Alkoholizmo rizika

Darbą ir šeimą bandančios suderinti moterys neretai atsipalaiduoja išgerdamos „nekaltą“ taurę vyno. Tačiau tokiu būdu padidėja alkoholizmo rizika, perspėja specialistai.

Vienas žymiausių Didžiosios Britanijos alkoholizmo prevencijos ekspertų profesorius Ianas Gilmore’as perspėja, kad toks įprotis kelia grėsmę susirgti kepenų ligomis ar tapti priklausomomis nuo alkoholio, o moterys net nenutuokia, kokį neigiamą poveikį reguliarus išgėrinėjimas turi jų organizmui.

Profesorius alkoholio vartojimo padidėjimą sieja su moterų noru būti geriausiomis tiek darbe, tiek šeimyniniame gyvenime. O dar netekėjusios moterys į alkoholį įninka norėdamos labiau pasitikėti savimi ir pagerinti profesines pozicijas.

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad pusė šalies moterų mažiausiai tris ar keturis vakarus per savaitę namuose geria alkoholį.

Karališkojo medikų koledžo prezidentas profesorius Gilmore’as sako: „Moterys vartoja alkoholį tam, kad sumažintų nuovargį, nerimą, vienatvę ir stresą, kurį patiria būdamos motinomis ar dirbdamos. Alkoholis išties padeda atsipalaiduoti, tačiau jį vartojant reguliariai kyla didelė rizika. Tai – tarsi tiksinti bomba. Nuogąstauju, kad tokios moterys laikui bėgant susirgs kepenų ligomis ar taps priklausomos nuo alkoholio“.

Naujausi Didžiosios Britanijos Nacionalinės sveikatos draugijos duomenys rodo, kad vos per dvejus metus moterų, patekusių į ligoninę dėl alkoholio sukeltų problemų, skaičius padidėjo 23 procentais: 2008 metais pasitaikė 70 tūkstančių tokių atvejų.

Profesorius taip pat pažymi, kad dėl savo fizinių ir genetinių ypatumų moterys yra mažiau atsparios alkoholio sukeltoms problemoms.

„Kad susirgtum alkoholizmu ar kepenų ligomis, užtenka penkerius-dešimt metų reguliariai išgėrinėti“, – sako gydytojas.

„Egzistuoja ryšys tarp alkoholio vartojimo, moterų emancipacijos ir svarbesnių pareigų, kurias jos užima darbe. Moterys jaučia spaudimą varžytis su priešingos lyties bendradarbiais, ypač tose ūkio šakose, kuriose vyrai dominuoja, o jų darbas yra geriau apmokamas, pavyzdžiui finansų įstaigose Sičio rajone“, – aiškina Gilmore’as.

Profesorius taip pat atkreipia dėmesį, kad šiais laikais Didžiojoje Britanijoje visuomenė kur kas tolerantiškiau žiūri į išgėrinėjančią moterį, nei prieš keliasdešimt metų. Be to, alkoholis dabar yra pigesnis nei anksčiau. Prekybos centre kai kurių alkoholinių gėrimų, pavyzdžiui sidro, kaina prilygsta „Marso“ šokoladinio batonėlio kainai.