Verslo planas

RINKODAROS SKYRIUS

KLAIPĖDOS VALSTYBINĖ KOLEGIJA

SOCIALINIŲ MOKSLŲ FAKULTETAS

VERSLO EKONOMIKOS

SAVARANKIŠKO DARBO UŽDUOTIS

Darbą atliko:

( )

Darbą tikrino: lektorė

( )

Turinys

Santrauka

IĮ„Pieno namai“ planuoja savo veiklą pradėti nuo 2011-01-01. IĮ „Pieno namai“ – tai specializuota pieno produktų parduotuvė. Įmonė užsiimtų didžiausių pieno perdirbėjų: AB „Žemaitijos pienas“, AB „Pieno žvaigždės“ ir AB „Rokiškio sūris“ pieno produktų prekyba Plungės mieste. Savo veiklai įmonė nuomosis patalpas, esančias geroje Plungės miesto dalyje, A.Jucio gatvė 7. Šioje įmonėje dirbs 7 darbuotojai, t.y. direktorė, vadybininkas, buhalteris ir keturios pardavėjos. IĮ „Pieno namai“ vadovaus vienintelė jos savininkė Irmina Lukošiūtė.

Įmonės tikslas – patenkinti vartotojų poreikius, parduodant kokybiškus pieno produktus kuo aukštesniu aptarnavimo lygiu, taupant vartotojų laiką.

Įmonės strategija – įsitvirtinti rinkoje ir sėkmingai konkuruoti trumpalaikėje ir ilgalaikėje perspektyvoje.

IĮ „Pieno namai“ sieks ne trumpalaikio pelno, bet orientuosis į ilgalaikius planus ir stabilią pieno produktų kokybę. Taip pat sukursime naujų darbo vietų Plungės mieste.

Įmonėje bus naudojami tiesioginis ir netiesioginis prekių paskirstymas, t.y., kai gamintojas produkciją parduoda mažmeninei prekybai, o mažmeninė vartotojui. Įmonė bendraus su klientais tiesiogiai, jie galės tiesiogiai įsigytiprekes be jokių tarpininkų.

Potencialūs vartotojai – visi asmenys, nepriklausomai nuo lyties, amžiaus, pajamų, išsilavinimo, užsiėmimo, gyvenamosios vietos, būdo. Pieno produktų pasirinkimą riboja tik asmeniniai žmonių poreikiai, pomėgiai ir pasiūla.

Įmonės „Pieno namai“ pagrindiniai konkurentai būtų: prekybos centras „MAXIMA“, „IKI“, „NORFA“, parduotuvė „Papartis“ ir „Žemaitijos pieno“ parduotuvė. Pieno produktų kaina bus nustatoma kiek žemesnė nei konkurentų.

Numačius projekto kainą, nustatėme, kad pradėti verslui reikės 90 000 Lt, už kuriuos daromas patalpų remontas, perkami įrengimai, o likusi suma panaudojama įmonės steigimui ir produktų atsargoms pirkti.. Paskola sudaro 60 000 Lt, kuri paimta iš SEB banko su 7 % palūkanomis, penkeriems metams. Suteikdamas paskolą SEB bankas uždirbtų 11 485 Lt. Be to, paskoląbus įmanoma atiduoti per penkerius metus, jau pradedant mokėti grąžinamos paskolos dalį ir palūkanas nuo 2011 metų.

Per pirmuosius veiklos metus numatoma gauti apie 64 419 Lt grynojo pelno, o vėlesniais metais pelnas turėtų didėti, nes planuojama daugiau parduoti, t.y. didės pardavimų apimtys, o kainos stengsimės nekeisti.

1. VERSLO APRAŠYMAS

1.1. Verslo srities ir sąlygų aprašymas

Lietuvoje pienas ir jo produkcija turi didelę paklausą, nes tai kiekvieno žmogaus vienas iš svarbiausių ir pagrindinių maisto produktų bei kalcio pasisavinimo šaltinis. Šiuo metu Lietuvoje pieno perdirbimas ir prekyba yra vienas iš pelningiausių ir perspektyviausių verslų. Palyginti su kitais verslais, pieno perdirbimas ir prekyba pieno produkcija turi akivaizdžių pranašumų bent jau dėl to, kad tai tradicinė Lietuvos kaimo pramonės rūšis.

Įmonė – tai savo firmos vardą turintis ūkinis vienetas, įsteigtas įstatymų numatyta tvarka tam tikrai ūkinei – komercinei veiklai. Įmonės savininkas – tai fizinis ar juridinis asmuo arba į bendrovę susijungę keli fiziniai ar juridiniai asmenys, kurie nuosavybės teise valdo, naudoja ir disponuoja įmonės turtu.

Įmonės steigėju gali būti fizinis ar juridinis asmuo, valstybė (vietos savivaldybė), atstovaujama savo institucijų. IĮ „Pieno namai“ įsteigta vieno fizinio asmens.

Įmonės veiklos sritis – pieno produktų specializuota parduotuvė.

Įmonės tikslas – patenkinti vartotojų poreikius, parduodant kokybiškus pieno produktus kuo aukštesniu aptarnavimolygiu, taupant vartotojų laiką.

Įmonės strategija – įsitvirtinti rinkoje ir sėkmingai konkuruoti trumpalaikėje ir ilgalaikėje perspektyvoje.

Mano steigiama įmonė vykdys tradicines verslo funkcijas:

skatins konkurenciją;

sukurs naujas darbo vietas;

sukurs turtą;

teiks produktus.

1.2. Firmos istorija

IĮ „Pieno namai“ planuoja savo veiklą pradėti nuo 2011-01-01. IĮ „Pieno namai“ įsikurs Plungėje, A. Jucio gatvėje 7, kur bus prekiaujama didžiųjų pieno perdirbimo įmonių AB „Žemaitijos pienas“, AB „Pieno žvaigždės“, AB „Rokiškio sūris“ pieno produkcija. Šios įmonės bus ir IĮ „Pieno namai“ tiekėjai. Su tiekėjais bus sudaromos pirkimo – pardavimo sutartys, prekės tiekiamos kiekvieną rytą. Įmonė patalpas nuomosis,todėl bus sudaryta nuomos sutartis, kiekvieną mėnesį mokant po 1 500 Lt.

Numačius projekto kainą, nustatėme, kad pradėti verslui reikės 90 000 Lt , už kuriuos daromas patalpų remontas, perkami įrengimai, o likusi suma panaudojama įmonės steigimui ir produktų atsargoms pirkti.. Paskola imama 60 000 Lt iš SEB banko su 7 % palūkanomis, o kita suma yra savininkės įnašas.

Prieš steigiant įmonę ir pradedant verslą, pirmiausia reikia turėti gerą verslo idėją. Ši idėja turi atitikti vartotojų poreikius, o kartu ir steigimą bei veiklos plėtrą.

Pagrindiniai IĮ „Pieno namai“ tikslai:

suformuoti klientų ratą (surasti rinkos nišą );

didinti realizaciją (taikant visas rėmimo priemones);

siekti gauti kuo didesnį pelną .

Pagrindiniai uždaviniai:

sukurti gerą firmos vardą ir įvaizdį;

kuo geriau tenkinti vartotojų poreikius;

plėsti produktų asortimentą.

2. PREKĖS APRAŠYMAS

2.1. Funkcinės prekės savybės

IĮ „Pieno namai“ numato prekiauti didžiausių pieno perdirbimo įmonių produkcija. Pienas ir jo produktai yra vienas iš pagrindinių maisto vartojimo produktų. Todėl prekiausime:

pienu (1,5% ir 2,5% riebumo);

kefyru (1,5%, 2,5% riebumo);

grietine(15% ir 30% riebumo – indeliuose ir sveriama);

sviestu;

pasukomis;

sūriais (fermentiniai, lydyti ir kt.);

varške (9% ir 2% riebumo – fasuota ir sveriama);

grietinėle;

jogurtais (indeliais ir sveriamu);

varškės sūriais ir sūreliais.

Asortimentas produktų bus nuolat keičiamas ir plečiamas, atsižvelgiant į vartotojų poreikius.

Ant pieno produktų pakelio, maišelio ar kitos pakuotės turi būti visada pažymėta: įmonės pavadinimas arba prekės ženklas, įmonės adresas, telefonas; produkto pavadinimas; riebumas procentais; produkto tūris litrais arba gramais; „Tinka vartoti iki…“; informaciniai maistinės ir energetinės 100 g produkto vertės duomenys; laikymo sąlygos.

Pieno produktų vartojimo trukmės priklauso nuo žaliavos kokybės ir įmonės technologinio proceso lygio.

3.RINKODAROS SKYRIUS

3.1 Rinkos apžvalga

Būtina stebėti, analizuoti rinką, jei norime joje išsilaikyti. Stebėdami rinką, mes galėsime įvertinti savo galimybes taip pat galėsime pamatyti ko reikia ir kokių prekių pageidauja vartotojai. IĮ ,,Pieno namai“ prekiaus pieno produkcija įvairaus amžiaus, bei įvairias pajamas gaunantiems žmonėms. Taigi potencialūs vartotojai – visi asmenys, nepriklausomai nuo lyties, amžiaus, pajamų, išsilavinimo, užsiėmimo, gyvenamosios vietos, būdo. Pieno produktų pasirinkimą riboja tik asmeniniai žmonių poreikiai, pomėgiai ir pasiūla. Į šiuos veiksnius lengvai galima reaguoti koreguojant gaminių asortimentą bei teisingai reaguoti į vartotojų elgesio pasikeitimus, analizuoti priežastis, sukeliančias vienus ar kitus pasikeitimus (žmonių pajamų pasikeitimai, įvairių visuomeninių organizacijų veikla ir kt.). Galima tikėtis, kad potenciali rinka bus apie 20 000 žmonių.

3.2. Konkurencijos analizė

Konkurencija yra visur ir visada. Dažniausiai ir labiausiai pastebima – tiesioginė, bet ne mažiau svarbi ir netiesioginė. Konkurentai daro labai didelę įtaką įmonės veiklai. Apie konkurentus daug galima sužinoti, palyginus įmonės veiklą su jų veikla. Tad mūsų įmonė savo konkurentams pažinti netaupys nei laiko, nei jėgų, tirs jų prekių strategijas, rinkodarą, paskirstymo sistemą, kainų politiką ir kt. Įmonė privalo juos tirti, kad pranoktų. IĮ „Pieno namai“ konkurentai: prekyboscentras „MAXIMA“, „IKI“, „NORFA“, parduotuvė „Papartis“ ir „Žemaitijos pieno“ parduotuvė. Kad verslas būtų sėkmingas, konkurentus reikia pažinti kaip patį save.

Kovoje su konkurentais, mūsų įmonės pranašumai yra šie:

įmonėje bus prekiaujama kelių įmonių kuo didesnio asortimento pieno produkcija;

įmonėje bus geresnis ir greitesnis aptarnavimo lygis;

mažesnė kaina.

Konkurentųnėra ko bijoti, nes visada atsiras tokių sričių, kur galima pasireikšti sėkmingiau nei kiti. Konkuruoti galima labai įvairiais būdais. Vienas iš pirmųjų žingsnių – teisingai įvertinti savo įmonės pranašumus. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad niekuo ypatingu nuo kitų nesiskiriame. Po gilesnės analizės bendras vaizdas gali gerokai pasikeisti.

3.3.Rinkodaros planas

3.3.1. Kainų strategija

Kainodara – tai konkrečios prekės kainos nustatymo procesas.

Individuali įmonė ,,Pieno namai“ nustatant savo produktų kainą, atsižvelgs į konkurentų kainas. Taip pat IĮ ,,Pieno namai“ dar taikys populiariausią psichologinių kainų nustatymo būdą vadinamą ,,nesuapvalintų“ kainų nustatymo metodą, pvz.: 1,43; 1,34; 0,94; 0,83; 1,54 Lt ir t.t. Pirkėją psichologiškai veikia kaina, mažesnė negu 2, 1 ar 10 centų ar Lt. Tai logiška, nes esame įpratę svarbiausiu laikyti pirmąjį iš kairės kainos skaitmenį, antrasis lyg ir mažiau svarbus, trečiasis – dar mažiau svarbus ir t. t. Beveik nereikšminga atrodo po kablelio esanti kainos dalis. Tačiau kaip tik ji dažnai rodo, kad kaina ne tiek daug nutolusi nuo apvalaus skaičiaus. Tikimasi, kad pirkėjas į tai neatsižvelgs.

3.3.2. Paskirstymo strategija

IĮ ,,Pieno namai“ patalpas nuomosis, kurios yra A. Jucio gatvėje 7, Plungėje. Tai tinkama vieta, nes parduotuvė bus gyvenamųjų namų rajone, šalia yra ne vienas prekybos centras.

Įmonėje bus naudojami tiesioginis ir netiesioginis prekių paskirstymas, t.y., kai gamintojas produkciją parduoda mažmeninei prekybai, o mažmeninė vartotojui. Įmonė bendraus su klientais tiesiogiai, jie galės tiesiogiai įsigyti prekes be jokių tarpininkų.

3.3.3. Rėmimo strategija

IĮ ,,Pieno namai“ pasižymi negausia, tačiau efektyvia ir neįkyria reklamine kampanija. Įmonė nevargina savo vartotojų, šiuo metu, tiek televizijų, tiek radiją,užplūdusiais reklaminiais skelbimais.

IĮ ,,Pieno namai“ reklaminį skelbimą dės į Plungės rajoninį laikraštį „Plungė“, kuris yra daugiausiai skaitomas. Bus stengiamasi, kad įmonės reklaminis skelbimas patektų į reklaminio puslapio viršutinį dešinįjį kampą, nes dažniausiai verčiant puslapį pirmas žvilgsnis krenta, kaip tik ten. Tai geriausia reklamai vieta. Atitinkamai blogesnė vieta – puslapio apatinis kairysis kampas, nes ten žvilgsnis krenta paskiausiai.

Reklama, kaip ir bet kuri kita, įmonės veikloje panaudojama priemonė turėtų padėti išspręsti tam tikrus uždavinius, įgalintų pasiekti užsibrėžtus tikslus. Ryškėja keturios pagrindinės įmonės reklamos kryptys: pakeisti pirkėjų nuomonę ir elgesį; patraukliai pateikti prekes ir paslaugas; kurti įmonės palankų įvaizdį; reakcija į konkurentų veiksmus.

4. VEIKLOS SKYRIUS

4.1. Patalpos ir įrengimai

Reikiamospatalpos bus nuomojamos. Patalpoms reikalingas remontas, kuris tiktų parduotuvei ir sudarytų gerą vaizdą ateinančiam klientui. Remontą atliks specialistai ir tai kainuos 7200 Lt.

Įrangą įsigysime iš skirtingų įmonių. Įrenginių atvežimo ir montavimo išlaidos įskaičiuotos į kainą. Pirksime 2 šaldytuvus – vitrinas už 6000 Lt, 2 šaldytuvus už 4000 Lt, elektronines svarstykles už 1200 Lt, kasos aparatas už 800 Lt bei biuro įranga už 3000 Lt.

4.2. Tiekėjai

Labai svarbus veiksnys yra įmonės „Pieno namai“ tiekėjai. Su tiekėjais įmonė sudarys pirkimo – pardavimo sutartis. Įmonėje bus pasirinkti šie tiekėjai, pateikti lentelėje.

1 lentelė

Tiekėjai

Tiekėjo pavadinimas

Tiekėjo adresas

Žaliavos

AB „Žemaitijos pienas“

Sedos g. 35, Telšiai

Pieno produktai

AB „Pieno žvaigždės“

Laisves pr. 125, Vilnius

Pieno produktai

AB „Rokiškio sūris“

Pramonės g. 3, Rokiškis

Pieno produktai

Šaltinis: Sudarytas darbo autorės.

5. VADYBOS SKYRIUS

5.1. Savininkas ir vadovybė

Įmonės vadovo vietą užims savininkė, prižiūrės, kad tinkamai ir sklandžiai butų vykdoma veikla, kad klientai liktų patenkinti.

Vadybininkas, dirbantis šioje įmonėje, turi turėti aukštąjį išsilavinimą bei verslo vadybos diplomą. Būtų privalumas, jeigu turėtų darbo patirties šioje srityje, o amžius galėtų būti nuo 25 metų.

5.2. Organizacinė struktūra

IĮ ,,Pieno namai“ personalą sudarys: savininkė – direktorė, buhalteris, vadybininkas ir keturios pardavėjos. Iš viso septyni žmonės.

Įmonęvaldo direktorė, kuri kartu yra ir vienintelė įmonės savininkė. IĮ ,,Pieno namai“ direktorė (įmonės savininkė) yra atsakinga už bendrą įmonės veiklą ir verslo vystymo perspektyvas (pardavimų skatinimas). Direktorei pavaldūs yra: vadybininkas, buhalteris ir pardavėjos. Įmonės buhalterinę apskaitą tvarko buhalteris. Pieno produktų užpirkimu, gabenimu, ryšio su tiekėjais rūpinasi vadybininkas. Organizacinė struktūra parodyta 1 paveiksle.

0x08 graphic

1 pav. IĮ „Pieno namai“ organizacinė struktūra

Šaltinis:sudarytas darbo autorės.

6. RIZIKOS ĮVERTINIMAS

6.1. Galimos problemos ir kliūtys

Užsiimant veikla, susijusia su pieno produktų prekyba, gali kilti įvairių problemų. Viena iš pagrindinių – konkurencija. Rinkoje veikiančios parduotuvės turi ilgalaikę patirtį ir tam tikrą rinkos dalį.

Labai realus pavojus – nerealizuotos produkcijos sugedimas. IĮ „Pieno namai“ pabrėžia savo produkcijos kokybę, ypač – šviežumą. Baigiantis realizacijos terminui, gali tekti parduoti šiuos gaminius už labai mažą kainą.

6.2. Problemos sprendimo alternatyvos

Rizikai sumažinti, įmonė numato šias galimybes:

lanksčiai reaguoti į rinkos paklausą; numatoma plėsti gaminių asortimentą atsižvelgiantį vartotojų pomėgius;

norint patraukti klientų dėmesį, galima pradėti aktyvesnę reklaminę kampaniją;

Be to, įmonė turi ir tam tikrų pranašumų prieš konkurentus. Galima pardavinėti produkciją už mažesnę kainą bei pardavinėti sveriamą grietine, varškę, jogurtą, sūrį ir kita, ko mūsų konkurentai nedaro arba tik kai kuriuos produktus.

7. FINANSŲ SKYRIUS

2 lentelė

Verslo finansavimo lėšų poreikis ir lėšų šaltiniai

Lėšų poreikis

Suma, Lt

Finansavimo šaltiniai

Suma, Lt

Įrengimai

Pieno produktų atsargos

Remonto darbų sąnaudos

Įmonės steigimas

17000

64000

7200

1800

Savininko įnašas

Banko paskola

30000

60000

Iš viso

90000

Iš viso

90000

3 lentelė

Realizavimo įplaukų planas

Laikotarpis

2011 m.I ketv.

2011m. II ketv.

2011 m. III ketv.

2011m. IV ketv.

Iš viso 2011 m.

2012m.

I pusm

2012m.

II pusm

Iš viso 2012m.

Iš viso 2013m.

Prekės pavadinimas

Vnt. kaina, Lt

Apimtis, vnt.

Suma, Lt

Apimtis, vnt.

Suma, Lt

Apimtis, vnt.

Suma, Lt

Apimtis, vnt.

Suma, Lt

Apimtis, vnt.

Suma, Lt

Suma, Lt

Suma, Lt

Suma, Lt

Suma, Lt

Pienas 1 l

1,83

5250

9607,5

5250

9607,5

5300

9699

5400

9882

21200

38796

19398

19764

39162

39162

Pienas 0,5 l

1,12

2250

2520

2250

2520

2300

2576

2300

2576

9100

10192

5152

5264

10416

10416

Kefyras 1 l

1,91

1500

2865

1500

2865

1500

2865

1500

2865

6000

11460

5921

5921

11842

11842

Kefyras 0,5 l

1,05

750

787,5

750

787,5

800

840

800

840

3100

3255

1680

1785

3465

3465

Pasukos 1 l

1,20

450

540

450

540

450

540

450

540

1800

2160

1200

1200

2400

2400

Pasukos 0,5 l

0,62

375

232,5

375

232,5

380

235,6

380

235,6

1510

936,2

527

533,2

1060,2

1060,2

Grietinė 450 g

2,09

6720

14044,8

6720

14044,8

6730

14065,7

6730

14065,7

26900

56221

28089,6

28340,4

56430

56430

Grietinė 200 g

1,38

2625

3622,5

2625

3622,5

2630

3629,4

2650

3657

10530

14531,4

7245

7286,4

14531,4

14531,4

Varškė kg

8,08

675

5454

675

5454

680

5494,4

680

5494,4

2710

21896,8

11716

11796,8

23512,8

23512,8

Varškės sūriai kg

14,08

600

8448

600

8448

650

9152

650

9152

2500

35200

16896

19712

36608

36608

Sviestas 200 g/ kg

2,09 /10,45

750

7837,5

750

7837,5

800

8360

800

8360

3100

32395

15675

17765

33440

33440

Jogurtai 1 l

2,89

750

2167,5

750

2167,5

800

2312

800

2312

3100

8959

4335

4913

9248

9248

Jogurtai 100 g

1,08

750

810

750

810

820

885,6

820

885,6

3140

3391,2

1620

1879,2

3499,2

3499,2

Sūriai (ferm.,lydyt.) kg

18,09

1575

28491,75

1575

28491,75

1580

28582,2

1600

28944

6330

114509,7

58792,5

59335,2

118127,7

118127,7

Grietinėlė 450 g

2,71

750

2032,5

750

2032,5

750

2032,5

750

2032,5

3000

8130

4065

4336

8401

8401

Grietinėlė 200 g

1,23

375

461,25

375

461,25

380

467,4

380

467,4

1510

1857,3

1045,5

1057,8

2103,3

2103,3

Įvairūs desertiniai varškės sūreliai 45 g

1,09

750

817,5

750

817,5

770

839,3

770

839,3

3040

3313,6

1744

1787,6

3531,6

3531,6

Iš viso:

90739,8

90739,8

93116,1

93148,5

367204,2

183292,6

192676,6

375969,2

375969,2

4 lentelė

Sąnaudų planas, Lt

Sąnaudų straipsniai

Laikotarpiai

2011m. I ketv.

2011 m. II ketv.

2011 m. III ketv.

2011 m. IV ketv.

2011m. iš viso

2012 m. I pusm.

2012 m. II pusm.

2012 m. iš viso

2013 m.

1.Tiesioginės gamybos išlaidos:

-prekės

37400

37400

38400

38450

151650

75700

79500

155200

155200

-tiesiog. darbuot. darbo užmokestis

9600

9600

9600

9600

38400

19200

19200

38400

43200

-social. draudim.

2974,08

2974,08

2974,08

2974,08

11896,32

5948,16

5948,16

11896,32

13383,36

-įrengimų nusidėvėjimas

1275

1275

1275

1275

5100

2550

2550

5100

5100

-įreng. remontas

-kitos tiesiog. išl.

Iš viso tiesiog. gamybos išlaidų

51249,08

51249,08

52249,08

52299,08

207046,32

103398,16

107198,16

210596,32

216883,36

2.Netiesioginės g-bos ir negamyb. išlaidos:

-administrac. d. u.

12000

12000

12000

12000

48000

24000

24000

48000

48000

-socialinis draud.

3717,60

3717,60

3717,60

3717,60

14870,40

7435,20

7435,20

14870,40

14870,40

-patalpų nuomos mokestis

1500

1500

1500

1500

6000

3000

3000

6000

6000

-patalpų ir kito ilg. turto nusidėv.

-remontas

-komunal. pasl. (šildymas,vanduo

500

500

400

400

1800

1000

800

1800

1800

-elektros energ.

300

300

250

250

1100

600

500

1100

1100

-ryšių paslaug.

600

600

600

600

2400

1200

1200

2400

2400

-transporto išl.

300

300

300

300

1200

600

600

1200

1200

– reklamos sąn.

1000

1000

1000

1000

4000

2000

1000

3000

3000

-pagalbinės medžiagos

-žemės mokestis

-kitos netiesiog.

200

200

200

200

800

400

400

800

800

Iš viso netiesioginių išl.

20117,6

20117,6

19967,6

19967,6

80170,4

40235,2

38935,2

79170,4

79170,4

Iš viso periodo išlaidų

71366,68

71366,68

72216,68

72266,68

287216,72

143633,36

146133,36

289766,72

296053,76

4.1. lentelė

Darbuotojų darbo užmokesčio apskaičiavimas

Darbuotojai

I ketv.

II ketv.

III ketv.

IV ketv.

Iš viso 2011 m.,Lt

Etatų skaičius

Suma, Lt

Etatų skaičius

Suma, Lt

Etatų skaičius

Suma, Lt

Etatų skaičius

Suma, Lt

1. Pardavėjos

1

9600

1

9600

1

9600

1

9600

38400

Iš viso tiesiog.

1

9600

1

9600

1

9600

1

9600

38400

1. Direktorė

2

4800

2

4800

2

4800

2

4800

19200

2. Vadybininkas

1,5

3600

1,5

3600

1,5

3600

1,5

3600

14400

3. Buhalteris

1,5

3600

1,5

3600

1,5

3600

1,5

3600

14400

Iš viso administ

12000

12000

12000

12000

48000

4.2. lentelė

Ilgalaikio turto nusidėvėjimo apskaičiavimas

Ilgalaikio turto rūšys

Turto įsigijimo vertė, Lt

Numatoma naudoti, metai

Metinė nusidėvėjimo suma, Lt

Nusidėvėjimo suma per ketvirtį, Lt

1. 2 Šaldytuvai – vitrinos (3000 Lt/vnt)

6 000

5

1 080

270

2. Šaldytuvai 2 (2000 Lt/vnt)

4 000

4

900

225

Elektroninės svarstyklės

1 200

3

360

90

Kasos aparatas

800

2

360

90

Biuro įranga

3 000

3

900

225

Transporto priemonė

5 000

3

1 500

375

Iš viso:

17 000

5 100

1275

5 lentelė

Pelno planas

Rodikliai

2011 m. I ketv.

2011m. II ketv.

2011 m. III ketv.

2011 m. IV ketv.

Iš viso 2011 m.

2012 m I pusm.

2012m. II pusm.

Iš viso 2012 m.

2013 m.

1.Pardavimo pajamos, Lt

90739,8

90739,8

93116,1

93148,5

367204,2

183292,6

192676,6

375969,2

375969,2

2. Tiesioginės gamybos išlaidos iš viso, Lt

51249,08

51249,08

52249,08

52299,08

207046,32

103398,16

107198,16

210596,32

216883,36

3. Bendrasis pelnas, Lt

39490,72

39490,72

40867,02

40849,42

160157,88

79894,44

85478,44

165372,88

159085,84

4. Netiesioginės gamybinės ir negamybinės išlaidos, Lt

20117,6

20117,6

19967,6

19967,6

80170,4

40235,2

38935,2

79170,4

79170,4

5. Pelnas iki palūkanų ir mokesčių, Lt

19373,12

19373,12

20899,42

20881,82

79987,48

39659,24

46543,24

86202,48

79915,44

6. Palūkanos, Lt

1050

1050

1050

1050

4200

1680

1680

3360

2285

9. Pelnas iki mokesčių, Lt

18323,12

18323,12

19849,42

19831,82

75787,48

37979,24

44863,24

82842,48

77630,44

10. Pelno mokestis, Lt

2748,47

2748,47

2977,41

2974,77

11368,12

5696,89

6729,49

12426,37

11644,57

11. Grynasis pelnas, Lt

15574,65

15574,65

16872,01

16857,05

64419,36

32282,35

38133,75

70416,11

65985,87

6 lentelė

Paskolos ir palūkanų mokėjimo planas

Metai

Paskolos suma laikot. pradžioje, Lt

Metinės palūkanos, Lt, kai norma 7

Paskolos grąžinimas, Lt (laikot. pabaigoje)

Mokama suma iš viso, Lt

2011

60000

4200

12000

16200

2012

48000

3360

12000

15360

2013

32640

2285

12000

14285

2014

18355

1285

12000

13285

2015

5070

355

12000

12355

Iš viso

11485

60000

71485

7 lentelė

Grynųjų pinigų srautų prognozė

Laikotarpiai

2011m.

2011m.

2011m.

2011m.

2012 m. I pusm.

2012 m. II pusm.

2013 m.

I ketv.

II ketv.

III ketv.

IV ketv.

GAUTA PINIGŲ

120739,8

90739,8

93116,1

93148,5

183292,6

192676,6

375969,2

– savininko įnašas

30000

 

 

 

 

 

 

-paskola

60 000

 

 

 

 

 

 

-pardavimo pajamos

90739,8

90739,8

93116,1

93148,5

183292,6

192676,6

375969,2

IŠLEISTA PINIGŲ

93890,15

76890,15

77969,09

78016,45

154397,25

157929,85

316722,08

– investicijos (ilg. turto įsigijimas)

17000

 

 

 

 

 

 

-apyvartinis kapitalas

 

 

 

 

 

 

 

-tiesiog. g-bos išl.

49974,08

49974,08

50974,08

51024,08

100848,16

104648,16

211783,36

-netiesiog. išl.(sąn.)

20117,6

20117,6

19967,6

19967,6

40235,2

38935,2

79170,4

-palūkanų ir paskolos grąžinimas

4050

4050

4050

4050

7680

7680

14285

-pelno mokestis

2748,47

2748,47

2977,41

2974,77

5633,89

6666,49

11483,32

-kiti mokėjimai į biudžetą

 

 

 

 

 

 

 

PINIGŲ BALANSAS

26849,65

13849,65

15147,01

15132,05

28895,35

34746,75

59247,12

SUKAUPTI PINIGŲ SRAUTAI

26849,65

40699,3

55846,31

70978,36

99873,71

134620,46

193867,58

Literatūros sąrašas

Žvinklys J., Vabalas E. Įmonėsekonomika. – Vilnius: Vilniaus vadybos kolegija, 2001.

Žilinskas V., Martinkus B., Staleronka A. Verslo vadybos pradmenys. – Kaunas: Naujasis lankas, 2004.

Verslo ekonomikos paskaitų konspektai.

2

Direktorė (savininkė)

Pardavėjos

Buhalteris

Vadybininkas