Nedarbingumas….

Lietuvoje tarp darbingo amžiaus asmenų kaulų ir raumenų sistemos pažeidimai yra antri pagal dažnį tarp negalią lemiančių priežasčių. 2007 m. šios ligos sudarė net pusę visų profesinių ligų ir jų skaičius kasmet didėja. Ankstyva diagnozė, gydymas ir reabilitacija leistų sumažinti šių ligų naštą Lietuvos visuomenei.

Lietuvoje atliktas tyrimas yra platesnės programos, kuri vykdoma 25 Europos ir kitose šalyse, dalis. Jis detaliai išnagrinėjo, kaip kaulų-raumenų ligos veikia tūkstančių darbuotojų gyvenimą, ar jiems skiriamas adekvatus gydymas, kokia pagalba yra prieinama, kokia pacientų patirtis darbe, kaip jų būklė veikia šeimą ir kolegas, o taip pat ir kokią žmogiškąją ir finansinę kainą tenka už visa tai sumokėti.

The Fit for Work tyrimas nustatė, kad išlaidos, patiriamos dėl kaulų-raumenų ligų, ES sudaro apie 0.5-2 proc. metinio BVP. 2009 m. Lietuvos BVP sudarė 92,45 mlrd. litų. Taigi 2 proc. yra maždaug 1,8 mlrd. litų.

Tyrimas patvirtino, kad kaulų-raumenų ligos labai smarkiai veikia darbuotojų gebėjimą dirbti. Taip pat jos veikia produktyvumą ir tūkstančių Lietuvos darbuotojų galimybes dalyvauti darbo rinkoje.

Tyrimas atskleidė, kad:

  • Apie 22 500 žmonių kenčia nuo reumatoidinio artrito (RA). Ši liga itin smarkiai veikia gebėjimą dirbti, neįgalumas tarp šia liga sergančių žmonių yra 52 proc. didesnis palyginti su bendra populiacija. Reumatoidinis artritas taip pat turi didelę įtaką darbo produktyvumui. Šie ligoniai dėl nedarbingumo praleidžia vidutiniškai 31,9 darbo dienas per metus, kai bendros populiacijos nedarbingumo vidurkis yra 10,8 dienų. Vien tik reumatoidinio artrito įtakotas nedarbas Lietuvos ekonomikai kainuoja 350 mln. litų per metus.
  • Kita itin dažno nedarbingumo priežastis – lėtinės uždegiminės ligos spondiloartropatijos (SpA), kurios apima keletą kitų lėtinių uždegiminių būklių, tokių kaip ankilozuojantis spondilitas (AS) ir psoriazinis artritas (PsA). Jomis serga maždaug vienas iš šimto gyventojų. Pavyzdžiui, dėl ankilozuojančio spondilito nedarbingumas prarandamas tris kartus dažniau palyginti su bendra populiacija.
  • Įvairių profesijų Lietuvos dirbantieji dažnai skundžiasi ir nugaros skausmu. Apie 38 proc. darbuotojų skundžiasi dėl darbo atsirandančiais nugaros skausmais. Apie 35 proc. darbuotojų patiria raumenų skausmus kaklo, pečių ir viršutinių galūnių srityse. Audimo pramonėje nuo šių skausmų kenčia net 55 proc. darbuotojų.

Ankstyva intervencija

Šis, 25 šalių duomenis išnagrinėjęs tyrimas, rodo, kad ankstyva ligų diagnostika ir ankstyva intervencija gali žymiai sumažinti kaulų ir raumenų ligų ir ligonių naštą valstybėms ir jų biudžetams, o taip pat gali pagerinti darbuotojų produktyvumą ir Europos gyventojų gyvenimo kokybę.

Kvietimas bendram darbui

Remiantis daugelyje šalių surinktais ir išanalizuotais duomenimis, Fit for Work projektas 2009 m. rugsėjo 30 d. buvo pristatytas Europos parlamentui Briuselyje. Lietuvos Seimui jis pristatomas 2010 m. kovo 24 d. Projekto iniciatoriai kviečia atkreipti dėmesį į kaulų-raumenų sistemos pažeidimų problemas ir susitelkti efektyviam jų sprendimui.

Tai turėtų tapti viena iš prioritetinių valstybės sričių. Tik bendradarbiaujant valdymo institucijoms, darbdaviams, profesinėms sąjungoms, gydytojams ir pacientams įmanoma nubrėžti veiksmų liniją ir tuos veiksmus įgyvendinti.

Tik bendras darbas šias problemas padės spręsti greičiau, užtikrins geresnę ligonių gyvenimo kokybę ir pakeis tiek visuomenės, tiek darbdavių požiūrį į žmones, sergančius kaulų-raumenų sistemos pažeidimais.

Apie kaulų- raumenų ligas

Kaulų-raumenų ligos yra plati sąvoka apimanti apie 200 būklių, kurios pažeidžia raumenis, sąnarius, sausgysles, raiščius, periferinius nervus, kraujagysles. Tai sukelia skausmą ir funkcinius pažeidimus.

Apie Lietuvos reumatologų asociaciją

Asociacija vienija Lietuvos reumatologus. Prof. Algirdas Venalis yra organizacijos vadovas ir Fit for Work studijos.

Saugokite ir mylėkite save, darbų Jūsų gyvenime gali atsirasti vis kitų, o kūnas vienas ir naujo nenusipirksi…

Kris