iš kokybiškų bulvių išspaustos šviežios bulvių sultys skatina žarnyno peristaltiką ir todėl labai tinka užkietėjus viduriams bei skaudant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opai, nes slopina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir gydo gastritą padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui. Tuo tikslu rekomenduojama 2-3 kartus per dieną, likus maždaug pusvalandžiui iki valgio, išgerti po 1-2 stiklines šviežiai išspaustų bulvių sulčių (jos padeda surandėti opoms).

Sergant tuberkulioze, 1-2 mėnesius geriamos bulvių sultys (po 1-2 stiklines 2-3 kartus per dieną, prieš valgį). Bulvių sultys padeda sergant inkstų ligomis, veiksmingai mažina kraujospūdį.

Į pagalbą galima pasitelkti ir bulvių tarkius. Jais gydomi nudegimai, egzemos, nuospaudos ir kitos odos ligos. Tarkiais atgaivinama nušalusi oda. Bulvių tarkius reikia 0,5–1 cm storio sluoksniu sukrėsti ant keliais sluoksniais sulankstytos marlės ar drobės ir dėti ant pažeistos vietos.

Perspėjame, kad pažaliavusiose bulvėse yra daug nuodingos medžiagos solanino, todėl tokios bulvės netinkamos ne tik gydymuisi, bet ir maistui.