Verslo planas

1. Valdymo objekto charakteristika

Mano pasirinkta verslas, tai aptarnavimo sritis, o tiksliau Interneto kavinė su žaidymais. Kurios pavadinimas yra Intercafe. Kodėl būtent aš pasirinkau šį verslą. Tam norėčiau išvardinti keletą motyvų: 1. Verslas iš mano studijų srities. 2. Verslo aplinka žinoma, nes galvojamas kurti verslas mano gimtame miestelyje3. Konkurencijos nebuvimasTaigi mano pasirinktas verslas pasiūlys tokias prekes: kaip ir visos Interneto kavinės mes siūlysime Internetą už prieinamą kainą, žaidymai tinkle bei Internete, kopijavimo, skanavimo, dauginimo paslaugos, kompaktinių bei dvd diskų įrašymo, kopijavimo paslaugos. Kadangi pasirinktame miete Kupiškyje tokio verslo dar nėra, tai manau šio verslo dauguma teikiamų paslaugų, taip pat bus gana naujos ir reikalingos nes tai vis dėlto naujosios technologijos, kurių paklausa yra gan didelė. Vartotojai visų pirmą potencialūs vaikai bei paaugliai, kuriuos trauks žaidymai Internete bei tinkle. Žinoma dar nemaža dalį vartotojų sudarys Mokinei ir studentai atėję pasiimti reikiamos informacijos bei ja atsispausdinti ar įsirašyti į diskus. Tai dalinai tie patys klientai, nes pagal amžių jie pilnai persidengia. Žinoma dar lieka labai didelė klientų dalis, tai įvairaus amžiaus žmonės kurie norės tiesiog paskaityti naujienas ar pasitikrinti elektroninį paštą. Pritraukti šiuos žmonės bus rengiami specialūs pasiūlymai, įvairūs apmokymo kursai.Numatomi pardavimų mąstai: Mano manymu iš 10 kompiuterių darbo laiku pilnai turėtų būti apkrauti apie 6.Kopijavimas apie 10 kopijų per dieną, skanavimas apie 1 klientą per dieną diskų įrašymas apie 2 klientus per dieną.

1. Valdymo filosofijos, vizijos misijos nustatymas

Mano manymu mūsų įmonei labiausiai tiktų gerų žmogiškų santykių filosofija.Tai mes bandysime įgyvendinti teikdami visapusiškas paslaugaus bei stengsimės išlaikyti kuo daugiau klientų rengiant įvairias akcijas. Žinoma malonus aptarnavimas, padėjimas nemokantiems naudotis kompiuteriu, yra privaloma dalis aptarnavimo srities versle. Visada graži darbuotoju išvaizda, tai reikalavimas netik darbuotojams , bet ir pačiai kavinės aplinkai.

Kuo daugiau stengtis suorganizuoti įvairių turnyrų ir pertai pritraukti klientus. Kiekvienas žmogus nori varžytis, kai ką aplenkti būti viršesniu, mes tai pilnai suteiksime ir dėl to negalėtų būti blogesni santykiai su vartotojais, o tik tai gėrėti.Vizija: Tapti Interneto kavinės paslaugas teikiančią Įmonė visoje Lietuvoje ir organizuoti įvairius bendrus žaidymo turnyrus tarp atskirų įmonės padalinių.Misija: Idealiai veikiančio Interneto ir su juo susijusių paslaugų teikimas. Teikti visapusiškas Interneto bei visas kitas papildomas kompiuterijos paslaugas. Konsultuoti klientus IT srityje. Organizuoti įvairius turnyrus, kurie skatintų naudojimąsi kavinės paslaugomis ir didintų jaunimo užimtumą. Siekti didesnio žmonių išsilavinimo IT srityje.

2. Pagrindinio valdymo tikslo išskyrimas tikslų hierarchijoje

Pritraukti kuo daugiau vartotojų naudotis Interneto paslaugomis per vienerius metus, stengtis Įvairių kursu ir apmokymų dėka išplėsti vartotojų ratą.Pasiekus pagrindinį tikslą, bus pasiekti ir kiti tikslai. Suteikdami technologiniams tikslams prioritetą per juos pasieksime ir patenkinsime savo socialinius ir ekonominius poreikius. Programos efektyvumas ir paprastumas, bei patikimumas leis išsikovot tam tiką vietą rinkoje, o tai duos atitinkamą pelną. Pelnui didėjant bus galima galvoti apie plėtrą ( geografinę ir kitokią). Prieš tai žinoma reikia apsvarstyt naujas rinkas ir apskaičiuoti ar investicijos atsipirks ir neš pelną. Be to reikia įdėti ir nemažai pastangų, esamo vartotojo išlaikymui. Aišku norint išlikti rinkoje, reikia tobulėti, taikyti įvairias naujoves, diegti naujas technologijas. O tai žinoma irgi kainuoja. Vartotojui svarbu ne tik atliekamas darbas, jam svarbu ir paprastumas naudoti, spartumas. Mes tas naujoves stengsimės panaudoti taip kad jos būtų paprastos ir lengvai suprantamos visiems. Kartu ne tik vartotojui lengvindami darbą, bet ir sau. Juk kuo paprasčiau, tuo mažiau klaidų. Esant tokiai dideliai konkurencijai sunku išsilaikyti be naujų technologinių sprendimų. Todėl tai yra mūsų pagrindinis tikslas – būti paprastais ir kartu būti vienu žingsneliu priekyje kainos ir efektyvumo atžvilgiu dėka naujų technologinių sprendimų.

3. Įmonės tipo ir valdymo sistemos parinkimas

Mūsų įmonės įkūrėjų tikslas ne tik sukurti darbo vietas sau ir kitiems, bet gauti kažkokį pelną. Tad pasirinktos įmonės tipas finansiniu požiūriu yra pelno siekianti įmonė. Manau, kad mūsų pasirinktai veiklos sričiai, labiausiai tiktų ši verslo organizacinė forma – uždaroji akcinė bendrovė (UAB). UAB – tai ribotos turtinės atsakomybės įmonė, turinti juridinio asmens teises. Bendrovė yra juridinis asmuo ir turi ūkinį – komercinį, finansinį, organizacinį bei teisinį savarankiškumą. Pasirinkau šią verslo formą, nes investuojamas kapitalas yra gana didelis ir dar praradus tiek daug pinigų neapsimoka rizikuoti savo asmeniniu turtu.Valdymo principai – nusako kaip bus deleguojamos teisės ir atsakomybė pavaldiniui. Kiekvienas darbuotojas juos turėtų sužinoti iš pareigybių aprašų ar instrukcijų. Kartu su atsakomybe darbuotojui sutiekiama ir valdžia, t.y. jis savo parašu, antspaudu (ar abiem) turi patvirtinti, kad atsako ir tvarko kažkokią įmonės veiklos sferą, skirtą tik jam. Taip pat valdymo principai turi garantuoti, kad vienas darbuotojas turės tik vieną tiesioginį vadovą ir bus atsakingas tik prieš jį, o ne prieš vadovo vadovą ar dar kokį nors kitą asmenį. Kuo aiškesnė pavaldumo schema tuo paprasčiau organizuoti darbą, ir tuo lengviau nuspręsti, kas kaltas dėl neįvykdytų reikalavimų, kokių nors nepageidaujamų veiksmų ar panašiai. Savo įmonei norėtųsi, kad pirmiausia būtų aišku kas už ką atsakingas. Kadangi vienas žmogus negali apimti visų sferų, taip ir įmonės vadovas negali matyti ir kontroliuoti visų darbuotojų. Produktyvus bendravimas ir bendradarbiavimas tiek įmonėje, tiek apskritai pagrįstas abipusiu pasitikėjimu ir atsakomybe už savo veiksmus. Kadangi mūsų kuriama firma “Intercafe” neturės didelio skaičiaus pavaldinių, tai esminis dalykas, kad darbuotojai sutartų ir suprastų vienas kitą, sugebėtų reaguoti staigiai į įvairias konfliktines situacijas, susijusias tiek su darbu, tiek su teikiamomis paslaugomis. Mūsų firmos pagrindinis psichologinis (kiti priklausomai nuo situacijos) valdymo metodas, nenaudojant jėgos ar vertimo daryti per baimę, o tiesiog žiūrint ir laikant kiekvieną darbuotoją kaip šeimos narį. Šis būdas padėtų produktyviai išnaudoti kiekvieno darbuotojo galimybes. Gaminamos produkcijos efektyviam kūrimui reikalingas kiekvieno žmogaus bendradarbiavimas ir savo idėjų iškėlimas.

Save išaukštinantys ir labiau už kitus vertinantys darbuotojai, tik stabdytų efektyvią firmos veiklą. Greita orientacija ir pasitikėjimas savimi turi būti įkvėpiama darbdavio ar vadovaujančio asmens. Nereikėtų vengti paskatinti darbuotojus ir premijomis už gerai atliktą darbą (tam tikromis sąlygomis pritaikyti ekonominius valdymo metodus). Taip pat aišku neišvengimai taikomas ir administracinis valdymo metodas: nustatant tam tikrų pareigų aprašų, deleguojant atsakomybę, deleguojant valdžią darbuotojams. Kiekvienas vadovas turi taikyti šiuos 3 valdymo metodus tam tikroms situacijoms: 1. psichologinį – organizuojant įmonės produktyvią veiklą, 2. administracinį – nustatant pareigybes ir priskiriant valdžią (valytojo pareigas užimantis žmogus negali lygiavertiškai gauti atlyginimo kaip programuotojas, ar priimti tą pačią atsakomybę už atliktą darbą), 3.ekonominis – paskatinti darbuotojus ar sudrausminti juos padidinant algą, ar ją sumažinant. Kiekvienas vadovas pasirenka valdymo stilių pagal save. Mūsų pasirinkimas – autokratinis su liberalinio bruožais. Aišku, kad leidžiant per daug laisvės gali kilti piktnaudžiavimas savo pareigomis ar teisėmis, to norint išvengti reikalinga palaikyti vidurį tarp autokratinio ir demokratinio valdymo stiliaus, bet kadangi pas mus pagrindinė sveriamąją savybė turės vadovai tai pas valdymas bus linkęs į autokratinio pusė. Kas be ko, valdymo stilius labai daug priklauso nuo valdymo struktūros, kuriose pasiskirstomi darbai pagal funkcijas ir schematiškai parodoma, kuriam vadovui priklauso kurie pavaldiniai. Labiau autokratiškas valdymo stilius taikomas – jei darbuotojas nesilaiko nustatytų pareigų aprašų, tai yra – trukdo įmonės veiklai. Tokį darbuotoją reiktų sudrausminti – tam yra įvairūs tiek psichologiniai, tiek ekonominiai būdai (įspėjimai, grasinimas atleisti iš darbo, atleidimas iš darbo, algos sumažinimas). Demokratinis – nevaržo darbuotojų laisvės darbe, tol kol ji nekenkia efektyviai firmos veiklai, pavyzdžiui kad ir naujų pasiūlymų ar idėjų pateikimas, jų įgyvendinimas, laisvas minčių ir pageidavimų pasireiškimas. Netgi galima, ir pageidautiną, už aktyvią veiklą firmos naudai pakelti atlyginimą darbuotojui, paskatinti jį pagyrimu ar paaukštinti pareigose. Tai skatintų kitų asmenų aktyvesnį dalyvavimą įmonės veikloje siūlant įvairias idėjas.
Valdymo sistema – tai tam tikras mechanizmas, kurio pagalba vadovai priima valdymo sprendimus, dislokuoja laike ir erdvėje ir deleguoja juos pavaldiniams. Kiekvienas vadovas turi būti ir geras teisininkas, ir geras psichologas, taip pat neturėtų būti nuolaidus ar per daug kritiškas. Jei su žmonėmis elgiamasi teisingai ir sąžiningai, jei visi palankiai žiūri tiek į firmą, tiek ir į jos vadovus ir sąžiningai stengiasi atlikti savo pareigas. Todėl negalima sakyti, kad tik būtent tas ir tas valdymo metodas ar stilius tinka būtent tokiai firmai. Reikia sumaniai laviruoti atsižvelgiant į kiekvieną situaciją (nuo naujo darbuotojo priėmimo į darbą, jo prisitaikymo kolektyve, iki jo atleidimo). Pagal mūsų įmonės veiklos pobūdį – Interneto paslaugi teikimas bei žaidymai tinkle, geriausiai tiktų situacinis valdymo struktūros modelis, nes išėjus į rinka naujiems žaidymams mes turim juos įsigyti bei apmokyti savo darbuotojus, žinoma jei rengiami įvairūs seminarai irgi jiems reikia pasiruošti ir jie bus rengiami pagal vartotojų poreikius, taigi iš anksto niekaip neįmanoma numatyti ko būtent reiks. Kadangi pas mus įmonėje bus du direktorių lygei, kur vienas sekantis ekonomines tendencijas ir stelbiantis ekonominius pasiekimus bei pagal tai sprendžiantis kada kokį seminarą ar turnyrą reikia surengti. Antras bus labiau skirtas bendravimui su žmonėms jų poreikių aiškinimuisi ir žinoma įmonės vadovavimui. Bei žemesnis lygis tai mūsų darbuotojas konsultantas, kuris teiks informacija apie paslaugas ir patarinės klientams ir atliks padavėjo darbą. Dar mūsų firmoje turėtų dirbti virėja kuri ruoš užsakomus maisto produktus. Schema manu galėtų būti tokia:

4. Makroaplinkos analizė ir aplinkos stabilumo nustatymas

Įvertinimoveiksniai Įvertinimokriterijai Įvertinimo skalė, balais 0 1 2 3 4 5 6 Politinė situacija 1. Tarptautinė politinė situacija nepalanki x palanki2. Santykiai su valdžios institucijomis nepalankūs x palankūs3. Mokesčių politika nepalanki x palanki

4. Vidinė politinė šalies situacija nepalanki x palanki5. Teisinis verslo reglamentavimas nepalanki x palankiEkonominė situacija 6. Ekonominis augimas mažas x didelis7. Užimtumas didelis x mažas6. Investicijų klimatas nepalankus x palankus8. Gamybinių veiksnių kainos didelės x mažos9. Infliacija nepalankus x palankusSocialinė situacija 10. Gyventojų vartojimo pokyčiai nepalankūs x palankūs11 Švietimo sistema nepalanki x palanki12. Darbuotojų išsilavinimo, kvalifikacijos pokyčiai nepalankūs x palankūsTechnologinė situacija 13. Valstybės technologinė politika nepalanki x palanki14. Naujos technologinės galimybės mažos x didelės15. Valstybės inovacinė politika nepalanki x palanki16. Naujų technologijų atsiradimo galimybės nepalanki x palanki 0 1 4 6 1 4 1 3.56

5. Mikroaplinkos analizė ir konkurencinio pranašumo nustatymas

Įvertinimoveiksniai Įvertinimokriterijai Įvertinimo skalė, balais 0 1 2 3 4 5 6 Klientų derėjimosi galia 1. Siūlomas produktas nediferencijuotas pagal vartotojų grupes nepalanki x palanki2. Klientai susitelkę arba jų nedaug, nepalankūs x palankūs3. Klientai gali perimti jūsų rinkos dalį… nepalanki x palanki4. Tiekiamų produktų kainos neturi didesnės reikšmės klientų sąnaudoms, nepalanki x palankiTiekėjų derėjimosi galia 5. Alternatyvių tiekėjų yra nedaug mažai x daug6. Tiekėjo kainos sudaro didelę sąnaudų dalį, didele x mažaPakaitalų grėsmė 7. Produkto moralinio nusidėvėjimo vertė nepalankūs x palankūs8 Klientų galimybės persiorientuoti į pakaitalus nepalanki x palankiNaujų konkurentų grėsmė 9. Didelės investicijos nepalanki x palanki10. Klientų perorientavimo sąnaudos mažos x didelėsEsamų konkurentų grėsmė 11. Konkurentų nėra nepalanki x palanki 0 0 3 3 1 3 1 4,00

6. Įmonės potencialo įvertinimas

Įvertinimoveiksniai Įvertinimokriterijai Įvertinimo skalė, balais 0 1 2 3 4 5 6 Įmonės potencialas 1. Mažos gamybos sąnaudos mažos x didelės2. Aukšto techninio lygio technologija žemo x aukšto3. Didelis pelningumas mažas x didelis4. Darbo jėgos potencialas nepalankus x palankus5. Pastovus teikiamų paslaugų produkto atnaujinimas dažnas x retas6. Didelės komunikacijos galimybės mažos x dideles

7. Didelės specializacijos galimybės mažos x didelės8 Tobula apskaita nepalanki x palanki9. Ateiname į laisva rinką nepalanki x palanki10. Įmonės įvaidis rinkoje blogas x geras11. Kas triss metai reikia atnaujinti kompiuterine įranga nepalankus x palankus12. Rinkai galima siūlyti didelį paslaugų paketą nepalankus x palankus 0 0 2 2 2 4 2 4,20

7. Įmonės finansinio pajėgumo įvertinimas

Įvertinimoveiksniai Įvertinimokriterijai Įvertinimo skalė, balais 0 1 2 3 4 5 6 Klientų derėjimosi galia 1. Nuosavo kapitalo poreikis didelis x mažas2. Skolinto kapitalo poreikis didelis x mažas3. ES fondų lėšų poreikis didelis x mažas4. Pagrindinio kapitalo poreikis didelis x mažas5. Apyvartinio kapitalo poreikis didelis x mažas6. Užstato poreikis nepalankus x palankus7. Kapitalo gražinimo rizika maža x didelė8 Pagrindinio kapitalo grąžą maža x didelė9. Verslo pelningumas nepalanki x palanki 0 0 0 4 2 2 1 4,00

8. Marketingo strategijų alternatyvos ir jų atranka

Kaip matome iš grafiko, pas mus laimėjo agresyvi strategija, tai praktiškai yra vienintelė mums tinkanti strategija, nes einame į rinka kurioje dar praktiškai nėra konkurentų, tai nelabai ir turėsime su kuo konkuruoti, gynybinė irgi strategija skirta naudoti rinkoje, kurioje yra pakankamai konkurentų.. Kadangi mes tik kuriamės tai sieksim įvairių iššūkių ir veikti vis naujomis idėjomis, tai ir konservatyvi strategija mums netinka.

9. Prekės pateikimo vartotojui sprendimaiPrekės savybių išplėstinės charakteristikos1. Esminės prekės savybės Interneto greitis Kadangi mes savo kavinėje stengsimės užtikrinti greitą ryšį kiekvienam kompiuteriui, tai visada garantuojame greita Internetą. Internetas Internetas tai neišsenkamas žinių šaltinis, tai pagrindinis mūsų teikiamas produktas ir manau žmonės visada norės gauti daugiau žinių. Žaidymai Legalūs žaidymai turi labai daug privalumų, tai galimybė žaisti su visų pasauliu per Internetą, taigi visada įdomiau kai žmogus prieš žmogų žaidžia. Naujumas Visad stengsimės, kad reikalinga programinė įranga mūsų kavinėje butų ko naujesnė.

Patikimumas Mes klientui visada siūlom tiktai tą ką galime pilnai suteikti paslaugas ir žinoma patikimai be jokių trukdžių.

2. Apčiuopiamos prekės savybės Nauja techninė įranga Su naujais kompiuteriais, kurie dirba greitai ir puikiai visada maloniau dirbti. Nemažai kompiuterių Kadangi žaisti tinkle įdomiausia kai yra daugiau priešų didesnis kompiuterių skaičius tai gali puikiai užtikrinti. Patogus darbo vietų išdėstymas Saulė ir visi kiti aplinkos veiksniai turi būti numatyti planuojant darbo vietų išdėstymą, žinoma labai dar svarbus žmogaus privatumas. Nauja kavinė, tai naujai įrengtos patalpos Pas mus bus visada įjungtas oro kondicionierius ir, taip stengsimės išlaikyti oro gaiva kavinėje, nes dėlto yra potencialus pavojus

3. Išplėstinės prekės savybės Visada malonus aptarnavimas Iškilus klausimams, problemoms dėl naudojimosi paslaugomis, jums visada pasiruošę padėti mūsų darbuotojai. Akcijos Įvairių akcijų metu jūs gal netgi nemokamai galėsite pasinaudoti Internetu ar kažką apie jį išmokti. Apklausų knyga Kiekvienas klientas gal nori pas mus kažką rasti, ko pasigedo tai stengsimės leisti jiems išsakyti savo idėjas ir kiek leis mūsų jėgos jas pildyti.

10. Prekės kainos ir pardavimo masto nustatymas

Kokybės koeficiento nustatymas (10 balų sistema)Prekės savybės Svarumo indeksas Mūsų prekė Konkurentų prekė1. Esminės prekės savybės:Interneto greitis 0.2 10 7Internetas 0.05 8 7Žaidymai 0.1 9 6Naujumas 0.05 10 8Patikimumas 0.1 9 72. Apčiuopiamos prekės savybėsNauja techninė įranga 0.05 10 9Nemažai kompiuterių 0.05 10 5Nauja kavinė, tai naujai įrengtos patalpos 0.05 10 9Patogus darbo vietų išdėstymas 0.05 9 83. Išplėstinės prekės savybėsVisada malonus aptarnavimas 0.1 10 8Akcijos 0.15 10 7Apklausų knyga 0.05 10 1Iš viso 1 – –

C= C – planuojama programos bazinio paketo kaina, Lt; – konkurento bazinio paketo kaina, Lt;w – kokybės pasikeitimo koeficientas.

w==1.79

Bazinis programos modelis: C=1*1,79 = 1 LtAtsižvelgiant į PVM ir reklamos išlaidas galutinė kaina 2 LT

Pardavimo masto nustatymasSegmentavimo požymis irKriterijus Procentinis pasiskirstymas Prognozuojamas pardavimų mastasLietuvoje, natūriniais vienetais1. Amžius 100 10600 0-10 16 10-18 18 5194 18-25 8 25-50 23 50 ir daugiau 35 2. Darbas dirbantys 94 4882 bedarbei 6 3. Pajamos didelės 8 2245 vidutinės 38 mažos 54 4. Išsilavinimas IT srityje yra 32 718 nėra 68

Pirmaisiais veiklos metais su aktyvia reklama, geromis klientų rekomendacijomis, susikūrus įvaizdį galima tikėtis parduoti apie 60 procentu kompiuterių užimtumo darbo metu. (skaičiuota tariant, kad kiekvienas klientas per mėnesį viena karta naudosis Internetu po 2,5 val.).Žinant prekės kainą ir pardavimo mastą, prognozuojamos pardavimo pajamos Q = Q * C .

Q – pardavimo mastas per metus, vnt. C – bazinio vieneto kaina Lt.

Q = 10*0,6*10*365*2 = 43800 Lt.

11. Prekės rėmimo rinkoje sprendimai

Visada ką tik įsikūrusiai firmai yra labai sunku: žmonės įpratę prie senų produktų, nepasitikėjimas. Pirmaisiais metais savo siūlomos produkcijos reklamai skirsime įpatingą dėmesį. Nes mes norime pritraukti kuo daugiau klientų. Kadangi paslaugos bus įvairiapusės mūsų siūloma reklama turi būti solidi, bet tuo pačiu pritraukti potencialius mūsų klientus. Reklamos etapai:1. Įėjimas į rinką – reklama mokyklose, miete, vietinėje spaudoje, sukursime savo firmos informacinį puslapį Internete. Pateiksime jame aprašymą apie siūlomas paslaugas pristatysim save. Surengsim keletą reklaminių akcijų, seminarų klientams pritraukti ir išmokyti.2. Pozicijų rinkoje įtvirtinimas – plati reklama visame mieste, dalijant lankstinukus. Tai jau savo klientų grupės turėjimas ir stengimasis orientuotis į kiekvieną žmogų asmeniškai.3. Konkurentų išstūmimas – kadangi konkurentu nelabai yra tai manau mes vykdysim panašia reklama kaip antram etape. Ir žinoma įvairūs turnyrai ir akcijos kas labai traukia klientus.

Mūsų reklama pasižymi paslaugų teikimo visapusiškumu t.y. kad mes teiksim įvairias su Internetu, kompiuterija susijusias paslaugas. Gera reklama labai svarbi, be jos firma liktų nežinoma ir greitai bankrutuotų. Įnašas į reklamą visada atsiperka.Mūsų įmonės logotipas:

Mūsų reklama:

Išvados: Nusistatėme savo prekės gana didelė paklausa rinkoje, nes nėra konkurentų. Viskas ko mums reikia einant į rinka dabar tik pinigai ir manau su agresyvia strategija ir tikslu kuo daugiau plėstis padaryti įmanoma viskas. Gal mūsų įmonės valdymo sistema nėra labai gera, bet tai visada gailimės pakeisti jei tik pasimatys jo koks nors trukumas ir manau savaime nusistovės darbo santykiai tarp darbuotojų. Jei apie prekė mūsų prekė dabar yra gana paklausi ir tikimės toki išliks dar gana ilgą laiką.