Nepasiduokite įtampai

Būna dienų lyg tyčia, kai viskas krenta iš rankų, nespėji į autobusą, nesiseka darbe, o dar ta netvarka namuose taip erzina… Tokią dieną iš kantrybės išvesti gali bet koks menkniekis, pavyzdžiui, ne vietoje numestas vaiko žaislas. Kaip susitvardyti ir neleisti mažmožiams išvesti iš pusiausvyros?

Iš tiesų, kartais visiems pasitaiko dienų, kai, atrodo, viskas vyksta kitaip nei turėtų. Keli nepasisekę dalykai per dieną ir mes jau išsiliejame ant artimiausių žmonių – šaukiame ant vyro, vaikų. Taigi stresas kenkia ne tik mūsų, bet ir kitų šeimos narių sveikatai. Juk konfliktuodami perduodame savo neigiamas emocijas jiems.

Mus suerzina įvykiai, kurie vyksta ne taip, kaip, mūsų manymu, turėtų vykti. Pavyzdžiui, jei jūs manote, kad vaikai visada turėtų pasidėti savo žaislus į vietą, o jie to nedaro, jūsų vidinės nuostatos nesutampa su tuo, kas vyksta realybėje. Arba jūs manėte, kad šiandien tikrai nepavėluosite į darbą (arba manote, kad visada turite atvykti į darbą laiku), bet pavėlavote – realybė neatitinka jūsų įsitikinimo. Iš čia ir kyla įtampa.

O kas nutiktų, jei nemėgintumėte pakeisti to, kas vyksta realybėje? Susitaikykite su tuo, kad jūs negalite kontroliuoti visų įvykių, galite kontroliuoti tik savo veiksmus. Autobusas šiandien nuvažiavo keliomis minutėmis anksčiau – na ir kas, juk to nebepakeisite.

Kai atsiduriate situacijoje, kuri jus erzina, stabtelėkite sekundei. Trumpam sulaikykite kvėpavimą, kol praeis įniršis. Kvėpuokite giliai ir ramiai. Pagalvokite, kas konkrečiai jus nervina. Pažvelkite į situaciją iš šono – kaip joje elgtųsi protingas, subrendęs, išsilavinęs žmogus. Veikite – darykite tai, ką tokioje situacijoje daryti būtų protingiausia.

Jeigu jus nuolat suerzina tie patys dalykai, verta pagalvoti apie savo nuostatų keitimą. Pavyzdžiui, jus nuolat nervina tai, kad vyras geria arbatą neišėmęs šaukštelio iš puoduko. Galbūt jūs per daug sureikšminate kai kuriuos dalykus? Pamėginkite pakeisti savo seną nuostatą „gerti arbatą galima tik išėmus šaukštelį iš puodelio“ į priešingą. Pamėginkite elgtis pagal savo naująją nuostatą.

Iš pradžių gali būti sunku keisti savo nuostatas. Tačiau pamąstykite, kas yra mūsų nuostatos ir kaip jos atsiranda. Juk nuostatos – tai tik mūsų įsitikinimai, kuriuos mes perimame iš savo tėvų arba kuriuos suformuoja mūsų patirtis. Bet juk abiem atvejais įsitikinimai gali būti klaidingi. Juk tėvai, kaip ir jūs, įsitikinimus perima iš savo tėvų dažniausiai net nesusimąstydami. Taip pat jūsų asmeninė patirtis, suformavusi tam tikras nuostatas, yra vienkartinė. Pavyzdžiui, jei jūsų buvęs draugas niekada neplaudavo indų, manote, kad vyra neplauna (arba neturi plauti) indų.

Pagalvokite, ar jūsų įsitikinimai netrukdo jums džiaugtis gyvenimu. Jeigu vidinės nuostatos jums trukdo gyventi ir nuolat sukelia įtampą – atsikratykite jų.