rinkodaros planas

Produktas

Pats svarbiausias dalykas kuriant verslą yra pats produktas, šiuo atveju, tai nauja džinsų parduotuvė „Denim“. Tai parduotuvė orientuota į 16 – 22 metų jaunimą, kurie nebijo eksperimentuoti, nori būti stilingi ir spalvingi. „Denim“ siūlomi džinsai ir kiti džinsiniai drabužiai didelės spalvų ir modelių įvairovės, laisvo ir neįpareigojančio stiliaus – tai pagrindiniai kriterijai pagal kuriuos jaunimas renkasi sau drabužius. Ši parduotuvė pranašumą prieš kitas parduotuves, prekiaujančiomis džinsiniais rūbais, turi dėl dydžių įvairovės. „Denim“ parduotuvėje sau tinkančius ir patinkančius darbužius gali surasti ne tik liekno ar vidutinio sudėjimo jaunuoliai, bet ir tie, kurie nešioja didesnio, nei įprasta dydžio drabužius ir kuriuos paprastai labai sunku rasti kitose parduotuvėse. Taip pat šioje parduotuvėje didelis spalvų pasirinkimas. Mes įpratę džinsinius audinius matyti dažniausiai mėlynos arba juodos spalvos, tačiau čia galime rasti nuo ryškių iki pastelinių atspalvių. Kitas didelis pranašumas – malonus ir neįkyrus aptarnavimas. Žmogus gali jaustis nesuvaržytas ir prašyti pagalbos tada, kada prireikia. Dar vienas viliojantis dalykas – kavinė. Apsipirkti atlydėję asmenys, neturintys nei noro, nei ūpo vaikščioti tarp lentynų, gali prisėsti jaukioje, mažoje kavinukėje, esančioje antrame parduotuvės aukšte. Bendras parduotuvės įvaizdis taip pat turi reikšmės ir įtakos prekių pardavimams, todėl mes stengsimės, kad klientas būtų patenkintas ne tik rūbų kokybe, bet taip pat ir aptarnavimo bei bendra draugiška parduotuvės atmosfera.

Kaina

Antras labai svarbus rinkodaros dėmuo – kaina. Kadangi įmonė turi nustatyti tokią kainą, kurią vartotojas sutiktų mokėti už prekę ir kuri leistų įmonei gauti pelną. Kadangi 16 – 22 metų jaunuoliai dar dažniausiai priklausomi nuo tėvų, stengsimės nustatyti tokias kainas, kurios būtų prieinamos ne tik pasiturintiesiems, bet ir vidutines pajamas gaunantiems žmonėms. Aišku, atsižvelgiant ir į tai, kad kaina turi kompensuoti nuomą, pastoviąsias bei kintamąsias sąnaudas, o taip pat gauti ir pelno.

Kadangi parduotuvė naujai steigiama, savo pirkėjų rato dar neturi, todėl šiuo atveju, manau geriausiais būdas juos pritraukti, parduotuvės atidarymą „vainikuoti“ įvairiomis akcijomis, nuolaidomis ir pan. Taip pirkėjai bus pritraukiami išbandyti naujai siūlomas prekes, galės įsitikinti mūsų siūlomų rūbų kokybe, patogumu, už patrauklią kainą. Vėliau išanalizavus konkurentų kainas, nustatyti šiek tiek mažesnes nei jų kainas. Su laiku įgijus pirkėjų palankumą, jiems įvertinus kokybę, kainas nustatyti šiek tiek didesnes nei konkurentų. Tačiau tai rizikingas momentas, kuris turėtų būti vykdomas tik tuomet, kai parduotuvė yra „užsigarantavusi‘ savo vardą, nes kitaip puoselėjami lūkesčiai steigiant šią parduotuvę būtų nepatenkinti.

Vieta

Sėkmingam verslui labai svarbi yra vieta, kurioje planuojama jį steigti. Šiuo atveju pasirinktas didelis prekybos centras, kuris pritraukia gausybę pirkėjų kiekvieną dieną. Čia patogus privažiavimas, jį nesunku pasiekti automobiliu, taip pat viešuoju transportu, nes prie pat prekybos centro įrengta nauja autobusų stotelė. Taip pat dauguma žmonių apsipirkinėjimui renkasi tokias vietas, kuriose yra „judesys“. Pvz. miesto centras, dideli prekybos centrai. Tačiau mano nuomone, šiomis dienomis vieta prekybos centre tapo pranašesne, nei miesto centre. Kadangi žmonės pirmumą pradėjo teikti vietoms kuriose viską gali rasti po vienu stogu, nes taip daug patogiau, taupo laiką.Vieta vaidina labai svarbų vaidmenį norint plėtoti sėkmingą verslą, (pagal apklausą dauguma geriau rinksis vietą, kurioje gaminiai brangesni, bet patogesnis privažiavimas), nes daugelis verslų žlugo dėl netinkamai pasirinktos vietos įmonei.

Reklama

Dar vienas nemažiau svarbus aspektas – reklama. Ja tiesiogiai didinamas pelnas, stengiamasi įsitvirtinti rinkoje, reklamuojant prekinį ženklą. Be jos retai apsieinama, nes kuo dažniau ir daugiau žmonės matys firminį parduotuvės ženklą, tuo didesnė tikimybė, jog jie norės išbandyti reklamuojamąją parduotuvę. Kadangi parduotuvė nauja, niekas apie ją nieko nežinos, todėl šiuo atveju reklama yra būtina. Tačiau manau pirmiausia reikia pasirinkti tikslingus reklamos būdus:

 Reklama prekybos centre( kadangi parduotuvė įsikūrusi didžiausiame miesto prekybos centre, kur kasdien apsilanko daugybė žmonių, šis reklamos būdas labai efektyvus ir gana nebrangus):– skrajučių, su parduotuvės logotipo, bei vykstančių akcijų reklama, dalinimas– reklaminių suvenyrų dalinimas– žmonių apklausa apie šią parduotuvę, siūlymas joje apsilankyti

 Vitrinos reklama (tai puiki vieta, kurioje galima reklamuoti parduotuvę. Stilingai aprengti manekenai, ryškus, į akį krentantis parduotuvės pavadinimas patrauks potencialių pirkėjų dėmesį) Išorinė reklama (ant prekybos centro sienos šviečiantis parduotuvės logotipas, tai vienas efektyviausių būdų atkreipti žmonių dėmesį, jog šiame prekybos centre įsikūrusi nauja džinsų parduotuvė.) Reklama per žiniasklaidą (tai efektyviausias, labiausiai klientų dėmesį patraukiantis reklamos būdas)– radijas – laikraščiai– internetas– reklama televizijos laidų metuManau šie reklamos tipai, būtų pats geriausias pasirinkimas atidarant naują parduotuvę dideliame prekybos centre. Pirmiausia dėl galimos reklamos be didelių išlaidų, o antra dėl didelio žmonių srauto. Tačiau reklama negali būti daroma atmestinai, į ją reikia įdėti daug kruopštaus darbo, nes tai tiesiogiai atsiliepia parduotuvės firminiam ženklui.