E-verslas

E-Verslas

Rašant apie elektroninę komerciją reikia paminėti, kad jinai skirstoma į kelias rūšis. Dvi pagrindinės rūšys tai yra b2b (business to business) ir b2c (business to client), išvertus iš anglų kalbos tai reikštų verslas verslui ir velslas vartotojui. Daugumai paprastų interneto vartotojų e-komercija acocijuojasi su hackeriais ir nesaugumu tačiau viskas nėra taip jau blogai. Keletas pagrindinių e-verslo privalumų yra greitas ryšys su klientais ir verslo partneriais, galimybė saugiai ir greitai atlikti pinigų pervedimus naudojantis elektroninių bankų paslaugomis. Daugelis žmonių e-verslui priskiria ir pašto skaitymą už pinigus arba interneto naršymą už pinigus, tačiau tai tėra tiesiog galimybė užsidirbti šiek tiek pinigų ir ji bus kiek apžvelgta .

B2B – Business To Business

Arba kitaip verslas verslui, tai yra plačiausiai taikoma e-verslo sritis. Ši e-komercijos sritis yra daug saugesnė už kitą e-komercijos sritį verslas-klientui. Panagrinėkime, kodėl taip yra. B2b yra naudojama pinigų pervedimams ir įvairiems stambiems atsiskaitymams, taigi visai nenuostabu, kad čia yra naudojama tikrai saugi PGP kodavimo sitema. Pagrindinis šios kodavimo sistemos įpatumas yra tai, kad kuriant koduojamą failą sukuriama vadinamoji raktų pora: vienas raktas yra slaptasis raktas o kitas viešasis raktas. Slaptasis raktas yra skirtas tik jums ir juo bus ir su juo tik jūs galėsite perskaityti savo slaptą informaciją. Viešasis raktas yra skirtas informacijos kodavimui, informaciją kuri yra užkoduota naudojant jūsų viešajį raktą galėsite perkaityti tik jūs naudodami savo slaptajį raktą. Tarkim jūs davėte savo verslo partneriui savo PGP viešajį raktą ir tuomet kai jis jums atsiųs elektroninį laišką jį galės perskaityti tik tas asmuo kuris turės jūsų slaptajį raktą – tai yra jūs. Saugumas yra tikrai svarbi b2b e-verslo dalis ypač tada kai yra kalbama apie milijoninius sandėrius. Geriausias lietuviškas verslo verslui pavyzdys būtų ‘Vilniaus Banko’ tiekiama paslauga ‘VB Internetas’ tai yra bankininkystės paslaugos verslo ir privatiems klientams. ‘VB Internetas’ yra tikrai sėkmingas ‘Vilniaus Banko’ projektas kurio vartotojų skaičius sparčiai auga, o iki šiol dar nebuvo skelbiama, kad kažkam būtų pavykę nulaužti ‘Vilniaus Banko’ apsaugos sistyemą. Užsienyje b2b sistema yra plačiai taikoma ir reikia tikėtis, kad ir Lietuvoje išplis tokios sistemos, nes juk jos yra labai patogios vartotojams.

B2C- Business To Client

Verslas klientu i- tai yra pati populiariausia e-verslo sistema. Šiai sričiai priklauso elektroninės parduotuvės, įvairūs web puslapiai kurių registracija yra mokama ir visi kiti smulkūs interneto atsiskaitymai. Verslas klientui sistema yra pati nesaugiausia iš visų elektroninės komercijos atmainų. Viskas yra todėl, kad paprastas vartotojas nepasivargina susikurti savo sąskaitos kokieme nors interneto banke arba E-GOLD. Hackeriams yra daug papraščiau nulaužti kokia nors e-parduotuvę ir iš jos pavogti kredito kortelių numerius, nei bandyti šifruoti PGP algoritmą ir pasinaudoti tuo šifru. Kai kurios e-parduotuvės yra pakankamai saugios ir visai nereikia bijoti jomis naudotis tai būtų www.muge.lt, www.e-bay.com, www.amazon.com . Kai tik kūrėsi e-parduotuvės buvo manoma, kad niekas jomis nesinaudos nes kam pirkti internete jeigu galima viską tą patį nusipirkti kažkur šalia parduotuvėje ir nereikės jaudintis nei dėl saugumo, nei dėl pristatymo. Tačiau norint, kad e-komercija klėstėtų buvo galima tų pačių prekių internete įsigyti kiek pigiau, taip pat buvo skelbiami aukcionai kuriuose buvo parduodami naujausi daiktai arba šiap įvairūs įdomūs dalykai pvz.: kažkada buvo galima rasti už 15$ parduodamą nuodemių atlaidimą… Visos šios e-parduotuvių ypatybės kurios ir padarė jas tokiomis populiariomis dar ir dabar yra išlikę. Prie verslo klientui būtų galima priskirti ir E-GOLD atsiskaitymo sistemą. E-GOLD tai yra elektroninė atsiskaitymų sistema skirta atiskaitymams internete arba pervesti kažkokiu būdu E-GOLD atsiradusius pinigus (uždirbtus, laimėtus, pavogtus…) į banko sąskaitą. E-GOLD yra lyg pinigine skirta pasivaikščiojimui po internetą su ja galima mokėti už programų ar tam tikro turinio web puslapių registracijas, žaisti virtualiuose kazino ir iškarto atsiimti savo laimėjimus ir žinoma pirkti daiktus parduotuvėje www.amazon.com arba aukcione www.ebay.com. E-GOLD nėra labai saugi tačiau tai yra saugiau nei švaistytis savo kreditinės kortelės numeriu į kairę ir į dešinę.

Pinigai už elektroninio pašto skaitymą ir interneto naršymą.

Prie e-verslo aš tai priskyriau tik todėl, kad tai yra būdas užsidirbti pinigų internete. Daugeliui yra neaišku už ką yra mokami pinigai. Abiem atvejais pinigai yra mokami už reklamą tiktai pati reklama būna patiekiama skirtingais būdais. Kai pinigai mokami už laiškų skaitymą tuomet yra siunčiami reklaminio turinio laiškai kuriuos atidarius reikia paspausti ant specialaus langelio ir prie jūsų sąskaitos prisirašys 0,4-0,15$, bet tos programos leidžia pervesti pinigus į E-GOLD ar kitą sąskaitą tiktai surinkus reikiamą sumą pvz.: InboxMint pinigus į E-GOLD leis pervesti surinkus 10$, o atsiųs čekį tik surinkus 50$. Jeigu jūs užsiregistruosite, kad pinigai jums būtų mokami už naršymą po internetą tuomet jums teks atsisiųsti nedidelę programėlę kuri skaičiuos jūsų praleistą laiką internete ir saugosis, kad su įvairiomis programomis nepakeistumėte savo praleistų valandų skaičiaus. Apskritai pinigai jums bus mokami už tai, kad jūsų naršyklės lange bus daug reklamos ir vis atsiras koks naujas reklaminis langas. Geriausia iš tokių programų yra laikoma Spedia kurią galima rasti adresu www.spedia.net ji laikoma geriausia, nes visuomet sumoka už praleistas valandas ir jos įkainiai yra pakankamai geri 0,37-0,70$/h

Išvados

E-verslas greita taps neatsiejama mūsų gyvenimo dalis ir tik nuo mūsų priklausys koks jis bus. Ar mes vis stengsimės ką nors nulaužti ir taip naikinsim pasitikėjimą ar mes kursim naujus sprendimus e-komercijai plėsti ir taip prisidėsim prie elektroninio verslo plėtros.

Informacijos Šaltiniai:www.vb.lt – Bankininkystės paslaugos internetuhttp://news.ft.com/home/rw/ – Dienraščio Financial Times oficialusis puslapiswww.spedia.net – Tikrai šaunios programos puslapiswww.muge.lt – Lietuviška e-parduotuvėwww.amazon.com – Didžiausia interneto parduotuvė