Meilės trikampis

Trikampė stiklo prizmė gali išskaidyti saulės spektrą, trikampių Egipto piramidžių negali pastatyti šiuolaikinė technika, iš Bermudų trikampio žmonės kartais nesugrįžta… O kiek daug trikampių pasitaiko meilės fronte?

Iš esmės, mes visada renkamės antrą pusę dažniausiai iš keleto variantų, ir tai nėra meilės trikampis, tačiau kada viena poros pusė blaškosi tarp dviejų pasirinkimų – štai jums santykių reiškinys – garsusis meilės trikampis.

Kartais tenka matyti interneto forumuose besikankinančių meilės trikampio sielų klausimą: „Ką pasirinkti?“ Klausimas tikrai vertas dėmesio ir labai svarbus, tačiau pradėti reikia ne nuo to. Žmonės dažnai klausia, ką daryti, užuot savęs paklausę: kaip ir kodėl aš patekau į šitą situaciją? Tik tinkamai supratus situaciją galime surasti išeitį iš keblios padėties.

Galiu papasakoti labai gerą istoriją, iliustruojančią šią mintį. Asilas, eidamas keliu, gali suklupti ant gulinčio akmens tik kartą, o paskui instinktyviai žinos, kur neiti, kad netektų suklupti. Žmogus, eidamas tuo pačiu keliu gali klupti ir klupti ant to paties akmens. Taigi, teisingas klausimas skamba taip: kodėl susiformuoja meilės trikampiai?

Pradėkime nuo pradžių: turime porą – jį ir ją. Besivystant jų santykiams tarsi „perkūnas iš giedro dangaus“ atsiranda trečias – jis arba ji. Ir štai turime trikampį. Tiesa yra ta, kad jeigu poros santykiai yra rimti ir abipusiai visais įmanomais aspektais, joks trečias žmogus tikrai į juos neįsivels. Nereikia smerkti ir to, kuris niekaip negali apsispręsti, ką pasirinkti. Viskas ne taip jau paprasta, kaip atrodo.

Dažniausiai tas, kas meilės trikampyje renkasi, renkasi iš dviejų labai skirtingų variantų. Vieną pateisina protas, o kito nori širdis. Dažniausiai tie du žmonės, iš kurių renkamės turi skirtingas savybes: charakterio, proto, grožio, gali būti, kad ir jausmai, jaučiami abiems/abiejoms galimiems/galimoms kandidatams/kandidatėms yra skirtingi, tačiau vienodai reikalingi. Baisiausia, kada mintyse, tarsi laboratorijoje perskrodi savo mylimuosius/mylimasias ir sulipdai savo idealą, taip suprasdamas/suprasdama, kad gyvenimas tai ne frankenšteiniška fantazija tavo galvoje ir teks rinktis.

Kaip pasirinkti ir nesuklysti?

Pradžioje reikia pagalvoti, kokius jausmus kiekvienas žmogus sukelia. Taip pat reikia gerai įvertinti, ko man kaip žmogui reikia. Šia tema labai paprastai ir suprantamai mąstė senovės graikai. Jie nusprendė, kad meilė, kurią visi įsivaizduoja kaip vienintelę, tobulą ir visą apimančią santykių sferoje, kaip moneta – turi dvi skirtingas puses. Ir tas dvi meilės rūšis jie pavadino eros (aistringa meilė), ir agape (pastovūs, rimti santykiai). Supratus, kuri meilės rūšis jums reikalinga, galite būti tikri – meilės trikampį išspręsite.

Eros

Eros yra ne kas kita, o ta meilės rūšis, kurią galime įžvelgti kai kuriuose romantikų kūriniuose. Mylimieji vienas kitam yra paslaptingi, sunkiai pasiekiami, meilę lydi nuolatinės kliūtys. Energija eikvojama galvojant tik apie savo meilės objektą, geriausias tokios meilės pavyzdys – Šekspyro „Romeo ir Džiuljeta“. Tokią meilę lydi aistra, kančia, ir aišku, kuo didesnė kančia ar nepasiekiamumas – tuo didesnė meilė.

Agape

Agape teigia, kad meilė tai abipusis įsipareigojimas. Santykiai grindžiami abipusiu pasitikėjimu, bendrais interesais, siekiais, pomėgiais, bet kartu vertinamas kito žmogaus individualumas. Taip pat svarbu bendros vertybės, tikslai ir požiūris į gyvenimą. Akcentuojama, kad laimę galima pasiekti tik abipusiu atvirumu, nuoširdumu. Tokia meilė nėra kančia ar audra, tai kaip ramus uostas dviems širdims, žiūrinčioms ne viena į kitą, o į tą pačią žvaigždę dangaus skliaute.

Patys graikai teigė, kad tiek eros, tiek agape turi savų pliusų ir savų trūkumų. Šiandieninėje visuomenėje aktyviai propaguojama eros, o agape tarsi vaiduoklis, tarsi niekam nereikėtų ir žvaigždžių, ir tų uostų. Psichologai teigia, kad kančia gimdo aistrą, tačiau dingus eros santykiai nutrūksta. Visai kas kita su agape. Kuo labiau artėjama link tikro atsivėrimo santykiuose, kada du žmonės vis geriau pažįsta vienas kitą, tuo daugiau jie atranda ir aistra neblėsta.

Taigi jei pakliuvote į meilės trikampį – pagalvokite, ko jums iš ties reikia. Juk jei mokėsi mylėti, išmoksi ir mylėtis! Tik gerai pažinę save ir savo poreikius galėsite pažinti kitą žmogų ir kursite laimingus santykius, tikrai neklupsite ant to akmens, ant kurio antrą kartą nesuklumpa net asilas!