Degintis nuogai?

Atostogausiu prie jūros, kur yra uždarų paplūdimių, žodžiu, visos sąlygos lygiai ir gražiai įdegti. Labai nemėgstu, kai gražiai įrudus lieka balta krūtinė, bet visi kaip susitarę gąsdina melanomomis ir kitomis negandomis. Juolab, ant krūtinės turiu apgamėlių. O ką apie tai pasakytų onkologai? Silvija, 36 m.

Vienas pagrindinių veiksnių, galinčių paskatinti melanomos atsiradimą, yra nesaikingas deginimasis saulėje. Jos spinduliai itin “pikti” birželio ir liepos mėnesiais. Taip, kad nėra jokio skirtumo ką jūs pridengsit nuo saulės – krūtinę ar užpakalį.

Aš nesu tokia kategoriška kaip kai kurie kolegos mamologai, kurie draudžia deginti saulėje nepridengtą krūtinę. Krūtinės kaitinimas saulėje nei labai pakenks, nei bus jai kažkuo naudingas. Kaitinantis saulėje, pažeidžiama ta oda, kuri gauna saulės daugiausiai: tai ir pečiai, ir nosis.

Taisyklė yra viena: perkaisti saulėje nesveika, deginimosi laiką ir intensyvumą būtina rinktis ir pagal odos tipą. Kadangi krūtinė retai būna saulėje, jos oda jautresnė, žinoma, yra pavojus, kad ji greičiau “sudegs”. Jei ant krūtinės yra apgamėlių, pirma reikia išsiaiškinti, kas tai yra, nes daug kas priklauso nuo anamnezės, genetinio paveldimumo.

Melanoma maždaug dešimtadaliu atvejų yra “paveldėta”, paprastai prasideda jauname amžiuje bei pasireiškia itin agresyvia forma. Vyresnio amžiaus žmonėms ši klastinga liga diagnozuojama 28 kartus rečiau nei dvidešimtmečiams jaunuoliams.

Neretai melanoma susiformuoja iš pakitusio, labai didelio ar plaukuoto apgamo. Jeigu jūsų kūną puošia daugiau kaip 20 apgamų, pavojus susirgti šia onkologine liga padidėja tris kartus. Jei yra apgamų ant krūtinės, tikėtina, kad jų yra ir kitur ant kūno, taip, kad krūtinė čia greičiausiai niekuo dėta. Gal mamologai ir turi kitų argumentų prieš krūtinės kaitinimą saulėje?

Vilniaus universiteto Onkologijos instituto gydytoja onkologė, odos specialistė Jolita Gibavičienė